null Design kurottaa mystiikkaan

Kaavio maailmankaikkeudesta. Rudolf Steiner oli ahkera luennoitsija, joka kuvitti luentojaan muun muassa liitutaulupiirroksilla.

Kaavio maailmankaikkeudesta. Rudolf Steiner oli ahkera luennoitsija, joka kuvitti luentojaan muun muassa liitutaulupiirroksilla.

Design kurottaa mystiikkaan

Kun Rudolf Steiner vieraili Helsingin yliopistossa luennoimassa Kalevalan yleisinhimillisyydestä, hän tuskin arvasi, että sata vuotta myöhemmin hänen elämäntyönsä kulkisi Espooseen satoina tavaroina, piirustuksina ja kuvina.
Steiner tunnetaan parhaiten antroposofian kehittäjänä. Antroposofia tuo mieleen luontaislääkinnän, steinerkoulut ja biodynaamisen viljelyn.
Harvat tietävät, että on olemassa myös antroposofisia nojatuoleja, maljakoita, savupiippuja, portaikkoja ja koruja. Rudolf Steinerin 1800-luvun lopulla kehittämään filosofiaan perustuva design pyrki ottamaan huomioon ihmisen näkymättömän ruumiin tarpeet.
Steiner perusti antroposofisen liikkeen, jonka päämääränä on nähdä näkyvän maailman taakse. Hän oli myös filosofian tohtori, kirjailija sekä itseoppinut muotoilija, arkkitehti ja suunnittelija.

Antroposofia oli Steinerille tietoisuutta siitä, mitä on olla ihminen. Ihmiseen kuului hänen mukaansa fysiologisen ruumiin lisäksi näkymättömiä osia, kuten elintoimintoja ylläpitävä eetteriruumis ja tunteita tuottava astraaliruumis.
Esineet ovat pääosassa Steinerin elämäntyötä esittelevässä näyttelyssä Espoon modernin taiteen museo Emmassa. Näyttely on saksalaisen Vitra Design Museumin tuottama ensimmäinen esitys Steinerin koko perinnöstä.
Jos Steinerilta kysyttäisiin, juuri esineiden ominaisuuksilla, väreillä ja muodoilla on syvä yhteys näkymättömään osaan ihmisessä.

Näyttelyssä on muun muassa 1900-luvun alussa Steinerin tekemiin piirroksiin perustuvia kennoja, joiden sisällä yleisö voi käydä aistimassa värejä. Rakennusten pienoismalleja katsoessa voi muistaa, että niiden tavoitteena oli tieteen, uskonnon, estetiikan ja filosofian välisten rajojen häviäminen.
Steinerin tekemissä kaavioissa Jumalakin on osa maailmankaikkeuden kokonaisuutta. Steiner katsoi olevansa kristitty, mutta antroposofiassa on hyvin vähän kristillisiä aineksia. Hän kehitti antroposofiaansa alun perin teosofian pohjalta, johon puolestaan on sulautunut vaikutteita kristillisen mystiikan lisäksi muun muassa itäisistä uskonnoista ja okkultismista. Antroposofiaan­ kuuluvat käsitykset karmasta ja jälleensyntymisestä.
Hän itse uskoi, että totuus oli löydettävissä mystisen matkan ja yliaistillisen näkemisen kautta. Hän halusi vapauttaa yksilön auktoriteeteista ja uskoi, että todella vapaat yksilöt löytäisivät yhdessä saman totuuden.
Steinerin maailmankatsomus on melko vaikea jakaa juuri sen monien yksityiskohtaisten teorioiden vuoksi. Näyttelyssä siitä voi aistein nauttia ja samalla monin tavoin laajentaa käsitystään steinerilaisuudesta ja Steinerista itsestään.

Arjen muotoilija – Rudolf Steiner -­näyttely on esillä Emmassa 11.5. asti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.