null Eija Vilpas: Hyvään elämään kuuluvat uteliaisuus ja ilo

Töissä puhumme asioista suoraan. Toisiamme kohtaan olemme silti aina hienotunteisia ja kohteliaita”, Eija Vilpas sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Töissä puhumme asioista suoraan. Toisiamme kohtaan olemme silti aina hienotunteisia ja kohteliaita”, Eija Vilpas sanoo. Kuva: Sirpa Päivinen

Eija Vilpas: Hyvään elämään kuuluvat uteliaisuus ja ilo

Rakastatko vielä? -kirkkonäytelmässä Eija Vilppaan ja Jarmo Mäkisen esittämä aviopari vierailee vihkikirkossaan hopeahääpäivänään.

”Mikset sä koskaan sanonut?

"Mä en tiennyt.”

”Ne ovat vuorosanoja, jotka toistuvat näytelmässä useita kertoja”, Liisan roolissa nähtävä Eija Vilpas kertoo.

Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittaman ja ohjaaman näytelmän teemoja ovat muun muassa puhumattomuus ja perheenjäsenten keskinäiset jännitteet.

”Samat vuorovaikutuksen pulmat ovat tuttuja monissa ihmissuhteissa.”

Vilpas rinnastaa onnellisen suhteen salaisuuden onnelliseen elämään. Elämä on onnellista, jos vuorovaikutuksessaan pysyy avoimena, luottavaisena ja ennakkoluulottomana.

”Hyvään elämään kuuluvat myös uteliaisuus ja ilo.”

Näytelmän pari on ollut naimisissa 25 vuotta.

”Liisa ja Pentti ovat tavallaan onnellisia. He luottavat toisiinsa kuin kallioon. Siksi liitto on pysynyt kasassa. Suhdettaan hiertäviä asioita on heidän välilleen silti vuosien aikana kertynyt.”
 

Rakkaus on yhtä luontaista kuin hengittäminen.”

Eija Vilpas
 

Mittatilaustyönä tehtyä näytelmää Vilpas ja Mäkinen ovat esittäneet vuodesta 2009 lähtien kymmeniä kertoja kirkoissa ja seurakuntataloissa, eri puolella maata. Usein näytelmä on ollut osa laajempaa parisuhdekoulutusta.

”Aika monta kirkkoa on tämän produktion kautta tullut jo tutuksi. Tosin pääkaupunkiseudulla olemme esittäneet tätä aiemmin vasta pari kertaa”, Vilpas kertoo.

Monien roolien ammattilainen

Espoossa asuvalla Vilppaalla on menossa monta produktiota. Hän kiertää esittämässä muun muassa käsikirjoittamaansa Yötön yö -komediaa. Näytelmän muissa rooleissa ovat Tiia Louste ja Valdemar Virtanen. Yleisön nauruhermoja hän kutkuttelee myös Pirrenä ja Hansuna Riitta Havukaisen kanssa.

Vilppaan päätyö on Helsingin kaupunginteatterissa. Yksi kevään produktioista on Arena-näyttämöllä nähtävä romanttinen komedia Kaktuksen kukka. Ensi-iltansa se sai viime viikolla. Näytelmässä Vilppaalla on kolme roolia.

”Hammaslääkäriinsä ihastuneen, varakkaan ja höpsähtäneen tehtaanomistajan rouvan lisäksi esitän tiskijukkaa ja vanhaa miespalvelijaa”, hän kertoo.

Vilpas toimii myös Kilonpuiston yläkoulussa ilmaisutaidon opettajana.

”Olen opettanut siellä jo 11 vuotta”, hän mainitsee.

Jaa tämä artikkeli: