
Vuoden pappi Ilkka Sipiläinen on huolissaan siitä, että hyvinvointivaltio on vaarassa murtua itsekkyyden ja kulutususkon vallatessa alaa.
Ekopappi
Tämän ajan pyhin rakennus on kauppakeskus, ja siksi ostostemppelien täytyy olla auki jopa sunnuntaisin, manaa vuoden papiksi valittu Ilkka Sipiläinen, 53.
— Kulutususkonnon myötä hylkäämme vuosituhansien viisauden siitä, miten arki ja pyhä kannattaa erottaa toisistaan. Jatkuva tavaroiden hankkiminen kuormittaa paitsi ihmistä myös luontoa, hän jatkaa.
Sipiläinen on yhtä kuin kirkon ympäristödiplomi. Yhteiskunnallisesta työstä vastaavana pappina hän on ollut kehittämässä ainutlaatuista ympäristödiplomijärjestelmää, jonka avulla seurakunnat voivat tarkistaa ympäristövastuutaan ja tarvittaessa muuttaa toimintaansa ekologisesti kestävämmäksi.
Kulutuskulttuurin vastavoima
Vuoden pappi toivoo, että kirkko asettuisi entistä rohkeammin moraaliseksi vastavoimaksi kaikkialla jylläävälle kulutususkonnolle.
— Ostamisessa, toreissa ja kaupoissa ei ole sinänsä mitään vikaa. Mutta ei niistä elämän sisällöksi ole. Kirkkomme voisi tuoda tähän kulutuskulttuuriin tajua Pyhän voimasta, joka on paljon syvempää laatua kuin shoppailu.
Sipiläinen pohtii työssään oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon toteutumista niin Suomessa kuin kansainvälisestikin: työttömyyttä, syrjäytymistä, eettistä sijoittamista ja reilua kauppaa sekä ympäristönsuojeluja. Hänen työnsä pohjana on luterilainen etiikka.
Lisäksi Sipiläisen ajattelussa on vaikutteita eko-, feministi- ja vapautuksen teologiasta. Näkemyksensä hän on kiteyttänyt kirjaansa Maailma on Jumalan ruumis (Kirjapaja 2010). Siinä korostuu kristinuskon vastakulttuurinen luonne ja luonnonsuojelu.
Kieltäydy sunnuntaishoppailusta
Sunnuntaishoppailua Ilkka Sipiläinen kehottaa boikotoimaan aina kun mahdollista. Hän muistuttaa, että pyhäpäivän rauhoittaminen on maailman vanhin työsuojelulaki.
— Vaikka kaikissa ammateissa vapaapäivää ei voikaan pitää sunnuntaina, on sunnuntailepo yleisesti ottaen rauhoittanut työntekijöiden, perheiden ja koko yhteisön elämää. Elämänrytmimme muuttaminen osoittaa sivistymättömyyttä, sanoo Sipiläinen.
Hän ihmettelee kauppojen aukioloaikojen laajentamista. Turhasta kuluttamisesta luopuminen ja länsimaisen elämänmuodon muuttaminen ekologisesti ja eettisesti kestäväksi on nyt sekä kirkon että kaikkien puolueiden haaste.
— Vihreät järjestävät kerran vuodessa Älä osta mitään! -päivän. Se on aika surkeaa tai jopa surkuhupaisaa sen rinnalla, että vielä vähän aikaa sitten joka seitsemäs päivä oli sellainen.
Sipiläinen tunnustaa, että hänenkin moraalinsa joustaa eikä mies ole totaalikieltäytyjä sunnuntaishoppailusta. Pappismies on toisinaan täydentänyt ruokavarastoja ”vähän häveten” — jääkaappi kun on keksitty, ja sitä osattiin käyttää ennenkin yhteen kaupattomaan päivään varautuen.
Elämisen edellytykset jälkipolville
Ilkka Sipiläisen mielestä kirkossa suhtaudutaan vakavasti ekologisiin uhkiin. Hän on ollut mukana tekemässä Kirkon ilmasto-ohjelmaa.
Kirkkohallitus otti ympäristökysymykset asialistalleen jo 1980-luvulla. Lama pakotti 1990-luvulla kirkon keskittämään voimavaransa köyhien ja syrjäytyneiden auttamiseen, mutta koko 2000-luvun ajan ympäristöasioissa on parannettu vauhtia. Kovin muutosvastarinta on murtunut.
— Jotkut kirkot ovat tehneet hienoja ympäristöohjelmia ja antaneet komeita julistuksia. Suomen luterilaisessa kirkossa on haluttu laittaa ensin oma pesä kuntoon ja puhua vasta sen jälkeen isompaan ääneen, kertoo Sipiläinen.
Hän sparraa ympäristökysymyksiin laiskasti suhtautuvia seurakuntia ja niiden jäseniä ekologisesti ja eettisesti kestävämpään kulttuuriin.
— Aikamme merkittävin moraalikysymys on, kuinka onnistumme varmistamaan, että myös meidän lapsillamme ja tulevilla sukupolvilla on elämisen edellytykset tällä kestokykynsä rajoille tulleella planeetalla.
— Luontoon kohdistamaamme kuormitusta on yksinkertaisesti kevennettävä. Kierrätystä on tehostettava ja energiaa on tuhlattava vähemmän esimerkiksi liikenteessä.
Jaa tämä artikkeli: