null Ei seiniä vaan sanomaa

Ei seiniä vaan sanomaa

Helsingissä on tarpeeksi kirkkorakennuksia. Uusia ei pidä rakentaa enää yhtään. Nykyisetkin ovat paikoin turhan vähällä käytöllä ja niiden ylläpitämisessä on vaikeuksia. Pohdinnan kirkollisista tilatarpeista tekevät ajankohtaiseksi rakenteilla olevat uudet asuinalueet. Tuhannen taalan tai oikeastaan kymmenien miljoonien eurojen kysymys on, millaisia seurakuntatiloja näille alueille hankitaan.

Kaavoittaja mielellään suunnittelee uuden alueen niin, että sen yhtenä helmenä on korea kirkollinen rakennus. Seurakuntakin usein eksyy vaatimaan jokaiselle nurkalleen näyttävää sakraalitilaa. Vähäinenkin ynnälaskutaito kuitenkin riittää osoittamaan, ettei kirkolla ole tulevina vuosina Helsingissä varaa ylläpitää nykyisenkään suuruista kiinteistökantaa.

 

Kirkossa on turhan paljon jämähdetty viime vuosisadan toimintamalliin. Seurakuntatyön perusmalli on se, että kirkollisten seinien sisälle pyritään kokoamaan ihmisiä hartaudenharjoitukseen. Kaikkialla mietitään päät puhki sitä, miten saataisiin ihmiset tulemaan kirkkoon. Suurin osa ei tule, vaikka mitä tehtäisiin ja vaikka kuinka uusia kirkkoja rakennettaisiin, sillä se ei kuulu suomalaiseen kaupunkikulttuuriin.

Turhauttavan kirkolle kutsumisen sijaan voitaisiin voimia käyttää palvelemaan ihmisten henkistä ja hengellistä elämää heidän omissa ympyröissään. Elämän suuria kysymyksiä pohditaan kodeissa, kouluissa, lounas- ja kahvipöydissä, turuilla, toreilla ja verkkopalstoilla. Miten kirkko voi näissä olla antamassa hyvän elämän aineksia ihmisille.

 

Toki kirkko messunsa tarvitsee. Vaikea kuvitella uskonnollista yhteisöä, joka ei tarjoaisi jäsenilleen mahdollisuutta kokoontua yhdessä Jumalansa eteen. Helsingin kokoisessa kaupungissa, jossa on loistavat liikenneyhteydet, ei kuitenkaan tarvitse pitää messua joka nurkalla joka sunnuntai. Jumalanpalvelusten määrää vähentämällä voidaan myös parantaa niiden laatua, jos niin halutaan.

Jos kirkko haluaa tulevaisuuden vähenevillä voimavaroillaan olla yhä jäsenilleen merkityksellinen yhteisö, on sen visusti mietittävä työskentelytapaansa. Touhua vähemmän, laatua enemmän. Suunta omien rakennusten sisältä sinne, missä ihmiset ovat. Koreiden seinien sijasta hyvää sanomaa elämän keskelle.

Seppo Simola

Päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.