null Diakonit: ei saa leikata omaishoidontukea

Diakonit: ei saa leikata omaishoidontukea

Diakoniatyöntekijät ilmaisivat huolensa omaishoitajien jaksamisesta viimeviikkoisilla diakoniapäivillä. He vaativat kannanotossaan, että myös taantumassa pidetään kiinni omaishoitajille lakisääteisesti kuuluvista kolmesta vapaapäivästä kuukaudessa.

Moni kunta hakee säästöjä omaishoidontuesta. Diakoniatyöntekijät kysyvät, voisiko tuki tulla Kelalta, jolloin omaishoitajat olisivat samassa asemassa asuinkunnastaan riippumatta.

Diakoniapäivillä puhunut valtiovarainministeri Jyrki Katainen korosti, että omaishoitaja ei tarvitse vain rahallista tukea vaan myös aidon mahdollisuuden pitää vapaapäivän. Hänen mukaansa tarvittaisiin ”omaishotelleja” heille, jotka eivät kaipaa sairaaloiden ja hoitokotien tarjoamaa ympärivuorokautista hoitoa.

Kataisella on omaishoitoon omakohtaista tuntumaa, sillä valtiovarainministerin isä hoitaa kotona hänen äitiään. Noin 300 000 suomalaista hoitaa kotona omaistaan. Kolme hoitajaa neljästä on naisia.

Vain joka kymmenes omaishoitaja saa kunnallista omaishoidontukea, kaikki eivät tiedä olevansa siihen oikeutettujakaan. Kunta säästää aina, kun vanhus tai kehitysvammainen lapsi hoidetaan laitoksen sijaan kotona.

Jaa tämä artikkeli: