null Demokraattisesti diktatuuria

Demokraattisesti diktatuuria

Demokratian synnyinmaassa, Kreikassa, on kansanvallan harjoittaminen näyttänyt kääntöpuolensa. Demokraattisesti valitut johtajat ovat kansan tahtoa myötäillen johtaneet maansa suuriin taloudellisiin ongelmiin. Vaikealta vaikuttaa tilanne Italiassakin. Raamatussa harjoitetusta demokratiasta on tuttu esimerkki huutoäänestys, jolla kansa äänesti Barabbaan vapaaksi ja Jeesuksen ristiinnaulittavaksi. Pilatus taipui ylipappien kiihottaman kansan edessä vastoin omaa harkintaansa. Hän teki kansalle mieliksi ja kädet pesten vetäytyi vastuusta. Demokratian onnistumisen edellytyksiä on, että päättäjät äänestäjiensä kuulemisen lisäksi perehtyvät huolellisesti käsiteltäviin asioihin ja tekevät päätöksiä, joista voivat ottaa itse täyden vastuun.

Helsingin kirkkovaltuusto ja Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto päättivät lopettaa taloudellisen tuen viideltä kirkon viralliselta lähetysjärjestöltä Kansanlähetykseltä, Sanansaattajalta, Kylväjältä, SLEY:ltä ja SLEF:iltä. Varat päätettiin antaa Suomen Lähetysseuran, Pipliaseuran ja Kirkon Ulkomaanavun työlle. Mahdettiinko ennen päätösten tekoa selvittää, onko rahojen saajilla valmiudet käyttää saamansa lisävarat yhtä tehokkaasti kuin boikotoidut järjestöt olisivat käyttäneet niitä eri työmuotojensa ja jo käynnissä olevien hankkeidensa kautta. Kyseisten järjestöjen kohdemaissa on nyt tärkeitä työmuotoja vaarassa loppua tai supistua.

Helsingin ja Vantaan seurakuntien luottamuselimet tekivät taloutta koskevia päätöksiä opillisin perustein. Demokraattisesti tehdyissä päätöksissä on kuitenkin diktatuurin tuntomerkkejä, kun niihin liittyy pakottaminen ja painostus. Voidaan puhua myös enemmistön tyranniasta. Nyt lopetetaan vastaanhangoitteleviksi katsotuilta lähetysjärjestöiltä taloudellinen tuki. Miten kansankirkossamme on tultu tilanteeseen jossa se, joka uskoo kuin ”isämme uskoivat ennen” sekä toimii sen mukaan, on persona non grata? Paavalin mukaan asia on toisin. Hän vertaa Kristuksen kirkkoa, seurakuntaa, ruumiiseen. Jeesus on ruumiin eli seurakunnan pää ja jokainen ruumiinjäsen on erilainen ja kokonaisuuden kannalta korvaamaton.

Hanna Byskata, TM

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.