null Ekumeenista yhteisöelämää

Uuteen kotiin. Rita Krestjanoff löysi itselleen ja Doro-koiralleen mieluisen asunnon Sofian Yhteisökodista. Hän nauttii mäntymetsän ja meren läheisyydestä sekä yhteisöllisyyden tunteesta.

Uuteen kotiin. Rita Krestjanoff löysi itselleen ja Doro-koiralleen mieluisen asunnon Sofian Yhteisökodista. Hän nauttii mäntymetsän ja meren läheisyydestä sekä yhteisöllisyyden tunteesta.

Ekumeenista yhteisöelämää

Sofian Yhteisökodissa naapurien seura, kulttuuri, hengenravinto ja luonto ovat aivan käden ulottuvilla.

Teksti Anu Heikkinen
Kuvat Sirpa Päivinen
Ikkunasta avautuva merinäkymä laitureineen näyttää kesämökin rantamaisemalta, mutta asunto on uutuuttaan hohtava kaupunkikoti. Ritva Armila, 70, ja Pekka Armila, 77, muuttivat Kallvikinniemessä sijaitsevaan Sofian Yhteisökotiin kesäkuun alussa.

– Näkymä on melkein kuin aiemmasta talostamme Virolahdelta. Se on aina yhtä vangitseva, Yliopistopainosta eläkkeelle jäänyt Pekka Armila sanoo.

Ortodoksisen Kulttuurikeskus Sofian yhteyteen avatun Yhteisökodin ensimmäiset asunnot valmistuivat viime keväänä. Armilat muuttivat taloon ensimmäisten joukossa. Enimmäkseen Helsingissä asunut pariskunta hankki välillä eläkekodin Itä-Suomesta.

– Oma kunto ja raskaat talvet tekivät meistä paluumuuttajia. Kaksio Herttoniemessä kävi kuitenkin lastenlasten vierailuilla pieneksi. Aloimme etsiä isompaa kotia, he kertovat.

Armilat kävivät katsomassa muutamaa asuntoa, ennen kuin huomasivat lehti-ilmoituksen Yhteisökodista. 69 neliön kolmio vaikutti heti sopivalta. Armilat ovat viihtyneet hyvin ja saaneet naapureista ystäviä. Mökkiytymisen vaaraa ei ole.

– Suomessa ei varmaan missään ole yhteisö- tai senioriasumista, jossa hengellinen ja henkinen kulttuuri olisi samalla tavalla läsnä. Tällaista olimme kaivanneetkin, luterilaisen kirkon pappina työskennellyt Ritva Armila sanoo.

Sofian Yhteisökodissa on kaikkiaan 29 asuntoa. Peruskorjattuun entiseen Osuuspankkiopiston päärakennukseen on rakennettu yksiöitä, kaksioita ja kolmioita, jotka ovat kooltaan 35–84 neliötä. Osa asunnoista on esteettömiä. Alaikärajaa ei ole määritelty.

Asukkaiden käytössä on yhteinen askartelutila, oleskelutila, vaatehuoltotila, sauna sekä merenrantaterassi.

– Toivomme taloon aktiivisia senioriasukkaita, jotka haluavat osallistua yhteisön elämään. Alaikärajaa ei ole, ja asukkaiksi pääsevät muutkin kuin ortodoksit, kertoo Helsingin piispa, metropoliitta Ambrosius.

Metropoliitta on itsekin muuttamassa Yhteisökotiin. Puolet asunnoista on jo myyty. Asuntojen neliöhinnat vaihtelevat noin 5 000–7 000 euroon.

Asukkailla on mahdollisuus tilata Sofiasta erillispalveluja, kuten aterioita ja siivousta sekä hotellimajoitusta vieraille. Tarjolla on myös monipuoliset liikuntamahdollisuudet, hierontaa ja rantasauna.

Kulttuurikeskuksen ohjelmatarjonta ikonimaalauksesta monenlaisiin seminaareihin on käden ulottuvilla. Kappelissa on arkipäivisin aamu- ja ehtoopalvelukset.

– Haluamme tarjota asukkaille yhteisöllisyyttä ekumeenisessa hengessä, metropoliitta Ambrosius sanoo.

Kantakaupungissa koko ikänsä asunut Rita Krestjanoff innostui Yhteisökodista heti siitä kuultuaan. Hän varasi asunnon saman tien ja myi vanhan kotinsa Kaartinkaupungista. Uuteen kotiin hän pääsi Doro-koiransa kanssa viime viikolla.

Itä-Helsinki oli Krestjanoffille lähes tuntematonta seutua. Sofia tosin oli hänelle ortodoksina jonkin verran tuttu.

– Joku kysyi miten osaan asua täällä ”korvessa”. Olen todella onnellinen. Luonto on täällä ihana. Meren ja mäntymetsän ilmaa on helppo hengittää, samoin rukouksen ilmapiiriä, Krestjanoff kertoo.

Graafisena suunnittelijana, sisustussuunnittelijana ja koristemaalarina työskennellyt Krestjanoff on innokas taiteen harrastaja. Hänellä on työtila Yhteisökodin kellarissa, ja akvarellinäyttely on esillä kulttuurikeskuksessa.

– Yhteisöasuminen on vastannut odotuksiani täysin. Tämän maailman pahin sairaus on yksinäisyys. Täällä ei tarvitse olla yksin, vaan aina voi tavata jonkun tutun, hän sanoo.

Yhteisön toiminta on vasta alussa, mutta asukkaat ovat ehtineet tutustua toisiinsa sauna- ja grilli-illoissa. Ideoita on heitelty ilmaan, ja suunnitelmia on vireillä. Toiveissa on taidepajaa, retriittiä, kirjallisuuspiiriä, kuoroa ja kuntosalia.

Parhaillaan aloitellaan Pappi pöydässä -iltoja, joissa halukkaat voivat keskustella elämänsä kysymyksistä ryhmässä tai papin kanssa kahden.

– Asukkaissa on monen alan ihmisiä, jotka ovat halukkaita kehittämään toimintaamme. Uskon, että Yhteisökoti tulee rikastuttamaan Sofian elämää monin tavoin, metropoliitta Ambrosius sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.