null Elämysturisti haluaa yöksi kotiisi

Rundbergin valoisa citykämppä on yksi Helsingin sadoista tavallisten ihmisten ilmoittamista lomahuoneistoista, jotka kilpailevat suosiosta hotellien kanssa. Kuva: Sirpa Päivinen

Rundbergin valoisa citykämppä on yksi Helsingin sadoista tavallisten ihmisten ilmoittamista lomahuoneistoista, jotka kilpailevat suosiosta hotellien kanssa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Elämysturisti haluaa yöksi kotiisi

Kun Mona Rundberg laittoi kaksionsa Airbnb-majoituspalveluun tammikuussa, ensimmäinen varaus tuli kolmen tunnin päästä – 13 päiväksi. Nyt kesä on kokonaan myyty.

Suurin osa sadoista tuhansista kesäajan matkailijoista yöpyy Helsingin yli 8 000 hotellihuoneessa, mutta etenkin nuorten aikuisten ja seikkailuhenkisten keskuudessa suosiotaan on nostanut netissä toimiva huoneenvuokrauspalvelu Airbnb. Sen kautta kuka tahansa voi vuokrata asuntoaan pariksi päiväksi tai jopa viikoiksi – selvästi hotellihuonetta halvemmalla.

Helsinkiläinen Mona Rundberg katsoo tyytyväisenä sähköistä varauskalenteriaan: hänen Ullanlinnassa sijaitseva Airbnb-asuntonsa on vuokrattu melkein koko kesäksi.

– Kävijöitä on ollut noin 50 muun muassa Australiasta, Saksasta, Englannista, Italiasta ja Venäjältä, Rundberg kertoo.

Rundberg osti pienen katutason kaksion yhdeksän vuotta sitten itselleen ja laittoi sen muutama vuosi sitten vuokralle.

– Olin kokeillut itse Airbnb:tä Yhdysvaltain roadtripillä, Etelä-Ranskassa ja Sisiliassa ennen kuin laitoin asunnon Airbnb:hen tammikuussa.

Nykyään Oulunkylässä asuva Rundberg pitää Airbnb-huoneistoa turvallisempana tulonlähteenä kuin tavallista vuokra-asuntoa, josta vuokrarahat voivat pahimmassa tapauksessa jäädä saamatta. Airbnb-kohteen suhteen näin ei voi käydä, sillä asiakkaat maksavat vuokransa etukäteen palveluntarjoajalle, ja vuokranantaja saa rahat Airbnb:ltä. Mutta ensin tarvitaan ne asiakkaat.

Kuten Mona Rundbergin huoneisto, suurin osa Helsingin reilusta 300:sta Airbnb-kohteesta sijaitsee kantakaupungissa, kävelymatkan päässä keskustasta ja kaikkien tärkeimpien nähtävyyksien ja ravintoloiden lähellä. Yksi henkilö maksaa yöpymisestään tavallisimmin 50–60 euroa.

Muista erottuakseen täytyy tarjota kriittisille reppureissaajille reilua palvelua ja autenttisia elämyksiä, mutta hinta ei saa poiketa kulmakunnan keskiarvosta. Rundberg pitää huolta asiakkaistaan muun muassa jättämällä heille listan omista suosikkikohteistaan ja ravintoloistaan. Listalla ovat muun muassa Suomenlinna, Hernesaaren uusi Löyly-sauna sekä Cafe Regatta.

– Tarjoudun myös hakemaan vierailijan kentältä, jos lento saapuu myöhään.

 

Nyt on yleistynyt, että asunto ostetaan kokonaan hotellikäyttöön."
– Isännöintiyrityksen toimitusjohtaja Tom Siljamäki

 

Rundberg uskoo, että Airbnb tulee nostamaan suosiotaan Helsingissä.

– Monelle tämä on tapa hankkia lisätienestiä. Itse pidän tätä kivana seikkailuna. Mitään järjestyshäiriöitä minulla ei ole ollut.

