Ehdokkaiden rekrytointi alkoi

Ehdokkaiden rekrytointi alkoi

Puolueet, perinteinen seurakuntaväki sekä kansalaisaktiivit ovat liikkeellä.

Seurakuntavaalit ovat marraskuussa.
Seurakuntavaalien ehdokasasettelu etenee Espoossa. Jokaiseen seurakuntaan syntyy useita ehdokaslistoja. Ellei sopivaa listaa löydy, voi sellaisen perustaa itse ja hankkia sille ehdokkaita.
Esse selvitti, miltä vaaliasetelma näyttää. Kyselyssä kävi ilmi, että Espoossa vaalilistoja perustavat puolueet, seurakunta-aktiivit ja kansalaisliikkeet.

Poliittisista puolueista kokoomus hakee kannatusta Espoon suomenkielisissä seurakunnissa. Listan nimenä on Kokoomus ja sitoutumattomat. Vaaliohjelma toteaa kirkon haasteesta: ”Seurakunnat ovat menettämässä otettaan nuorista aikuisista. Siksi kirkon on uudistettava toimintatapojaan ja löydettävä keinoja tukea myös eri elämänvaiheissa.”
Kokoomuksen vaaliohjelma ottaa kantaa myös oman uskonnon kouluopetuksen ja suvaitsevaisuuden puolesta. ”Erilaisten seurakuntalaisten ja työntekijöiden pitää mahtua samaan kirkkoon. Ketään ei saa syrjiä”, ohjelma linjaa.

Keskusta hakee ensi kertaa kannatusta koko Espoon alueelta. Keskusta ja sitoutumattomat -listoille etsitään ”tavallisia, suvaitsevaisia seurakuntalaisia”, kertoo Espoon Keskustan vaalipäällikkö Simo Repo Olarista.
Keskusta valmistelee valtakunnallista seurakuntavaaliohjelmaa.
”Sen lisäksi Espoon Keskusta ottaa kantaa paikallisiin kirkollisiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Keskusta korostaa näkemystä, joka antaa tilaa kirkossa eri tavalla ajatteleville ihmisille”, kertoo Repo.
Uutta Espoossa on se, että seurakunta-aktiivien joukko on yhdistänyt voimiaan. Yhdessä matkalla -listalla on yhteinen vaaliohjelma ja myös se hakee kannatusta koko Espoon alueella.

Olarilainen Pertti Järvenpää kertoo, että yhteisesiintymisen tavoitteena on saada lisää näkyvyyttä ryhmän ohjelmalle ja ehdokkaille. Heitä yhdistää muun muassa ”Raamattuun luottaminen, seurakunnan näkeminen hengellisenä kotina, seurakuntayhteyteen kutsuminen sekä lähimmäisten auttaminen ja perheiden tukeminen.”
Järvenpää toimii aktiivisesti kristillisdemokraateissa. Muitakin puolueen jäseniä asettuu listan ehdokkaiksi. Lisäksi ehdokkaina on herätysliikeväkeä muun muassa vanhoillislestadiolaisesta ja viidesläisestä liikkeestä.  

Neljä vuotta sitten pidetyissä seurakuntavaaleissa Espoossa ja Kauniaisissa oli yhteensä 564 ehdokasta. Heistä miehiä oli 294 ja naisia 270. Ehdokkaiden keski-ikä oli 50,6 vuotta. Espoossa alle 30-vuotiaita ehdokkaita oli joka kymmenes.
Nuoria ehdokkaita oli viime vaaleissa usealla listalla. Suomen partiolaisten valtakunnallinen vaaliohjelma ilmoittaa ajavansa erityisesti lasten, nuorten ja nuorten aikuisten näkökulmaa.
Espoonlahden seurakuntaan tulee partiolaisten ehdokaslista, joka korostaa lasten ja nuorten asemaa seurakunnassa ja sen päätöksenteossa.
Valtakunnallinen Tulkaa kaikki -verkosto puolestaan kerää ehdokkaita, jotka allekirjoittavat liikkeen ohjelman. Liike ajaa muun muassa kirkon uudistumista, kirkollisen päätöksenteon avoimuutta sekä ihmisten tasa-arvoisuutta. Tapiolan seurakuntaan syntyy liikkeen ehdokaslista.
Espoonlahden seurakuntaan on tulossa Armon Vihreät -lista. Vihreän liiton jäsenjärjestön ohjelma korostaa tasa-arvoa. ”Minkäänlaista syrjintää ei hyväksytä.”
Ohjelman tavoitteena on muun muassa palveleva ja keskusteleva sekä avoin ja demokraattinen kirkko. Paikalliset tavoitteet täsmentyvät kevään aikana.

Myös Espoon tuomiokirkkoseurakuntaan syntyy vihreistä arvoista ponnistava ehdokaslista kuten viime vaaleissa.
Tuomiokirkkoseurakunnassa hakee kannatusta laajapohjainen, poliittisesti sitoutumaton Samassa veneessä -ryhmä. ”Korostamme sitä monipuolista ja hyvää työtä, mitä seurakunnissa tehdään lähimmäistemme puolesta”, luonnehtii ryhmä ajatteluaan.
Ryhmän puhemies Jouni Liimatainen toteaa, että naispappeuden vastustajia ei listan ehdokkaiksi hyväksytä.
Essen kyselystä ilmeni lisäksi, että sosialidemokraattien vaalilista on rakentumassa ainakin Espoonlahteen.
Vasemmistoliitto puolestaan ei Espoossa osallistu seurakuntavaaleihin omalla listallaan.
Espoon vasemmisto viestittää kuitenkin jäsenilleen, että he voivat liittyä muihin ryhmittymiin tai muodostaa omia listojaan.
Espoon Perussuomalaiset paneutuvat seurakuntavaaleihin eurovaalien jälkeen.

Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta, hae lisätietoa: espoonseurakunnat.fi/vaalit

Kauniaisissa:
www.kauniaistenseurakunta.fi

Kirkon yhteiset vaalisivut ovat osoitteessa: seurakuntavaalit.fi
 

Seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy 15.9.
Seurakunnan päättäjäksi voi pyrkiä konfirmoitu, 18 vuotta täyttänyt seurakunnan jäsen.
Suhteellinen vaalitap
a suosii listoja, joilla on paljon ehdokkaita.

Vaalien ennakkoäänestys järjestetään 27.–31.10., ja varsinainen vaalipäivä on isänpäivänä 9.11.2014.
Äänestysoikeus on 16 vuotta täyttäneillä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenillä.

Jaa tämä artikkeli: