null Daikini räppää vihasta ja rakkaudesta

"Puolustan ihmistä rukoilevana kädellisenä", sanoo Lauri Kemppainen. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Daikini räppää vihasta ja rakkaudesta

Daikini on paitsi räppäri, niin myös pappi, teologi, tutkija, kirjailija ja perheenisä. Pian hän on myös tuomari ammattiin opiskelevien kulttuurikisassa.

Daikinin musiikissa hardcore huutometalli kohtaa hiphopin. Elämänkatsomuksellisesti latautuneet sanoitukset ovat puolestaan joko filosofisia tai teologisia.

"Kristitty, eksistentialisti, räppäri, niihin teemoihin palaan toistuvasti", Daikini, oikealta nimeltään Lauri Kemppainen, sanoo.

Jo lukioikäisenä Kemppainen teki samankaltaisia juttuja. Kolmekymppisenä nämä jutut eivät enää ole vain lukion jälkeisillä höyryillä kasaan polkaistuja.

"Olen tehnyt tietoisesti sitä, mitä lukion jälkeen aloitin. En edes muista itse, mistä kaikki on lähtenyt. Minulla on tietyt omat sankarit, joiden tekemisiä ihailen."

Biiseissä soivat elämän peruskysymykset

Daikinin musiikin aiheet kumpuavat sisäisestä kokemuksesta. Tutkimus ja lukeminen antavat sanoja kokemusten jäsentämiseen. Sanoituksissa hän pohtii muun muassa uskoa ja epäilystä, omaa kuolevaisuutta sekä vihan ja rakkauden jännitteitä.

"Usein toistuvia aiheita biiseissäni ovat väkivalta ja viha. Miten helposti ihmisessä on taipumus vihaan, vaikka toisaalta meissä on taipumus rakkauteen? Ja kumpi on ensin?", hän kysyy.

Kemppaisen sanoma on selkeä. Ensimmäiseksi sanoituksissa näkyy hengellinen ihmiskuva. Toisena tulee humanistinen maailmanparannuseetos: rakkaus, solidaarisuus ja myötätunto.

"Hengellinen kaipaus ja jumalausko kumpuavat jostain syvemmästä inhimillisestä tarpeesta ja kokemuksesta. Maallistunut aika ja materialistinen maailmankuva ei anna tunnustusta tällaiselle. Kirjani otsikkoon viitaten, puolustan ihmistä rukoilevana kädellisenä."

Jumaluusoppinutta rappia

Daikini ja Antti Vuori Band esiintyvät Espoon tuomiokirkossa tiistaina 19. huhtikuuta. Konsertin järjestävät Espoon seurakuntien oppilaitostyö ja Omnia. Konsertti on osa valtakunnallisen kulttuurikilpailu SAKUstarsin ohjelmaa. Konsertti on avoin kaikille. Muuten kisoja pääsee seuraamaan pääsääntöisesti vain kisapassilla.

 

Usein toistuvia aiheita biiseissäni ovat väkivalta ja viha.

 

"Kolme varttia kestävässä konsertissa soitetaan seitsemän biisiä parilta viimeiseltä Daikini-levyltä, Salaisuus ja Jumaluusoppinutta räppiä", Kemppainen kertoo.

19.-21. huhtikuuta Espoossa Omniassa järjestettävä SAKUstars-tapahtuma on valtakunnallinen kulttuurikilpailu ammattiin opiskeleville. Mukana on kaikki, mitä kulttuuriin kuuluu. Kilpailijat mittelevät paremmuudesta muun muassa grafiikassa, sarjakuvissa, taidekäsitöissä ja animaatioissa.

Näyttämötaiteessa sarjoja on muun muassa näytelmien tekijöille, lausunnassa ja performanssien tekijöille. Useita sarjoja on sekä akustisessa että sähköisessä musiikissa. Näytöslajina SAKUStarsissa kisataan kakunkoristelussa. Kaiken kaikkiaan osallistujia on 828 ennakkosarjat mukaan lukien.

Kemppainen tuomaroi rap-kisaa

Monena-konsertin jälkeen Kemppainen osallistuu SAKUstarsin rap-sarjan tuomarointiin. Siihen on ilmoittautunut 16 osallistujaa.

"Olen pitänyt jonkin verran rap-työpajoja. Rakkaudesta lajiin haluan pitää esillä sitä, että tämä on hieno kulttuurimuoto", Kemppainen sanoo.

Voittajan valinnassa Kemppainen pitää kriteereinä tiettyä teknistä perustasoa.

"Sen jälkeen kiinnitän eniten huomiota persoonallisuuteen. Ettei vain toista sitä, mitä muut ovat tehneet. Muusikolla pitää olla joku oma tulokulma räppiin."

Kemppainen valitsee rap-sarjan ehdokkaista myös Espoon seurakuntien kunniamaininnan saajan. Kriteerinä on sisältö.

"Toivon kappaleesta löytyvän jotain syvempää tarttumapintaa, esimerkiksi lähimmäisenrakkauteen tai uskoon liittyvää sisältöä. Käytän täysin subjektiivista arviointikriteeriä. Jos joku saa minut innostumaan, niin katson, että minulla on mandaatti antaa tunnustus hänelle."

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.