null Elätkö arvojesi mukaan?

Hyvä elämä

Elätkö arvojesi mukaan?

Tunnistatko elämäsi tärkeysjärjestyksen? Miten se näkyy arjessasi? Omista hetki arvoillesi.

Arvot ovat asioita, joita ihminen pitää itselleen tärkeinä. Aina hän ei kuitenkaan elä omien arvojensa mukaisesti.

Oletko itse miettinyt omia arvojasi? Tiedätkö, mikä sinulle on tärkeintä elämässä? Elätkö sen mukaisesti?

Moni elää ikään kuin automaattiohjauksella ja pyörittää arkea ajattelematta, että jokainen päivä on täynnä erilaisia valintoja.
– psykologi Susanna Sandhu

– Kun ihmisiltä kysyy, mikä on heille tärkeää, he usein osaavat nimetä omia arvojaan kauniisti vastaamalla, että perhe, läheiset, luonto ja terveys, kertoo psykologi Susanna Sandhu.

– Mutta käytännössä he eivät välttämättä silti elä arvojaan todeksi. Moni elää ikään kuin automaattiohjauksella ja pyörittää arkea ajattelematta, että jokainen päivä on täynnä erilaisia valintoja.

Sandhun mukaan tärkeä kysymys onkin, palvelevatko elämämme teot arvojamme.

Ajankäyttö kertoo arvoista

Kysymykset arvoista saattavat alkuun tuntua hankalilta. Moni luulee, että arvot ovat enemmänkin filosofiaa kuin tekoja. Mutta arvot eivät ole ainoastaan elämää ohjaavia ihanteita. Ne ovat sisäisiä periaatteitamme, jotka näkyvät nimenomaan tekoina. Siksi arvot näkyvät ajankäytössä ja arjen valinnoissa.

– Arvo ilman tekoja on merkityksetön. Vasta teot antavat arvoillemme sisällön, painottaa apulaisylilääkäri Tommi Koivu.

– Ajankäyttö kertoo aina arvoistamme. Jos mies sanoo tärkeimmäksi arvokseen perheen, mutta käyttää kaiken aikansa työhön, joko hän ei elä arvojensa mukaisesti tai sitten hänen tärkein arvonsa on työ, Koivu jatkaa.

Toki on sosiaalisesti hyväksytympää sanoa tekevänsä työtä perheensä vuoksi. Rehellisintä voi olla kuitenkin myöntää, että koko perhe elää työn ehdoilla.

– Olemme taitavia huiputtamaan itseämme, Tommi Koivu huomauttaa.

– Sanomme yhtä, mutta teemme toista. Ajankäyttö onkin hyvä arvojen mittari. Siihen, mitä pitää tärkeänä, löytää aina ajan.

Jos rakkaus on ihmiselle arvo, se tulee näkyviin hänen teoissaan."
apulaisylilääkäri Tommi Koivu

Mieti siis hetki, mihin käytät aikasi. Kuluuko se paikkojen puunaukseen, teeveen katseluun tai tabletin näpräämiseen? Käytätkö aikasi arvokkaasti vai kuluuko se vain itse edestään? Mikä ajankäytössä on sinulle tärkeintä?

Ajankäytön lisäksi myös omia unelmiaan kannattaa kuunnella. Unelmat kertovat itselle arvokkaista asioista.

Arvot näkyvät teoissa

Arvot selkeyttävät elämää, koska ne eivät vaihtele samaa vauhtia kuin tunteet ja elämäntilanteet.

– Arvot ovat ainoa kestävä elämän perusta. Vain niiden varaan kannattaa rakentaa, koska ne säilyvät kaiken muun muuttuessa, Tommi Koivu pohtii.

Susanna Sandhu ja Tommi Koivu muistuttavat, että arvot eivät nouse tunteista tai ajatuksista vaan sydämen tasolta. Toisin kuin moni ajattelee, tunteet eivät aina kerrokaan sydämen äänestä, sillä ne saattavat olla yhteydessä vireys- tai puutostilaan, väsymykseen ja ulkoisiin virikkeisiin. Siksi tunteitaankin kannattaa pohtia arvojen näkökulmasta.

Tommi Koivu kertoo ihmissuhteisiin liittyvän esimerkin.

– Ihminen voi ihastua johonkuhun, vaikka olisi naimisissa. Tunteissa ei sinänsä ole mitään väärää. Vasta teko ratkaisee. Jos on päättänyt kunnioittaa omia perusarvojaan ja esimerkiksi sitoutumista, silloin ei tee niin helposti tekoja, jotka rikkoisivat avioliiton.

Arvojaan pohtinut ihminen ei ole olosuhteiden ja tunteiden vietävissä, koska hänen elämänsä suunta nousee muualta. Parhaimmassa tapauksessa hän osaa ja malttaa tarkastella toimintaansa pitkäjänteisesti. Palveleeko yksittäinen teko koko elämäni kannalta sopivaa suuntaa? Arvot selkeyttävät valintoja.

– Kumpi on tärkeämpää loppupeleissä: se, että olen saanut elää tunteitteni mukaan vai se, että olen pitänyt perheeni kasassa ja turvannut lapsilleni hyvän elämän? Koivu kysyy.

Arvojen arkinen koetinkivi onkin juuri parisuhde. Siinä joutuu päivittäin taistelemaan arvojensa puolesta.

– Jos rakkaus on ihmiselle arvo, se tulee näkyviin hänen teoissaan. Hän koettaa osoittaa puolisolleen rakkautta tekoina eikä jää kuuntelemaan jokaista tunnettaan.

– Jos hän sen sijaan odottaa jatkuvasti rakkauden tekoja toiselta, kyseessä ei ole arvo vaan toive, Koivu jatkaa.

Voin tehdä perheeni eteen hyviä tekoja, vaikka ei yhtään huvittaisikaan, jos olen valinnut rakastamisen omaksi arvokseni.

Susanna Sandhu ja Tommi Koivu. Kuva: Tiia Klemettilä.

Astu ulos ajatuksistasi

Arvojensa mukaan elävä ihminen saattaa löytää uuden tavan suhtautua ajatuksiinsa ja tunteisiinsa: hän voi päästä vapaaksi niiden vallasta.

– Ajatukset eivät aina kerro tosiasioita, koska ne ovat usein arviointeja ja tulkintoja todellisuudesta. Ajatusten mukainen toiminta ei siis aina johda toivottuun lopputulokseen, Susanna Sandhu sanoo.

Hän rohkaisee ihmisiä astumaan välillä ulos ajatuksistaan tai toimimaan niistä huolimatta.

– Ajatukset voivat jopa estää arvojen toteuttamista. Ihminen saattaa ajatella, ettei hänen kannata tehdä mitään, koska hän on saamaton, laiska ja huono. Sellainen ajatus voi lamauttaa kokonaan, Sandhu jatkaa.

Syyttävistä ajatuksistaan huolimatta voi pyrkiä toimimaan arvojensa mukaisesti, hoitaa hyvinvointiaan ja raahata ikävät ajatuksensa mukanaan metsään pienelle kävelylle. Olo saattaa kohentua, vaikka toimii tunteitaan tai ajatuksiaan vastaan.

Monelle ihmiselle olisi uusi asia antaa arvojen ohjata elämäänsä.

– Kun elää liikaa päänsä sisällä ja kuuntelee vaihtelevia mielialojaan, arvojen mukaiset teot jäävät toteuttamatta, Sandhu sanoo.

– Miten se sananlasku sanookaan, että Jumala teki ihmisen suoraksi mutta hän itse etsii monia mutkia?

Erityisesti masentuneelle ihmiselle on tyypillistä samastua ajatuksiinsa ja tunteisiinsa. Kun olo on oikein huono, kaikki energia menee oman voinnin märehtimiseen. Juuri silloin omien arvojen mukaiset teot olisivat tärkeitä ja auttaisivat eteenpäin.

Arvo ei ole vaatimus

Tommi Koivu ja Susanna Sandhu tapaavat työssään Härmän kuntokeskuksessa jatkuvasti ihmisiä, jotka syyllistävät itseään omista elämäntavoistaan ja valinnoistaan. Jokainen tietää, että kannattaisi liikkua reippaasti ja syödä kevyesti. Mutta aina kyseessä ei ole oma arvo vaan ulkoa tullut vaatimus.

– ’Pitäisi’ on huono syy lähteä lenkille. Se ei motivoi, Koivu sanoo.

– Sisäinen arvo on aina mahdollisuus. Se antaa teoille merkityksen. Voin lähteä lenkille, koska haluan edistää hyvinvointiani ja välittää itsestäni.

Joskus ihminen voi olla hyvin vaativa itseään kohtaan. Silloin hän on saattaa olla armoton ja syyllistää itseään. Arvo ei kuitenkaan voi perustua vaatimukselle vaan sydämen äänelle.

– Ihmisen hyvinvoinnin näkökulmasta moni muu asia on tärkeämpi kuin se, mitä vaaka näyttää, ja kuinka pitkän lenkin jaksaa juosta. Tarvitsemme myös armollisuutta arvoajatteluun, Tommi Koivu sanoo.

Kirkastaako menetys arvot?

Vaikka arvoja kehotetaan pohtimaan arjen keskellä, monesti vasta menetys kirkastaa asioiden todellisen arvon. Joku onkin sanonut, että ihmisten pitäisi ajatella enemmän kuolemaa, että osaisivat elää oikein.

Harva itkee kuolinvuoteellaan sitä, ettei tehnyt enempää töitä. Enemmänkin harmitellaan sitä, ettei vietetty enempää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa.

Arvot auttavat näkemään nykyhetken pienten valintojen merkityksen: mihin suuntaan tämä valinta minua vie? Myös vastoinkäymisiä voi tarkastella omista arvoistaan käsin. Jos elät keskellä muutoksia tai työttömyyden uhkaa, voit kysyä, mihin tahdot käyttää aikaasi muutostilanteessa.

– Ihminen, joka keskittyy arvojensa mukaiseen elämään, elää nykyhetkessä. On tärkeää miettiä, mitä arvokasta voin tehdä juuri nyt, Susanna Sandhu sanoo.

Arvot ovat hyvä apu myös silloin, kun on tehtävä tiukkoja valintoja. Itseltään voi kysyä, mikä on se periaate, joka ohjaa elämääni ja millaiseksi se muovaa minua. Jos periaatteenani on, etten koskaan lepy, kun kerran olen suuttunut, millaista on elämä kanssani?

Arvot eivät tule koskaan valmiiksi. Kun pyrkii elämään arvojensa mukaista elämää, on jatkuvasti matkalla.

 

Omista hetki arvoillesi

1. Varaa rauhallinen hetki. Ota esiin kynä ja paperia. Kirjoita paperille oman elämäsi tärkeysjärjestys. Mitkä ovat Sinulle tärkeimmät asiat?

2. Mieti, mistä luopuminen koskisi eniten. Mitä et haluaisi menettää?

3. Mistä toivoisit läheistesi muistavan Sinut kuolemasi jälkeen? Minkä esimerkin olet jättänyt heille?

4. Jos pitäisi sanoa, että olet omistanut elämäsi jollekin asialle, mikä se olisi? Mitä olet tehnyt eniten tai mikä on ollut tärkein periaatteesi tai motivaattorisi?

5. Mieti vielä ajankäyttöäsi. Käytätkö eniten aikaa tärkeimpiin asioihisi? Jos et, mitä haluaisit muuttaa? Miten eläisit enemmän arvojesi mukaisesti?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Miten ihmeessä kuntavaaleihin liittyy rakkaus? – Tutkija Jason Lepojärven mukaan hyveitä kehittämällä voi välttää vallan korruptoitumisen vallanhimoksi

Hyvä elämä

Teologian tohtori ja rakkaustutkija Jason Lepojärvi määrittelee rakkauden arvostavaksi ja vastaanottavaksi sitoutumiseksi toisen hyvään. Poliitikon pitäisi ajaa yhteistä hyvää.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.