null Dialogitapaamisista vastapainoa väkivaltaisille uutisille

Uskontouutinen. Nahla Hewidy näytti dialogitapaamisessa pätkän television radikalisoitumiskeskustelusta. Kuva: Heidi Rautionmaa

Uskontouutinen. Nahla Hewidy näytti dialogitapaamisessa pätkän television radikalisoitumiskeskustelusta. Kuva: Heidi Rautionmaa

Dialogitapaamisista vastapainoa väkivaltaisille uutisille

Nuorten aikuisten dialogitoiminta kokoaa yhteen eri uskontojen edustajia. Helsingin seurakuntayhtymän oppilaitostyön lokakuussa järjestämässä uskontodialogipaneelissa alkunsa saanut keskustelu- ja toimintapiiri on ehtinyt kokoontua jo toistamiseen kuukauden sisällä.

Toiminnalla halutaan luoda vastapainoa väkivallasta kertoville uutisille. Keskustelu nuorten radikalisoitumisesta ja ulkomaille sotimaan lähtevistä taistelijoista on noussut puheenaiheeksi myös Suomessa.

– Kansainvälisyys ja avoimen median uutiset heijastuvat maamme sisäisiin tapahtumiin negatiivisella tavalla hajaannuttaen meidät ryhmiin, sanoo opiskelija Nahla Hewidy.

Hän on Suomen islamilaisen neuvoston nuoriso- ja opiskelijalautakunnan puheenjohtaja. Hewidy on nuorten parissa toimiessaan huomannut suurta tarvetta rajoja ylittävälle toiminnalle.

– Tarvitsemme toimintaa, joka opettaa kunnioittamaan ihmisiä yksilöinä ja näkemään erilaisuuden rikkautena. Aloimme kokoontua säännöllisesti tukeaksemme yhdessä toinen toisiamme.

– Radikalisoituminen ja syrjäytyminen kulkevat lähellä toisiaan. Kun puhutaan syrjäytymisestä, pitää ottaa huomioon syy-seuraussuhteet, Hewidy muistuttaa.

Häntä harmittaa, että nuorista joiden vanhemmat ovat tulleet Suomeen muualta ja jotka ovat täällä syntyneitä ja kasvaneita, puhutaan jatkuvasti maahanmuuttajataustaisina.

– Milloin maahan muuttaneesta ryhdytään puhumaan suomalaisena ryhmittelemättä sen enempää? hän kysyy.

Dialogikokoontumisiin osallistunut vuoden 2014 YK-nuorisodelegaatti Joel Linnainmäki näkee hänkin, että nyt on tärkeintä miettiä yhdessä nuorten kanssa, miten he voisivat tuntea olevansa osa yhteiskuntaa.

– Pelolle ei saa antaa valtaa, vaan asioista on keskusteltava avoimesti ja rehellisesti. Tärkeimmässä osassa ovat nuoret itse. Samalla on hyvä muistaa, että äärimielipiteet ovat juuri sitä, äärimmäisen pienen joukon ajatuksia, Linnainmäki sanoo.

– Radikalisoituminen ei katoa vain lisäämällä suojelupoliisin valtuuksia tai lähettämällä agentteja ulkomaille. Paljon oleellisempaa on kehittää maahanmuuttajajärjestöjen ja poliisin välistä luottamusta ja luoda yhteisiä työkaluja ongelmien tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi.

Nuorten aikuisten diaolgitoiminta jatkuu keväällä. Jatkossa tapaamisissa tullaan hyödyntämään myös digitaalista teknologiaa. Osallistujat tuottavat sisältöä sosiaaliseen mediaan ja pääsevät näin tuomaan oman näkemyksensä keskusteluun.

Tapaamisiin on tähän mennessä osallistunut muslimeja, buddhalaisia, kristittyjä ja agnostikkoja. Ensi vuonna mukaan on tulossa myös hinduja. Dialogitoimintaa järjestävät yhteistyössä Suomen islamilainen neuvosto, Suomen rauhanliitto, Uskot ilman rajoja ja Helsingin seurakuntayhtymä.

Heidi Rautionmaa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.