null Elämän lahja ja realiteetit

Viisi rohkeaa päähenkilöä vasemmalta alkaen: Ville Pusa, Anneli Saaristo, Teija Halonen, Pia Matilainen ja Martti Attila. Kuva: YLE / Jyrki Valkama

Viisi rohkeaa päähenkilöä vasemmalta alkaen: Ville Pusa, Anneli Saaristo, Teija Halonen, Pia Matilainen ja Martti Attila. Kuva: YLE / Jyrki Valkama

Elämän lahja ja realiteetit

Helsinkiläinen muusikko Ville Pusa on yksi huomenna alkavan Elämä pelissä -ohjelman viidestä päähenkilöstä. He etsivät tukijoukkojen kanssa keinoja tullakseen onnellisemmiksi.

Y ksi päähenkilöistä on joutunut käymään läpi raskaita asioita lapsensa vammaisuuden vuoksi. Toinen kärsii masennuksesta, kolmas on työnarkomaani.

Ville Pusa, 37, jäi leskeksi vuosi sitten. Hänen avovaimonsa kuoli vain 26-vuotiaana syöpään, ja pariskunnan lapsi oli silloin aivan pieni.

– Mietin tosi pitkään, lähdenkö mukaan ohjelmaan. Ammatissani haluan suojella yksityisyyttäni ja perhettäni. Yleisö voi sitten tulkita vapaasti tekstejä ja musiikkia, sanoo useita albumeja julkaissut laulaja-lauluntekijä, joka tekee musiikkia myös muille artisteille. Göteborgissa 15-vuotiaaksi asti asunut Pusa laulaa ruotsiksi.

– En muutenkaan keskustele kovin paljon omista asioistani muiden kuin lähimpieni kanssa. Ohjelmassa pitää tuoda oma menetys koko kansan eteen, eikä se ole helppoa.

Toisessa vaakakupissa painoi suru, jonka kanssa Pusa oli elänyt jo kuukausia tehden työtään ja hoitaen pikku Danaa.
– Ajattelin, että jos saan siihen apua, minulla on pelkästään voitettavaa.

Viimeisenä kuvauspäivänä Ville Pusa vaikuttaa väsyneeltä. Jennin kuoleman vuosipäivä on melkein käsillä. Se herättää tuntemuksia ja konkretisoi taas asiat.

– Kyllä me aamullakin puhuimme Danan kanssa äidistä. Hän laittoi äidin kaulakorun kaulaansa, kun lähti tarhaan. Dana tietää, että äiti on nyt taivaassa, Pusa sanoo.

Hän uskoo Jumalaan. On uskonut jo lapsesta saakka. Ville Pusan äiti on uskovainen, ja poika lauloi aikanaan adventtiseurakunnan kuorossa ja soitti gospelia.

– Usko on vahva osa elämääni. Minulla on henkilökohtainen suhde Jumalaan, vaikka en ole alkanut käydä aktiivisesti kirkossa. Uskon suoraan dialogiin, Ville Pusa hymyilee.

Mitä tahansa voi tapahtua

Suruvuosi on pakottanut Ville Pusan pohtimaan hengellisiä kysymyksiä eri tavalla.
– Jennin kuolema ei ole horjuttanut uskoani Jumalaan. Suurin oppi itselleni on ollut se, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa, ja Jumalalta saa tukea ja turvaa kaikissa vaiheissa.

– Jotenkin ihmiset ottavat elämän itsestään selvänä. Nyt osaan arvostaa sitä, että ylipäänsä saan elää. Se on äärimmäisen suuri lahja.

Myös yhteisö auttoi. Ville Pusa kertoo, että Jennin sairauden aikana ympäri Suomea rukoiltiin hänen puolestaan.

– Se oli äärimmäisen hienoa. Oli uskoa ja toivoa, ja luotimme Jumalaan. Sairautensa loppuvaiheissa Jenni antoi elämänsä Jumalalle, ja on lohdullista tietää, että Jenni on taivaassa voittajien puolella. Tämä reissu täällä on pieni reissu, mutta se on pidempi, Pusa sanoo koruttomasti. Hänen katseensa on avoin.

Silti suru puristaa. Ja on se uskon toinen puoli: ikuinen kysymys siitä, miksi Jumala sallii kärsimyksen.

– Se on vaan niin kurjaa, että miksi näin tapahtuu niin nuorelle ihmiselle. Kihlattuni oli niin elinvoimainen, iloinen ja rakastava. Siinä herää välillä katkeruus. Että olisi Jumala nyt voinut antaa vähän enemmän elämää.

Pian leskeksi jäätyään Ville Pusa lähti taas keikkalavoille. He olivat sopineet kotona niin. Keikkojen jälkeen hän kohtasi uuden todellisuuden: ihmiset halusivat tulla kertomaan omista kohtaloistaan ja ottamaan osaa. Myös sähköpostia alkoi ropista.

– Kyllä täällä on ympäri maata murtuneita ihmisiä. Kun tapahtuu kauheita, on helppo luovuttaa ja piiloutua omaan nurkkaansa. On tärkeää, että ihmiset pääsisivät puhumaan jollekulle ja purkamaan ahdistustaan. Jos ihmiset voivat tämän ohjelman kautta saada apua ja valoa elämäänsä, se on tehnyt tehtävänsä.

Kiitollisuus on onnentaito

Heimo Langinvainiolla on Elämä pelissä -ohjelmassa mahtava titteli: onnellisuusvalmentaja. Nyt puhutaan onnellisuudesta sen syvemmässä merkityksessä, elämän arvottamisena, eikä tarkastella mielialoja.

– Onnellisuutta on tutkittu psykologiassa paljon. Tutkimusalaa kutsutaan positiiviseksi psykologiaksi. Puhutaan jopa onnentaidoista, hän sanoo.

– Anteeksi antaminen ja kiitollisuus ovat tärkeitä aiheita onnellisuuspsykologiassa. Ihmiset, joiden on helppo antaa anteeksi, ovat tutkimusten mukaan onnellisempia kuin ne, joiden on vaikea antaa anteeksi.

Nämä ovat myös kristilliseen uskoon kuuluvia asioita. Tässä valossa ei olekaan yllättävä tutkimustulos, että hengellisyys, spiritualiteetti, lisää ihmisten onnellisuutta. Siihen liittyvät yhteisöllisyys, toimintavirikkeet, rituaalit ja luottamus siihen, että elämä menee niin kuin pitää. Usein rukoilevat ihmiset erottuvat Langinvainion mukaan onnellisempina kuin ne, jotka eivät harjoita uskontoa.

– Tosin uskonnollisuuteen voi liittyä varjopuolia, kuten liiallinen ankaruus ja vihamielisyys toisin ajattelevia kohtaan. Kaikki uskonnollisuus ei edistä onnellisuutta, Langinvainio tarkentaa.

Hän on laatinut asiantuntijaryhmän kanssa laajan onnellisuustestin, jonka jokainen voi tehdä Ylen nettisivuilla huomisesta alkaen. Ohjelman studioyleisön muodostavat helsinkiläiset rakennusmiehet, sairaanhoitajat, kiinteistönvälittäjät ja papit. Hekin ovat testanneet onnellisuutensa, ja tuloksista puhutaan avausjaksossa.

Elämä pelissä – onnellisuuden salaisuus alkaa YLE TV1:ssä torstaina 10.9. klo 21.50. Sen tuottaa Tarinatalo yhdessä YLEn kanssa. Ohjelmaa tukevat muun muassa Terveyden edistämisen keskus ja Mielenterveyden keskusliitto.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.