null Ekovauvan varusteet

Edullista ekoilua. Hyväkuntoisia vauvanvaatteita ja kestovaippoja myydään käytettynäkin. Julkisissa kulkuvälineissä saa matkustaa Helsingissä ilmaiseksi vaunujen kanssa. Kuva: Mirja Lehtokumpu

Edullista ekoilua. Hyväkuntoisia vauvanvaatteita ja kestovaippoja myydään käytettynäkin. Julkisissa kulkuvälineissä saa matkustaa Helsingissä ilmaiseksi vaunujen kanssa. Kuva: Mirja Lehtokumpu

Ekovauvan varusteet

Vauvabuumi tuhoaa ympäristöä – jos vanhemmat niin valitsevat.

Helsingissä syntyy nyt paljon vauvoja, ja syntyvyys on lisääntynyt useimmissa läntisissä teollisuusmaissa. Samalla ilmastonmuutos etenee yhä nopeammin, eikä kukaan tiedä, millainen maailmantila on vauvojen vartuttua aikuisiksi.

Mitä tavallinen lapsiperhe voi sitten tehdä ympäristön hyväksi?

Erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta listaa asumisen, ruoan ja auton lapsiperheen isoimmiksi päästöjen lähteiksi.
– Näihin voi vaikuttaa paljon.

Asumisessa isoja energiantuhlaajia ovat huoneiston ja veden lämmitys sekä sähkönkulutus. Vauvan tulo lisää helposti lämpimän veden kulutusta.

Ruoassa Nissinen neuvoo suosimaan luomua, lähellä tuotettuja juureksia ja muuta kasvisruokaa.
– Ruoka kannattaa antaa tarjolle ja lämmittää pienissä erissä, jotta mahdollisimman vähän menee hukkaan, lisää tutkimusinsinööri Tuuli Myllymaa ympäristökeskuksesta.

Ari Nissinen on huomannut, että moni autoileva perhe vaihtaa isompaan, kun vauva syntyy.
– Ison farmarin tai tila-auton ostamista voidaan perustella sillä, että lastenistuimet eivät pienempään autoon muka mahtuisi. Istuimia on kuitenkin monenlaisia.

Tuuli Myllymaa suosittelee kutistamaan vauvan ekologista jalanjälkeä käyttämällä kierrätettyjä tarvikkeita. Myös vaippojen valinta on ympäristölle iso asia.

Kestovaipat voittavat ympäristöystävällisyydessä kertakäyttöiset, mutta kangasvaipoissakin on eroja. Myllymaa opastaa hankkimaan sellaisia, jotka kuivuvat helposti ilman kuivausrumpua, joka nelinkertaistaa sähkönkulutuksen pyykinpesussa.

Kiinteä kakka kuuluu wc-pönttöön, vaikka vauva olisi tehnyt sen kertakäyttövaippaan. Muuten pökäle päätyy kaatopaikalle metaanipäästöjen lähteeksi.

Myllymaa huomauttaa, että jos vauvaa ei halua panna jossakin asiassa toteuttamaan kansallisia päästötavoitteita, vanhemmat voivat ehkä tinkiä vastaavasti enemmästä.
– Isoin merkitys on sillä, että välittää ekologiset arvot lapselle.

Vähän käytettyä vuokralle ja omaksi pääkaupunkiseudulla

 • Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri vuokraa turvaistuimen ja -kaukalon, matkasängyn, kantorinkan, kelluntaliivit vauvoille ja pelastusliivit vähän vanhemmille uudenmaanpiiri.mll.fi/paikallisyhdistykset/turvalaitteiden_vuokraus.
 • Turvaistuimia vuokraa myös moni vakuutusyhtiö ja Helsingin liikenneturvayhdistys www.hely.fi.
 • Suomen Monikkoperheet-yhdistys vuokraa kastemekon, rintapumpun, turvakaukalon ja matkasängyn www.suomenmonikkoperheet.fi.
 • Kestovaippayhdistyksestä saa pariksi viikoksi testiin paketin pestäviä vaippoja www.kestovaippayhdistys.fi.
 • Vantaalainen Vaavi-yritys vuokraa vauvansängyn www.vaavi.fi.
 • Suomen latu Oittaa vuokraa retkeilytarvikkeita kuten lastenkantorinkkaa ja lastenkuljetuskärryä pyörään www.ulos.fi/?S05.
 • Myös ilmaiseksi saa käytettyjä vauvantarvikkeita. Kysy tutuilta, käy tavaranvaihtokutsuilla tai järjestä sellaiset itse. Ideana on, että jokainen tuo tarpeetonta tavaraa ja ottaa tarvitsemaansa.
 • Kokeile netin lainauspalveluja, joita ovat esimerkiksi www.freecycle.org ja tuore suomalainen kassi.sizl.org.
 • Kun lapsi kasvaa, järjestä taloyhtiön pihaan lelulaatikko, etteivät kaikki tarvitse omia hiekkaleluja.
 • Halpoja käytettyjä tavaroita löytyy kirpputoreilta, esimerkiksi Valtteri-kirppikseltä Vallilasta. Kelan vauvatarvikepakkauksen ottavat lähes
  kaikki, ja näitä tavaroita on kierrossa paljon, samoin leluja ja kirjoja.
 • Kestovaippoja ja muita tarvikkeita, joita ei lähikirpputorilla aina liiku, löytyy suositusta verkkohuutokaupasta huuto.net. Myöhemmin tänä vuonna avataan myös verkossa toimiva kierrätyssivusto www.netcycler.fi, jonka koekäyttäjäksi voi jo ilmoittautua.

KOMMENTTI: Inuittien mallin mukaan

Sain lapsen puolitoista vuotta sitten. Vauva-aikaan liittyvä tavararumba yllätti, mutta myös se, että mitään ei tarvinnut ostaa. Tutut löysivät nurkistaan kaikkea tarpeellista.

Pian vauvan syntymän jälkeen katsoin elokuvan Nanook, pakkasen poika. Se kertoo inuittien elämästä Pohjois-Kanadassa 1900-luvun alkupuolella. Inuittivauvat pääsivät alasti äitiensä vaatteiden alle, nukkuivat perhepedissä, söivät rintamaitoa eivätkä käyttäneet vaippoja.

Elokuva antoi hyvän opetuksen. Vauva tarvitsee oikeasti hyvin vähän. Lapsi tykkää ympäristöstä, jossa on oppinut tuntemaan olonsa hyväksi ja turvalliseksi.

Valtavan moni käyttää lasta tekosyynä elää vähemmän ekologisesti kuin ennen. Turhaan.

Lapsen takia ei tarvitse hankkia autoa, ja junalla voi edelleen matkustaa pitkiäkin matkoja. Jos vanhemmat eivät lihaa juuri syö, ei lapsikaan sitä tarvitse.

Meidän lapsellamme on valtavasti leluja, käytettyjä toki. Lapsen suosikkilelu on kuitenkin ollut jo pitkään sama: kiviä on ihana kerätä ja heitellä veteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.