 

Isännöintiyritys Westerstråhle & Co isännöi Helsingin kantakaupungissa useita sellaisia taloyhtiöitä, joissa on Airbnb-kohteita.

– Tähän mennessä mitään ongelmia ei ole ollut, toimitusjohtaja Tom Siljamäki sanoo.

Siljamäen mukaan taloyhtiöitä kuitenkin haastaa se, että Airbnb-toiminta on muuttumassa entistä ammattimaisemmaksi.

– Nyt on yleistynyt, että asunto ostetaan kokonaan hotellikäyttöön. Huoneistohotellit eivät ole kiellettyjä, mutta jos majoitustoiminta on ympärivuotista, siitä saattaa syntyä esimerkiksi meluongelmia.

– Lisäksi olen törmännyt siihen, että jätepusseja on jätetty asuntojen ovelle, koska joissain maissa on tyypillistä, että talkkari kiertää poimimassa pussit pois, Siljamäki sanoo.

Siljamäki suosittelee, että vuokranantaja jättää asuntoon lyhyen listan taloyhtiön järjestyssääntöjen pääkohdista. Listalla kannattaa esimerkiksi kertoa, mihin jätteet pitää viedä, mihin aikaan talossa on hiljaisuus ja missä voi tupakoida.

Tarkistuslista vuokranantajille ja naapureille

1. Saako asukas vapaasti tarjota asuntoaan Airbnb:n tai muun palvelun kautta?

Riippuu, onko hän osakas vai vuokralainen. Osakkaalla on oikeus etsiä pitkä- tai lyhytaikaisia vuokralaisia, ellei yhtiöjärjestys rajoita vuokralaisten ottamista, mikä on harvinaista. Vuokralaisella taas täytyy aina olla vuokranantajan lupa koko huoneiston edelleen vuokraamiseen.

2. Kannattaako naapureille ilmoittaa, että alkaa ottaa Airbnb-vuokralaisia?

Onhan se kohteliasta, jos vuokralaisia on säännöllisesti ja varsinkin, jos kyseessä on pieni taloyhtiö. Mitään ilmoitusvelvollisuutta ei ole.

3. Saako Airbnb-vuokralainen käyttää taloyhtiön saunoja, pesutupia ja muita yhteistiloja?

Periaatteessa kyllä. Saunoissa on usein vuorojärjestelmä, ja muille varatuilla vuoroilla ei vuokralainen saa saunaan tulla, mutta esimerkiksi lenkkisaunavuoroilla saa. Pesutupaakin saa käyttää, jos aikoja on vapaana. Mahdolliset käyttö- tai varausmaksut koskevat Airbnb-vuokralaisiakin 

4. Saako Airbnb-vieras käyttää taloyhtiön parkkipaikan vieraspaikkaa pitkäänkin?

Kyllä. Lähtökohtaisesti vieraspaikka on kaikkien käytettävissä aina kun se on tyhjä. 

5. Jos Airbnb-vuokralainen aiheuttaa vesivahingon vierailunsa aikana, onko asunnon omistaja vastuussa?

Ei. Pääsääntö on, että aiheuttaja vastaa aiheuttamistaan vahingoista. Vesivahingot voivat tulla hyvin kalliiksi, joten majoittujille kannattaa muistuttaa, ettei pyykki- tai tiskikonetta kannata jättää päälle, kun poistuu asunnosta.

6. Jos Airbnb-vuokralainen unohtaa avaimen sisään, eikä asunnon omistaja pääse sitä avaamaan, onko huoltoyhtiö oikeutettu avaamaan vuokralaiselle oven?

Ei, koska avainturvallisuus vaarantuisi. Huoltoyhtiö tarkistaa sisäänpyrkijän henkilöllisyyden ennen oven avausta ja vertaa sitä käytössään olevaan asukastietoon. Jos tieto ei täsmää, huoltoyhtiö ei varmastikaan avaa ovea.

Kysymyksiin vastasi lakiasiantuntija, varatuomari Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.