null Emilia Kokko kompuroi supersankarina

Kuva: Esko Jämsä

Kuva: Esko Jämsä

Emilia Kokko kompuroi supersankarina

Näin mielessäni kuvan jäätiköllä hämärässä valossa olevasta lasikuutiosta ja sen sisällä näkyvästä styroxmöykkyhahmosta, kuvailee näyttelijä ja esitystaiteilija Emilia Kokko STYROX-sankari -teatteriesityksen alkuideaa.

– Tästä kuvasta työstetyssä esityksessä kiteytyy utopistinen ajatus luonnon tuhoutumisen jälkeisestä maailmanlopusta ja yksin muovin keskelle jääneestä supersankarista. Toisella tasolla se kuvaa pohjatonta yksinäisyyttä, autiutta ihmisessä.

Kokko esittää supersankarin roolin muovipulloista kyhätyssä kypärässä ja valkoisessa kalsariasussa. Hahmo on saanut vaikutteita Super-Hessusta; Hessu Hopohan muuttuu superpähkinöitä puhelinkopissa syötyään supersankariksi.

STYROX-supersankari on hessumaiseen tapaan antisankari. Esityksessä nähdään Viikissä kuvattuja videoita, joissa keskellä peltoa näkyy suojamuovista rakennettu kuutio ja supersankari juoksemassa, kaatuilemassa ja kompastelemassa sen lähistöllä.

– Esityksessä on tietty ristiriita. Siihen sisältyy toisaalta haikea ja jotenkin mahtipontinen tunnelma, toisaalta huvittava ja epäonnistunut supersankari, Kokko selvittää.

Tärkeässä roolissa STYROX-sankarissa on sen esityspaikka, Sörnäisissä sijaitseva väestönsuoja. Sinne täytetään tuulikoneella iso muovinen kuutio, johon mahtuu 15 katsojaa.

– Hallittuun geometriseen tilaan pyritään luomaan kaaosmainen ja painostava tunnelma. Muovipussimaisessa ympäristössä voi kuvitella, miltä tuntuu olla muovipussissa. Toisaalta siellä ollaan kuin majassa, samalla kertaa yksin ja yhdessä, Emilia Kokko kertoo.

– Taustalla on tieto siitä, että maailma täyttyy muovipakkauksista ja hengitystila kaventuu. Muovipussien käyttäjiäkin varoitetaan tukehtumisvaarasta. Esityksessä tukehtumisvaaraa ei kuitenkaan ole, Kokko selventää.

STYROX-sankarissa on voimakas äänimaailma. Nauhalta tulee runonlausuntaa, jota on käsitelty niin, että puhe muuttuu välillä kohinaksi ja välillä kaikuisaksi. Näyttämöllä kuullaan silti myös ymmärrettävässä muodossa olevia runoja. Kokon mielestä Harry Salmenniemen nyrjähtäneet ja merkityksiä täynnä olevat tekstit sopivat esityksen tunnelmaan.

Emilia Kokon ideoima teatteri-installaatio esitetään RÖYH-ryhmän ja Cirkus Maximuksen yhteistuotantona. Kokko sai ajatuksen poikkitaiteellisen RÖYH-ryhmän perustamisesta vuosi sitten.

– RÖYH-nimi lähtee röyhtäyksestä eli ryhmä tekee jotain groteskia ja omituista. Teimme viime kesänä ensimmäisen esityksemme Päätön nainen, jossa oli mukana runoutta ja erilaisia voimakkaita hahmoja.

Kokko valmistui näyttelijäksi kolmisen vuotta sitten, minkä jälkeen hän on työskennellyt muun muassa Kotkan kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Tänä keväänä hän on näytellyt Kansallisen Luolasto-näytelmässä.

Näyttelijä mieltää itsensä kuitenkin myös näyttämökuvanveistoa harjoittavaksi esitystaiteilijaksi. Hän haluaa huojuttaa taiteenlajien rajoja ja rakentaa esityksiä, joissa yhdistyvät nykyteatteri, performanssi ja installaatio.

Kokolle tärkeä taidemuoto on myös erilaisia tekniikoita hyödyntävä nykyrunous, jonka kautta hänestä voi ymmärtää paremmin koko taiteen maailmaa. Hän on esittänyt runoja Kajaanin runoviikoilla ja muissa alan tapahtumissa.

Marjo Kytöharju
STYROX-sankarin ensi-ilta to 22.5. klo 21 osoitteessa Käenkuja 3aD. Lisätiedot: http://circusmaximus.fi/projects/styrox-sankari/

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.