null Ei mitään jämäporukkaa

Tikapuilla. Ylivahtimestari Harri Ahdesmäen aamuun kuului päätetyön lisäksi tikapuuhommia. Antennien paikkoja piti vaihtaa, jotta ääni kuuluu myös takariviin.

Tikapuilla. Ylivahtimestari Harri Ahdesmäen aamuun kuului päätetyön lisäksi tikapuuhommia. Antennien paikkoja piti vaihtaa, jotta ääni kuuluu myös takariviin.

Ei mitään jämäporukkaa

Yli viisikymppisten työpanosta arvostetaan Espoon seurakuntayhtymässä.

Pitkistä työurista puhutaan paljon, mutta työmarkkinoilla moni yli viisikymmenvuotias saa silti tuntea olevansa aivan liian vanha. Toisinkin voi olla: Espoon seurakuntayhtymä palkittiin vastikään Suomen parhaana työpaikkana yli 50-vuotiaille.
”Ikä ei meillä merkitse mitään, eikä ole rekrytoinnissa este”, henkilöstöpalvelupäällikkö Marja Jakobsson sanoo.

Samaa sanoo ylivahtimestari Harri Ahdesmäki Espoon tuomiokirkkoseurakunnasta.
”Minutkin rekrytoitiin yli viisikymppisenä. Täällä pidetään myös vanhemmista työntekijöistä huolta.”
Espoon seurakuntayhtymä vei voiton Aller Media Oy:n järjestämän kilpailun suurten työpaikkojen sarjassa. Pienten työpaikkojen sarjan voitti helsinkiläinen kuljetusalan yritys Speed Oy ja pienten ja keskisuurten yritysten sarjan Kajaanin Mamselli -liikelaitos.
Neljä vuotta ylivahtimestarina viihtynyt Ahdesmäki arvostaa hyvin järjestettyä työterveyshuoltoa eikä muutenkaan löydä työhyvinvointiin liittyvistä asioista moitittavaa.
”Minulla on se kokemus, että työntekijöitä kuunnellaan: kynnys esimiehen luo on matala ja palautetta voi antaa. Avoin tiedottaminenkin on hoidettu kohtuullisen hyvin”, arvioi Ahdesmäki.
Ylivahtimestarin työ on monipuolista: on hallintotöitä, asiakaspalvelua, suntion töitä, tilojen järjestelyä ja monenmoisten ongelmatilanteiden ratkomista.
”Jos tuomiokirkkoseurakunnan alueella tapahtuu jotain pienempää tai suurempaa poikkeavaa, soitto tulee ylivahtimestarille. Työvuorolistojen tekeminen kesäksi on sekin oma projektinsa, sillä kesäaikaan Espoon tuomiokirkossa on paljon erilaisia tilaisuuksia.”
Toimivan työterveyshuollon lisäksi seurakuntayhtymällä on muitakin tapoja, joilla työhyvinvointi pyritään turvaamaan iästä ja elämäntilanteesta riippumatta.
”Esimiesten kouluttaminen ja valmennus, säännölliset kehityskeskustelut, omat Aslak-varhaiskuntoutusryhmät, tarvittaessa mahdollisuus joustavaan työaikaan ja mikäli vain mahdollista tehtävien sopeuttaminen työkyvyn mukaan”, Jakobsson listaa aktiivisen työhyvinvoinnin kehittämisen keinoja.
Tilannetta myös seurataan; esimerkiksi Toimiva työyhteisö -tutkimus tehdään joka toinen vuosi ja raportit käydään läpi joka yksikössä.

Oman lisänsä työvuorojen sovitteluun tuo työaikajousto, jota työntekijät osaavat arvostaa.
”Siinä on ylimääräinen vaiva, mutta on hienoa, että se vaiva halutaan nähdä. Itsekin teen 89-prosenttista työaikaa. Minulla on seitsemän lastenlasta, joiden kanssa on puuhaa. Työaikajousto tuo mahdollisuuden omien asioiden järjestelyyn.”
Ahdesmäellä on takanaan 28 vuoden ura Puolustusvoimien upseerina. Ahdesmäen mukaan sekä Puolustusvoimissa että kirkossa saa tehdä työtä, joka on mielekästä. Kummassakin paikassa työtovereita yhdistää samankaltainen arvopohja.
”Sillä lienee merkitystä jo töitä haettaessa”, Ahdesmäki sanoo.
”Täällä armo kantaa. Palkoilla kirkko ei voi kilpailla, mutta kun ikää alkaa tulla, arvostaa tasaisuutta ja varmuutta. Kirkko on ainakin tähän asti ollut luotettava työnantaja, joka ei ole potkinut väkeä pois.”
 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.