null EAPPI:n vastaus

EAPPI:n vastaus

Viime Kirkko ja kaupunki -lehden kirjoituksessaan Juhani Huttunen kytki toisiinsa Kirkkojen Maailmanneuvoston EAPPI-ohjelman ja terroristijärjestöt (K&k 28.5.).

Olin vapaaehtoinen EAPPI-tarkkailija kolme kuukautta kesällä 2011. Sijoituspaikkani oli Itä-Jerusalem. Teimme yhteistyötä kirkkojen, muslimien, juutalaisten sekä eri järjestöjen kanssa.

EAPPI-tarkkailijoiden toiminta rajoittuu Israelin miehittämille alueille. Heidän tehtävänsä on tarkkailla ihmisoikeuksien toteutumista Länsirannan ja Itä-Jerusalemin miehitysolosuhteissa. Israelissa tai palestiinalaishallinnon alaisuudessa tapahtuvat loukkaukset eivät kuulu EAPPI-ohjelman toimialaan. Niitä ei voi hyväksyä ja niihin tulee puuttua, mutta niistä raportoiminen on muiden järjestöjen tärkeää työtä.

EAPPI-ohjelman visio on oikeudenmukainen rauha ja miehityksen päättyminen. Miehitys vahingoittaa sekä palestiinalaisia että israelilaisia. EAPPI ei taistele Israelia vastaan, vaan toimii kansainvälisen oikeuden pohjalta. Väkivalta tuomitaan yksiselitteisesti.

Mitä boikottikampanjoihin tulee, Suomen EAPPI päättää itsenäisesti vaikuttamistyöstään eikä kannata boikottia vaan siirtokuntatuotteiden merkitsemistä. Tämä ei ole EAPPIen oma keksintö vaan kuluttajasuojakysymys, josta EU:ssakin on sovittu. Kysymys ei ole Israel-vastaisuudesta – onhan myös EU samalla vahvistanut kauppasuhteitaan Israelin kanssa.

EAPPI-tarkkailijat tekevät yhteistyötä useiden järjestöjen kanssa. Niistä tunnetuimpia ovat YK, EU, Lähi-idän kvartetti (YK, EU, USA ja Venäjä) sekä Kansainvälisen Punaisen Ristin Komitea. Itä-Jerusalemissa kumppaneitamme olivat sekä israelilaiset että palestiinalaiset järjestöt. Ovatko kaikki nämä tahot kytköksissä terroristijärjestöihin sillä perusteella, että niiden yhteinen tavoite on miehityksen päättyminen?

EAPPI-tarkkailijat ovat kristittyjä, muslimeja, juutalaisia ja uskonnottomia. Yhdessä kohtasimme miehitysalueiden ihmisiä ja elimme hetken heidän rinnallaan. He olivat tavallisia ihmisiä – lapsia ja nuoria, työntekijöitä, opiskelijoita, eläkeläisiä ja perheitä – eivät terroristeja. Suurin osa heistä oli väsyneitä, ja he halusivat rauhaa. Moni oli pettynyt niin kansainväliseen yhteisöön, Israeliin kuin palestiinalaisjohtajiin.

Israelilla on oikeus ja velvollisuus puolustaa kansalaisiaan. Nyt kuitenkin miljoonia tavallisia ihmisiä rangaistaan joka päivä sen vuoksi, mitä vääryyksiä heidän maanmiehensä ovat tehneet. Tämä on alueen tulevaisuuden kannalta kestämätöntä ja kristityn näkökulmasta väärin. Sovintoa ei synny ilman toivoa, työtä ja oikeudenmukaisuutta. Näitä EAPPI haluaa edistää yhdessä juutalaisten, kristittyjen ja muslimien kanssa.

Laura Kajala
kouluttaja, pastori
Turku

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.