null Ei koko yötä Jeesuksen kanssa

Yöllä kirkossa. Ei koko iltaa ja yötä syömättä jaksa. Ruokaa odotellessa Rosa Jussilaiselle ja Aapo Malkamäelle maistuu mokkapalojen taikina.

Yöllä kirkossa. Ei koko iltaa ja yötä syömättä jaksa. Ruokaa odotellessa Rosa Jussilaiselle ja Aapo Malkamäelle maistuu mokkapalojen taikina.

Ei koko yötä Jeesuksen kanssa

”Miten me päästäis välikatolle katsomaan tähtiä? Tehdään ihmispyramidi!”
Nauru räjähtää ilmoille ja kynttilänliekit lepattavat entistä kiivaammin. Lauantai-illan ehtookellot ovat soineet ja Tapiolan kirkko on kiinni, mutta suljettujen ovien takana istuu riehakas joukko pöydän ääressä. Nuorten aikuisten kirkkoyö on käynnissä ensimmäistä kertaa.
”Tämä ajatus lähti ihan nuorilta itseltään. He toivoivat samankaltaista kirkkoyötä kuin varhaisnuorille on tässä kirkossa järjestetty. Mutta ilman varhaisnuoria.”

Samankaltaisella pastori Marianne Tiihonen tarkoittaa esimerkiksi ruoanlaittoa, taskulamppupiilosta, lautapelejä ja makuupussissa nukkumista – vaikkapa kirkkosalin lattialla.
Kirkkoyöhön on saapunut kymmenkunta nuorta useammasta seurakunnasta. Niko Matinpalo, 27, Olarin seurakunnasta kuuli kavereiltaan, että luvassa olisi ainakin pizzaa ja mokkapaloja ja ilmoittautui mukaan. Tapiolan kirkossa hän on ensimmäistä kertaa.
”Tää kirkkohan näyttää just sellaiselta, että se on alun perin suunniteltu Helsingin Merihakaan”, Niko lohkaisee pilke silmäkulmassa.
Porukkaan on helppo tulla mukaan. Sellainen vaikutelma syntyy, kun puhetta pulppuavat nuoret kerääntyvät ruoanlaiton jälkeen vastapaistetun pizzan äärelle.
”Hei pitäiskö meidän muuten esittäytyä?” Tiihonen kysyy.  
Kaikki vilkuilevat toisiaan ja taas naurattaa.

Puheenaiheet vaihtelevat tatuoinneista ja Whatsupista opiskeluihin ja toimeentuloon. Oman paikan löytäminen ei ole aina helppoa, ja tukea ja kannustusta saa juttutuokion aikana moni. Ruokailun jälkeen vietetään yhdessä keskiyön messua, jonka jälkeen piiloleikki jatkuu pimeässä kirkossa aamukolmeen asti. Mutta miksi viettää kirkossa lauantai-iltaa baari-illan sijaan?


”Ihmiset on niin etäisiä keskenään baarissa. Täällä saa oikeesti olla oma itsensä.”
”Voi olla rennosti. Vaikka villasukat jalassa.”
”On se seurakuntayhteys. Mut älä nyt anna semmosta kuvaa, että ollaan tyyliin koko yö Jeesuksen kanssa.”

Kirkon näkökulmasta nuorten aikuisten suhde kirkkoon on löyhä. Seurakuntien tarjoamat toimintamuodot eivät kiinnosta töiden ja opiskeluiden kuormittamia nuoria, jotka etsivät omaa identiteettiään. Tämän tiedostaa vahvasti myös Marianne Tiihonen, joka vastaa Tapiolan seurakunnan nuorista aikuisista.
”Nuoret aikuiset on ihan superkiireisiä. Opiskellaan ja lähdetään vaihto-oppilaaksi tai muutetaan toiselle paikkakunnalle. Se vaatii hirveästi rohkeutta tulla uuteen seurakuntaan.”

Miksi kirkkoon kuitenkin kannattaa tulla?
”Se on se yhteenkuuluvuus. Kaikki saa tulla. Tässäkin nuorten kirkkoyössä parasta oli yhteishenki. Tunnelma oli mieletön!”
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.