null Egyptin kristityt pakenevat islamisteja

Koptikristitty kirkonmies näytti kuvaa egyptiläisestä uskonveljestään, joka joutui hänen mukaansa helmikuussa islamistien murhaamaksi.

Koptikristitty kirkonmies näytti kuvaa egyptiläisestä uskonveljestään, joka joutui hänen mukaansa helmikuussa islamistien murhaamaksi.

Ajankohtaista

Egyptin kristityt pakenevat islamisteja

Moni on joutunut jättämään kotinsa islamistien väkivallan ja sieppausuhan vuoksi.

Egypti on julistanut Pohjois-Siinaille poikkeustilan. Käytännössä alueella käydään sotaa islamistisen ISIS-terrorijärjestölle lojaaliuttaan julistaneen terroriryhmän ja Egyptin armeijan välillä. Egyptin koptikristittyjen koalitio julkaisi heinäkuun puolivälissä raportin, jossa kerrotaan kristittyihin ja kirkkoihin kohdistuneiden iskujen lisääntyneen ja vaaditaan valtiolta parempia toimia kirkkojen suojelemiseksi.

– Kirkkoja suojataan käytännössä vain uskonnollisten seremonioiden aikana, ja silloinkin suojaus on täysin riittämätöntä. Yksi sotilas tai poliisiauto ei estä iskuja, kertoo Pohjois-Siinailla toimiva koptikirkon pastori, joka ei turvallisuuteensa vuoksi kerro nimeään.

Hän on muuttanut Pohjois-Siinailta Kairoon helmikuussa. Pastorin mukaan uhka on suurin Pohjois-Siinailla, mutta pelko on lisääntynyt kaikkien Egyptin kristittyjen keskuudessa.

– Armeijan ja islamistien taistelut kiihtyvät ja myös iskut kristittyjä vastaan lisääntyvät. Kristittyjä myös siepataan lunnaiden toivossa.

Yksi eniten julkisuutta saaneista Siinain kristittyjen sieppaustapauksista on kirurgi Wadie Ramsis, josta pyydettiin 1,25 miljoonan euron lunnaita viime kesänä. Ramsiksen perhe onnistui kokoamaan 187 500 euroa ja kidnappaajat suostuivat vapauttamaan Ramsiksen tätä summaa vastaan. Ramsis ei uskaltanut jäädä asumaan Siinaille vaan muutti Kairoon. Siepattuja kristittyjä on myös tapettu, kun pyydettyjä lunnaita ei ole saatu kasaan.

– Serkkuni siepattiin keväällä Minyassa. Hän on tavallinen opettaja, josta vaadittiin 200 000 euron lunnaita. Sukumme ei onnistunut saamaan summaa kokoon, ja serkkuni surmattiin, kertoo Minyasta kotoisin oleva kairolainen Manal Gerges.

Egyptin kristityt saivat elää rauhassa tammikuun 2011 vallankumoukseen asti. Erityisesti kesällä 2013 tapahtuneesta presidentti Mohammed Mursin syrjäyttämisestä lähtien kristityt, kirkot ja kristittyjen omistamat rakennukset ovat olleet kasvavan väkivallan kohteina. Kymmeniä kirkkoja on tuhottu tai yritetty tuhota esimerkiksi polttamalla.

Islamistit syyttävät kristittyjä presidentti Abdel Fattah Al Sisin tukemisesta, koska koptikirkon johtaja paavi Tawadros II oli näkyvästi esillä Al Sisin kertoessa Mursin syrjäyttämisestä suorassa televisiolähetyksessä kaksi vuotta sitten. Huhtikuun lopussa Ansar Bayt Al Maqdis -terrorijärjestö julkaisi Egyptin kristittyjen tappouhkauksen, koska kristityt tukevat presidentti Al Sisiä.

Arviot Siinailla asuvien kristittyjen perheiden määrästä vaihtelevat 400–650 välillä. Pohjois-Siinailla arvioidaan asuvan 200–300 perhettä. Viimeisen vuoden aikana ainakin kaksisataa kristittyä perhettä on muuttanut turvallisemmille asuinalueille muualle Egyptiin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.