Kotimaista. Silakkapihvit ja perunaporkkanamuusi ovat eettistä ruokaa parhaimmillaan.
Eettinen ruoka on helppoa valmistaa
On myytti, että eettinen ruoka olisi kallista. Silakkafileitä, perunaa, reilun kaupan banaaneja ja tummaa suklaata. Tavallisilla ruoka-aineilla pääsee eettisessä keittiössä pitkälle.
”Kotimainen kala ja juurekset ovat terveellinen ja ilmastoystävällinen vaihtoehto. Peruna on aliarvostettua, vaikka se on halpaa ja ekologista”, sanoo Eetin eli Eettisen kaupan puolesta ry:n kouluttaja Anna Härri.
Eettisessä ruuanlaitossa pyritään käyttämään raaka-aineita, joiden ilmastovaikutukset ovat pieniä, ja joiden valmistukseen ei liity ihmisten tai eläinten oikeuksien laiminlyöntiä.
On lähes mahdotonta löytää tuotetta, jonka kohdalla kaikki kolme tavoitetta täyttyisivät. Usein kuluttaja joutuu valitsemaan ilmastoystävällisen ja eläinten oikeuksien kannalta parhaan tuotteen välillä. Hyvä esimerkki on broileri, jonka ilmastovaikutukset ovat vähäiset. Broilerin kasvatukseen liittyy kuitenkin paljon eläinten kärsimystä.
”Kannatan kotimaisen lähituotannon tukemista, vaikka se ei aina ole ilmastopäästöjen kannalta paras vaihtoehto. Ruokaa kuljetetaan aivan liikaa ympäri maailmaa”, maatalosta kotoisin oleva Härri sanoo.
Kokkaustuokio alkaa perunaporkkanamuusin valmistuksella. Anna Härri sivelee silakkapihvien pinnalle sinappia ja toteaa, että eettinen arkiruoka on monipuolista ja herkullista, mutta vaatii tuotepakkausten syynäämistä ja valintojen tekemistä.
”Olen aina käyttänyt luomua sekä reilun kaupan tuotteita, myös opiskeluaikana. Kyse on valinnoista. Liha on kallista ja sen syömistä tulisi vähentää, samalla rahaa säästyy muuhun.”
Kehitysmaatutkimusta opiskellut Härri on kiertänyt kouluilla puhumassa eettisestä ruuasta jo vuosia. Hän vetää myös tänä syksynä Espoon työväenopistossa alkanutta kurssia Eettinen keittiö.
Seitsemäntoistavuotiaana Härri oli Brasiliassa opiskelijavaihdossa ja järkyttyi siitä, millaisia epäkohtia ruuan tuotantoon liittyy. Hän nimeää tonnikalan ja brasilialaisen naudanlihan tuotteiksi, joita kenenkään ei tulisi syödä. Tonnikala on erittäin uhanalainen laji. Brasiliassa karjatiloja raivataan sademetsiin ja tiloilla voi olla työoloihin ja eläinten hoitoon liittyviä ongelmia.
”Suomessa tiedetään kovin vähän siitä, miten paljon jokapäiväiset kulutuspäätöksemme vaikuttavat toisella puolella maailmaa. Monet elävät ikään kuin kuplassa ja kuvittelevat, että ne asiat eivät koske meitä.”
Kuluttajien ympäristötietoisuus on jo nyt vaikuttanut siihen, millaisia tuotteita kaupoissa myydään. Kansalaisissa on voimaa.
”Meidän pitäisi voida luottaa siihen, että kaupassa myytävien tuotteiden taustalla ei ole kärsimystä.”
Jaa tämä artikkeli: