Delhin voimanainen

Delhin voimanainen

”Toiset kaksi tyttöä pidättelivät hengitystään, kun aloin leikata veitsellä hiuskiehkuraa Amritan päästä. Tarvitsemani voiman ammensin syvällä sisimmässäni piilevästä alkulähteestä, josta en ollut aiemmin tiennyt mitään. Yksikään kiusaajistani ei päästänyt inahdustakaan.”

Nuoren naisen koetukset on vauhdikas intialainen seikkailuromaani, jota on luonnehdittu myös moderniksi saduksi. Teksti pyrkii muuttumaan kuviksi lukijan päässä eikä ihme, sillä kirjailija ja diplomaatti Vikas Swarupin esikoisteoksesta Slummien miljonääri tehtiin menestyselokuva.

Päähenkilö Sapna on pienipalkkainen elektroniikkamyyjä. Miljardööriliikemies tekee hänelle tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Sitä ennen hänen on läpäistävä seitsemän koetta. Kokeet kuljettavat lukijaa Intian kuohuvassa arjessa, jonka raadollisia puolia ei salata. Pattitilanteet syntyvät köyhyydestä, korruptiosta ja naisten alistetusta asemasta, mutta ratkaisut ovat usein satumaisia.

Loppupuolella juoni karkaa käsistä ja kaikkea alkaa olla liikaa, mutta Sapnan railakas toiminta jaksaa kiinnostaa viimeiselle sivulle asti.

Eira Serkkola
Vikas Swarup: Nuoren naisen koetukset. Suomentanut Raimo Salminen. WSOY 2013.

Jaa tämä artikkeli: