null Cygnaeuksen jalanjäljissä

Cygnaeuksen jalanjäljissä

Tällä hetkellä huolemme ovat paljon pienemmät kuin useimpien muiden maiden. Kansakunnan vauraus on kasvanut vuosikymmenten saatossa. Köyhäksi emme ole jääneet, toisin kuin Maamme-laulussa ennustetaan. 

Itse annan keskeisen merkityksen suomalaisen hyvinvoinnin peruskivenä koululaitokselle. Jo varhain nähtiin yleisen oppivelvollisuuden ja sivistyksen laaja-alainen myönteinen vaikutus. Vaikutukset olivat paljon moninaisemmat kuin kansakoululaitoksen ja yleisen oppivelvollisuuden ensimmäiset puolestapuhujat luultavasti ymmärsivätkään. Uno Cygnaeuksen kaltaisille näkijöille voidaan perustellusti edelleen olla kiitollisia. Maailmaa nähnyt ja monipuolisesti oppinut Cygnaeus ajoi 1860-luvulla läpi ajatuksen yleisestä koululaitoksesta ja oppivelvollisuudesta korostaen tyttöjen tasavertaista asemaa. 

Tunnetaan yleisen sivistys- ja osaamistason vaikutus myös kansanvallalle, tasa-arvolle ja talouden kehitykselle – siis yhteiskunnan kaikinpuoliselle kehitykselle. Tätä taustaa vasten en lakkaa ihmettelemästä, miten useimmat maailman vauraimmista maista edelleen säästävät ja jopa supistavat panostuksiaan yleissivistävään opetukseen eli peruskouluun. Peruskoulutus on monissa maissa hämmästyttävän laiminlyöty sektori.

Espoossa on onneksi ymmärretty investoida opetukseen. Tuore arviointiraportti kertoo koulujen ja opetuksen hyvästä tilasta. Todella tärkeää on opettajien viihtyminen työssään, jossa on onnistuttu, ja oman työnsä arvostus. Raportti kertoo myös vanhempien tyytyväisyydestä opetukseen. Nyt on tärkeää tukea niitä, jotka eivät kotoaan tai muualta saa riittävästi tukea jaksaakseen koulutietä loppuun. Syrjäytymisvaarassa olevat ovat koulun ja koko yhteiskunnan suurin haaste. Toivottavasti tämä otetaan tosissaan.

Mikään koululaitos ei ohita merkityksessään kodin ja läheisten antamia oppeja ja kasvatusta. Perusta sydämen sivistykselle valetaan muualla kuin koulussa. Sen keskeinen sisältö on muiden huomioon ottaminen ja kunnioittaminen. Se on välttämätön tekijä koko yhteiskunnan laadulliselle hyvinvoinnille. Sen vaalimisessa vanhemmilla on keskeinen vastuu.

Takaisin Espooseen. Tunnustus Espoon opetustoimelle on sivistystoimenjohtaja Aulis Pitkälän tuore nimitys opetushallituksen pääjohtajaksi. Arvovaltaisen viran ensimmäinen haltija oli Uno Cygnaeus. Onnittelut uudelle pääjohtajalle!

Tuomas Aho

Kirjoittaja on asianajaja, joka asuu Espoon Olarissa.

taho.kirjoitus@gmail.com

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.