null Egyptin kristityt pelkäävät sortoa

Rukouspyyntö. Rukoilkaa Egyptin ja Egyptin kristittyjen puolesta, toivovat Minyan kristityt. Egyptin turvallisuustilanteen huonontuminen on kärjistänyt myös kristittyjen ja muslimien välejä.

Rukouspyyntö. Rukoilkaa Egyptin ja Egyptin kristittyjen puolesta, toivovat Minyan kristityt. Egyptin turvallisuustilanteen huonontuminen on kärjistänyt myös kristittyjen ja muslimien välejä.

Egyptin kristityt pelkäävät sortoa

Egyptin kristittyjen muuttoaalto ulkomaille voimistuu. Koptikirkon johtaja on huolissaan kristittyjen oikeuksien toteutumisesta islamistihallinnon alla.

Teksti ja kuva Päivi Arvonen
Ylä-Egyptissä sijaitsevassa Minyan maakunta tunnetaan yhtenä perinteisesti kristittyjen asuttamana alueena Egyptissä. Monissa kylissä asukkaista enemmistö on kristittyjä.

– Olemme kuin yhtä suurta perhettä, näin pienessä kylässä ei ole ongelmia kristittyjen ja muslimien välillä, sanoo noin 2 000 asukkaan Esbit Mina -kylässä asuva Mariem Fawzy .

Fawzy seuraa Egyptin kristittyjä koskevia uutisia tarkasti. Huhtikuun alussa Kairon pohjoispuolella El Khususin kylässä kristityt nuoret piirsivät islamilaisen instituutin seinään ristejä. Siitä sai alkunsa saanut lähes kymmenen kuolonuhria ja satoja loukkaantuneita vaatinut kahakka, joka aiheutti kylässä syvän surun.

Levottomuuksia ja väkivaltaa kristittyjen ja muslimien välillä esiintyy myös maalaiskylissä. Usein kiistat saavat alkunsa naapureiden välisistä maanomistusriidoista tai nuorten uskontojen rajat ylittävistä rakkaussuhteista tai suhde-epäilyistä.

– Turvallisuustilanne on heikko nyt vallankumouksen jälkeen ja tämä pahentaa ristiriitatilanteita. Ilmapiiri kristittyjen ja muslimien välillä vaihtelee hyvin paljon kyläkohtaisesti, sanoo minialainen pastori Filemon .

Hänen mukaansa kristittyjen ja muslimien väliset suhteet heijastelevat yhteisön johdossa olevien kristittyjen ja muslimien välejä.

– Vahvat johtajat saavat halutessaan riitojen osapuolet kuriin. Toisaalta johtajat voivat myös lietsoa epäluuloja ja kireää ilmapiiriä kristittyjen ja muslimien välille.

Sosiaalisen median kansanliike uskonnon poistamiseksi henkilöllisyystodistuksista on saanut Egyptissä paljon kannatusta. Ehdotusta kannattavat etenkin nuoret uskontoon katsomatta. Minyan maaseudulla ei ole kuultu Facebookissa suositusta kansanliikkeestä.

– Idea on sinänsä hyvä, mutta vaikka merkintä uskonnosta poistettaisiinkin henkilöllisyystodistuksesta, näkyy uskonto silti usein myös henkilön nimestä, joten en näe asiaa kovin merkityksellisenä. Ongelmat ovat paljon syvemmällä, pastori Filemon sanoo.

Egyptin kristityillä on perustuslain takaama uskonnon harjoittamisen vapaus. Heillä on myös yhtäläiset kansalaisoikeudet valtauskontoa edustavien muslimien kanssa. Käytännössä monet kristityt kertovat kohtaavansa syrjintää esimerkiksi asioidessaan viranomaisten kanssa.

– Riippuu hyvin paljon tapauksesta ja henkilöistä, mutta kyllä kristittyjä simputetaan. Asioiden hoitaminen kestää monin verroin kauemmin kuin muslimeilla, Mariem Fawzy sanoo.

Kristittyjen oikeuksia on tänä keväänä voimakkaasti puolustanut myös Egyptin koptikirkon johtaja paavi Tawadros II . Hänet valittiin viime vuoden marraskuussa edeltäjänsä paavi Shenouda III:n kuoleman jälkeen kirkon johtoon. Tawadros II on syyttänyt presidentti Mohamed Mursin islamistihallintoa kristittyjen laiminlyömisestä.

– Kristittyjen tunne syrjäytymisestä ja hyljeksinnästä on vahva. Koemme olevamme sosiaalisesti eristäytyneitä, Tawadros kertoi huhtikuun puolivälissä.

Koptikirkon johtaja on huolestunut kristittyjen voimistuneesta muuttoaallosta ulkomaille.

– Ulkomaille muuttavat ovat korkeasti koulutettuja, varakkaita ja monesti yhteisönsä taloudellisia ja sosiaalisia tukipilareita. Heidän lähtönsä on menetys koko kansalle, Tawadros väittää.

Kirkkojen rakennus- ja korjauslupien jumittuminen byrokratian rattaisiin on yksi kristittyjen mieltä hiertävä asia. Kirkon rakentaminen kestää lupaprosessin hitaudesta johtuen jopa 15 vuotta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.