null Chattaa papin kanssa

Pastori Vilppu Huomo on tottunut nettikeskustelija ja chattaaja. Kuva: Jukka Granström

Pastori Vilppu Huomo on tottunut nettikeskustelija ja chattaaja. Kuva: Jukka Granström

Chattaa papin kanssa

Evankelis-luterilaisessa kirkossa on kehitetty erilaisia verkkopalveluja ahkerasti.

Kirkko on esimerkiksi perustanut suosituille keskustelufoorumeille omia palstojaan ja työntekijät osallistuvat niiden keskusteluihin. Palvelevan netin päivystäjät puolestaan tarjoavat virtuaalista olkapäätä ja tukea.

Kirkko avasi Facebook-profiilin marraskuussa 2011. Yksittäisillä seurakunnilla oli Facebook-sivuja jo ennen valtakunnallista profiiliakin. Hengellinen elämä verkossa -hankkeen yhteisökoordinaattori Henna Ahlforsin mielestä kirkon on tärkeää olla mukana siellä, missä ihmiset viettävät aikaansa. Facebookiin on rekisteröitynyt pari miljoonaa suomalaista.

”Läsnäolo ihmisten joukossa on tärkeää. Emme niinkään halua itse tuottaa sivulle hienoa sisältöä vaan aktivoida ihmisiä keskustelemaan ja jakamaan heitä kiinnostavia juttuja”, Ahlfors sanoo.

Vuorovaikutuksellisuudesta nähtiin hieno esimerkki, kun eräässä Facebook-sivun satunnaisessa tilapäivityksessä arvuuteltiin, missä päin kuvan kirkko sijaitsee. Sadat ihmiset innostuivat tämän jälkeen lataamaan sivulle kirkkokuvia muiden nähtäväksi.

Facebookista riippumaton chat

Kirkon julkiselle ”seinälle” kirjoitetaan omalla nimellä, mutta profiilin kautta tarjotaan mahdollisuutta myös kahdenkeskiseen chat-keskusteluun työntekijän kanssa. Keskusteluissa on haluttu turvata anonyymiys ja tietoturvallisuus, ja siksi kirkko ei käytä Facebookin chat-toimintoa vaan omaa palveluaan, jonka keskusteluruutu on upotettu yhteisöpalvelun sivulle.

Facebookista riippumattomasta chat-toiminnosta voi olla hyötyä myöhemminkin.

”Jos Facebook menettää suosionsa, keskusteluruudun voi siirtää toiseen palveluun”, Ahlfors kertoo.

Chat-päivystäjinä toimii 20–30 seurakuntien työntekijää, ja heitä koskevat samat vaitiolovelvollisuussäännöt kuin muissakin sielunhoitopalveluissa. Facebookin kautta käydään kuukausittain 200–300 kahdenkeskistä keskustelua, ja keskimäärin ne kestävät 45 minuuttia. Keskustelumahdollisuutta tarjotaan arkisin kello 12–21.

Keskusteluruutu aukeaa Facebookissa, kun päivystäjiä on vapaana. Mikäli työntekijää ei ole saatavilla, käyttäjä näkee siitä ilmoituksen. Siinä muistutetaan, että keskusteluapua voi hakea myös esimerkiksi palvelevan netin kautta. Toisin kuin reaaliaikaisessa chatissa palvelevassa netissä täytyy kuitenkin varautua odottamaan vastausta joitakin päiviä.

Sielunhoitoa kaivataan

Ahlforsin mukaan yhteydenottajat haluavat chatissa usein sielunhoidollista tukea. Puheenaiheina ovat yksinäisyys, ihmissuhteet ja henkilökohtainen uskonnollinen pohdiskelukin.

”Olemme yllättyneitä, kuinka isojen asioiden kanssa ihmiset tulevat chattiin”, Ahlfors sanoo.

Joillekin voi olla helpompaa kertoa ongelmistaan, kun sen saa tehdä omalta kotisohvalta käsin.

Päivystäjäringissä mukana ollut Olarin seurakuntapastori Vilppu Huomo on huomannut, että chatissa käydään vaikeisiin asioihin kiinni nopeammin kuin kasvokkain.

”Kasvokkain keskustelija tunnustelee, miten tilanne etenee. Chatille on selkeä tarve, ja olemme usein saaneet kiitosta siitä, että tällainen palvelu on olemassa”, kertoo Huomo.

Nettipalvelujen lisääminen ei tarkoita perinteisten palvelujen katoamista. Tapaaminen seurakunnan työntekijän kanssa tai palvelevaan puhelimeen soittaminen ovat yhä mahdollisia. Netin kautta voidaan kuitenkin tavoittaa heitäkin, joilla ei ole muuta kontaktia seurakuntaan.

”He, jotka tulevat chattiin, ovat tyypillisesti eri ihmisiä kuin he, jotka soittavat palvelevaan puhelimeen. Kynnys chattaamiseen voi olla matalampi”, sanoo Huomo.

Hänellä on kokemusta myös Hengellinen työ verkossa -hankkeen kouluttajan tehtävistä sekä toimimisesta verkkokeskustelijana Kirkko kuulolla -palstalla Suomi24.fi:ssä.

Huomon mukaan chat on onnistunut lisä verkkopalveluihin, koska se tarjoaa mahdollisuuden kanssakäymiseen ilman viivettä.

Nuorille oma päivystys

Kirkon chat-mahdollisuutta ryhdyttiin mainostamaan hiljattain myös nuorille. Palvelu toimii saman keskusteluruudun kautta kuin muutenkin, mutta tiettyinä aikoina siellä päivystävät nimenomaan nuorisotyönohjaajat.

Aivan uutta kirkon verkkotyössä on myös Oisko tulta -niminen blogi, jonka muutamat papit ja muut kirkon työntekijät sekä luottamushenkilöt avasivat viime viikolla A-lehtien koordinoimaan Lily.fi-verkkomediaan. Erityisesti nuorille naisille suunnatuissa blogiteksteissä kirjoitetaan lifestyleen, ihmissuhdeasioihin, kulttuuriin, sisustukseen ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Kirjoituksissa on tavoitteena tuoda rohkeasti ja arkisesti esille, millaista on nykykristityn elämä.

Kirkon palveluja kootusti:

www.facebook.com/kirkkosuomessa

www.verkkoauttaminen.fi/palvelevanetti

www.lily.fi/palsta/oisko-tulta

Suomi24.fi/kirkko-kuulolla

helistin.fi/kirkko-lahellasi

Palveleva puhelin 01019 007.

Puhelinpäivystys on sunnuntaista torstaihin klo 18–01 sekä perjantaisin ja lauantaisin klo 18–03. Hinta määräytyy operaattorin paikallispuhelu- tai matkapuhelumaksujen mukaan.

Päivystävien työntekijöiden tapaamisaikoja voi tarkistaa esimerkiksi Essen kirkollisista ilmoituksista tai soittamalla omaan seurakuntaan.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.