null Draamaa kaduilla

Ristin tiellä. Mikko Lamminen (vas.) esittää Jeesusta ja Jens Wermskog Pietaria pitkäperjantain ekumeenisessa pääsiäisnäytelmässä. Kuva: Heli Sorjonen

Ristin tiellä. Mikko Lamminen (vas.) esittää Jeesusta ja Jens Wermskog Pietaria pitkäperjantain ekumeenisessa pääsiäisnäytelmässä. Kuva: Heli Sorjonen

Draamaa kaduilla

Helsingissä on pitkäperjantaina poikkeustila Via Cruciksen vallatessa kaupungin kadut.

Ekumeenisen pääsiäisnäytelmän Via Cruciksen ohjaaja Mikko Lammi puhuu Raamatun dramaattisista pääsiäistapahtumista poikkeustilana. Ihmiset olivat Jerusalemissa hämmentyneitä, kun siellä alettiin julistaa uutta henkeäsalpaavaa filosofiaa ”Teidän edestänne annettu”. Erilaiset poliittiset tahot reagoivat siihen, ja syntyi lyhyt valtataistelu.

– Ihmiset olivat hieman samanlaisessa poikkeustilassa kuin olemme nykyään ennen vaaleja. Raamatun sanoma ei tosiaankaan vanhene, se antaa jatkuvasti uutta ajateltavaa.

Via Crucis – Ristin tie pohjautuu myös tänä vuonna Lauri Otonkosken käsikirjoitukseen, joka on palkittu kirkkotaiteen Engel-palkinnolla. Vaelluksen muodossa esitettävä näytelmä noudattaa muutenkin hyvin samoja kuvioita kuin viime vuonna. Esityksen toista kertaa ohjaava Lammi uskoo kuitenkin olevansa tällä kertaa viisaampi ja pitävänsä 70-henkisen työryhmän langat paremmin käsissään.

– Onhan tämä iso produktio pääosin harrastajavoimin. Toivottavasti sää suosii myös tänä vuonna. Vuosi sitten lämmintä oli 15 astetta ja ihmiset myös selvästi tavallista rennompia, Lammi kertoo.

Säätilan lisäksi jännitystä aiheuttaa loppuvaiheeseen pakosta kasautuva kiire, sillä esimerkiksi valo- ja äänentoistotekniikka voidaan rakentaa vaellusreitille vasta päivää ennen näytelmän esittämistä.

Pääsiäisnäytelmän rooleissa esiintyvät suureksi osaksi samat näyttelijät kuin viimeksi. Jeesuksen esittäjä on kuitenkin vaihtunut; roolissa nähdään teatteriopiskelija Mikko Lamminen.

 

Musiikilla on Via Cruciksessa tärkeä osuus. Monipuolisen, katumusiikista oopperaan ulottuvan kokonaisuuden on säveltänyt Mikko Helenius.

Muusikot kulkevat kulkueen mukana taustabändinä. Viulun, harmonikan ja lyömäsoitinten avulla luodaan erilaisia tunnelmia, esimerkiksi kun vihan kohteena olevaa Jeesusta pieksetään.

 Bändissä on mukana myös laulaja, Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa opiskeleva pappi Emriikka Salonen.

– Harjoituksissa on ollut hyvä tunnelma. Itseäni jännittää esityksessä eniten se, iskeekö Tuomiokirkon portailla korkean paikan kammo. Täytyy kuitenkin vain yrittää keskittyä siellä laulamiseen, lopussa kuultavaan Herra on minun paimeneni -sävellykseen, hän sanoo.

Salonen ihmettelee, kuka voisi jättää näkemättä niin merkittävän tapauksen, että Jeesus tulee keskelle kaupunkia. Hänestä kulkueeseen voi liittyä kuka tahansa; kukaan ei tule kysymään, kuuluuko kirkkoon vai ei.

– On hieno tunne, kun iso väkimäärä osallistuu konkreettisesti näytelmän kulkuun ja kokee samoja tunteita ja elämyksiä. Siinä voi olla yhtenä joukossa ja silti yksin omien ajatustensa kanssa, Salonen kuvailee.

– Osa varmaan myös kokee tapahtuman hartaudeksi, tavallaan kuin pyhiinvaellukseksi.

 

Mikko Lammi tietää, ettei nykyään moni ole perehtynyt Raamattuun, jolloin Via Cruciksella on myös informatiivinen merkitys.

– Pääsiäisnäytelmän avulla voidaan havainnollisesti kertoa luterilaisen uskonkäsityksen perusteista.

Näytelmän kenraaliesitys alkaa torstaina 5.4. kello 19 Kaisaniemen puistossa. Lammin mukaan sinne voi tulla, jos pelkää pitkäperjantain tungosta, mutta näytelmä kestää kuitenkin helposti pidempään kuin varsinaisena esityspäivänä. 

Puolitoista tuntia kestävä Via Crucis esitetään tänä vuonna 17. kerran. Näytelmä alkaa Kaisaniemen puistosta. Sieltä kulkue siirtyy Unioninkatua ja Yrjö-Koskisen katua pitkin Säätytalolle, jonka edessä tapahtuu oikeudenkäynti. Tapahtumat huipentuvat ristiinnaulitsemiseen Tuomiokirkon portailla.

 Pääsiäisnäytelmä perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen. Sen työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista. Näytelmän toteuttamisesta vastaavat ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry ja Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.

Marjo Kytöharju

Via Crucis -pääsiäisnäytelmä pitkäperjantaina 6.4. kello 21 Kaisaniemen puistossa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.