null Ekopaasto alkaa

Hiljaa hyvä tulee. Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä pienentää hiilijalanjälkeään kulkemalla lähijunalla töihin. Työnteko onnistuu junassakin. Kuva: Liisa Huima

Hiljaa hyvä tulee. Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä pienentää hiilijalanjälkeään kulkemalla lähijunalla töihin. Työnteko onnistuu junassakin. Kuva: Liisa Huima

Ekopaasto alkaa

Miksi Suomen ympäristökeskus ja kirkot tekevät laajaa yhteistyötä perinteisen pääsiäispaaston aikaan?

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) professori Jyri Seppälä, Kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, on tänäänkin körötellyt töihin junalla. Silläkin uhalla, että 36 kilometrin matka kestää kauemmin kuin autoilu.

Töissä hän muun muassa johtaa valtakunnallista HINKU-hanketta, Kohti hiilineutraalia kuntaa, jossa viisi pilottikuntaa leikkaa radikaalisti hiilidioksidipäästöjään. Päästöt ovat suurin syy ilmastonmuutokseen, jota on pakko hillitä, jotta elämämme maapallolla ei kävisi vallan hankalaksi.

– Hankkeen motto on, että jos halutaan saada aikaan iso muutos yhteiskunnassa, tarvitaan uudenlaisia toimintamalleja. Ekopaasto on tavallisen ihmisen mahdollisuus pysähtyä miettimään elämäntapaansa, Seppälä kertoo.

SYKE otti yhteyttä kirkkohallitukseen, jonka yhteiskuntatyön sihteeri Ilkka Sipiläinen oli jo vuosikaudet ollut mukana kirkon ilmastotyössä.

– Meillä on kirkon ilmasto-ohjelma ja ympäristödiplomi, mutta lisäksi vuosisatainen paastoperinne, joka tähtää yksinkertaistamiseen ja hiljentymiseen, Sipiläinen kiteyttää.

Ekopaasto-hankkeessa yhdistyvät nyt valtion tutkimuslaitoksen tieto ja kirkon paastoperinne. Mukaan tuli myös Suomen ekumeeninen neuvosto.

 

Vaikka ilmastonmuutos on EU:ssa korkeimmalla agendalla, suuri yleisö pitää sitä edelleen aika lailla viherpiipertäjien juttuna, Jyri Seppälä näkee.

– Se on ymmärrettävää, koska ilmastonmuutos ei näy samalla tavalla kuin muut ympäristöongelmat. On hankalaa katsoa pitkälle tulevaisuuteen.

– Meillä on myös vahva ajattelutapa, että ilmastonmuutoksen hillintä olisi kilpailukyvyn este. Mutta Saksassa ajatellaan ihan toisinpäin. Siinä nähdään kasvun mahdollisuuksia, Seppälä muistuttaa.

Miten tämä koskettaa tavallista helsinkiläistä? Paljonkin, sanoo Seppälä.

– Tavallinen ihminen voi tehdä pieniä valintoja ruokakaupassa ja liikenteessä. Mutta tärkeitä ovat myös suuret valinnat! Ei ole kyse vain siitä, että ihminen luopuu jostakin määräajaksi, vaan siitä, että isot päätökset tehdään ympäristömyötäisesti.

Ekopaasto kestää pääsiäiseen asti. Siinä on hyvää aikaa miettiä perheen suuria hankintoja.

– Jos olet hankkimassa autoa, kannattaa valita mahdollisimman vähäpäästöinen. Jos suunnittelet asunnon ostoa, kiinnitä huomiota sen energiatehokkuuteen, erityisesti omakotitalossa.

Jyri Seppälä päätti hankkia talonsa katolle aurinkopaneelin. Pitkän päivän ansiosta se tuottaa Suomessakin vuoden mittaan yllättävän paljon sähköä.

– Siellä se kohta ”paastoaa” minun puolestani!

 

Seppälä tietää hyvin, ettei kaikilla ole rahaa suuriin hankintoihin. Ei tarvitse miettiäkään, jättääkö Thaimaan-matkan väliin pienentääkseen hiilijalanjälkeään.

– Ihmisten elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi vanhukset, yksinhuoltajat ja monet lapsiperheet elävät jo muutenkin ekopaastoa. Jotkut taas joutuvat kulkemaan töihin autolla.

– Kun rahaa on kertynyt, ostopäätöksissä törmätään usein asennetutkimuksista tuttuun juttuun: puheen tasolla kannatetaan ympäristönsuojelua, mutta kun tulee valinnan paikka, hinta ratkaisee aina. Se hinta, joka näyttää lyhytnäköisesti katsottuna edullisemmalta.

Usein halpatuontitavara on halpa juuri siksi, että hinnassa ei ole ympäristökustannuksia. Ne maksaa Joku Muu.

Esimerkiksi remonttia suunnittelevat taloyhtiöiden hallitukset joutuvat miettimään välittömiä kustannuksia ja kauaskantoisia hyötyjä. Seppälän mukaan ympäristömyötäiset ratkaisut nostavat asunnon arvoa pitkällä tähtäyksellä.

– Suomessa on ollut huonoa rakentamista, mutta energiatodistukset auttavat, kun ne nyt tulevat pakollisiksi vanhoihinkin asuntoihin. Vielä 2000-luvun puolivälissä autoteollisuuden viesti oli, että polttoaineen kulutusta on mahdotonta vähentää. Kun öljy kallistui, ratkaisuja alkoi löytyä, Seppälä mainitsee.

– Viime kädessä on kyse siitä, mihin ihminen laittaa rahansa. Saako ympäristöystävällinen, kestävä ratkaisu maksaa jotakin, vai onko halpuus ainoa kriteeri?

 

Paastoaineisto löytyy pääosin netistä osoitteesta www.ekopaasto.fi. Kirkon Ilkka Sipiläisen mukaan aineisto on uutta, idea ei.

– Tässä palataan kirkon juurille. Ekopaastossa mietitään, miten toimintani vaikuttaa luomakuntaan.

Ekopaasto-sivustolla moni tunnettu henkilö kertoo, miksi on mukana. Joukossa ovat muun muassa sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka ja tähtitieteilijä Esko Valtaoja. Kampanjan suojelija on piispa Irja Askola.

Perinteisesti paasto päättyy pääsiäisen juhlaan. Mihin ekopaasto päättyy?

– Juhlaan. Mutta juhla ei ole joka päivä! Arki jatkuu toivottavasti uusiutuneena, Sipiläinen sanoo.

Eira Serkkola

Lisätietoa: ilmastodieetti.fi ja ilmasto-opas.fi

Vähäpäästöistä liikkumista

Professori Jyri Seppälä elää niin kuin puhuu. Hän on ”hiilineutralisoinut” itsensä niin pitkälle kuin voi.

– Kotimaassa en lennä lainkaan työmatkoja. Juna toimii nykyään hyvin etätyöpisteenä. Voin käyttää matkoihin enemmän aikaa nyt, kun lapset ovat isoja. SYKEssä suositaan myös videoneuvotteluja.

– Ulkomaisille työmatkoille minun on pakko lentää. Tuotan siis hiilidioksidipäästöjä, jotta voisin rakentaa työssäni vähäpäästöistä maailmaa.

Pastori Ilkka Sipiläisellä ei ole ollut kymmeneen vuoteen autoa. Lapsiperheaikana hän tarvitsi sitä, nyt ei enää. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.