null Energiajätin hälytyskellot

Puheenvuorot

Energiajätin hälytyskellot

Shell arvioi ilmaston lämpenevän neljä astetta. Onko suvi silloin enää suloinen?

Suvivirren sunnuntaita vietettiin Vantaallakin keväisessä säässä, iloiten luomakunnan kauneudesta. Kun virttä ensimmäisen kerran veisattiin Suomessa, takana olivat nälkävuodet. Lähes kolmasosa kansasta menehtyi silloisen ilmastonmuutoksen seurauksena nälkään ja tauteihin.

Samaan aikaan, kun Suomessa on seurattu hallitusneuvotteluja, jääkiekon MM-kisoja ja euroviisuja, pieni, mutta suuri uutinen ilmastonmuutoksesta on jäänyt lähes huomaamatta. Energiajätti Shell uskoo brittilehti The Guardianin mukaan, että maapallon lämpötila nousee neljä astetta vuosisadan loppuun mennessä. Näin todetaan yhtiön liiketoimintastrategiaa ohjaavassa raportissa.

Vaikka kuluttajien käyttäytymisessä on tapahtunut paljon positiivista, muun muassa kierrätyksessä, ei ilmastonmuutosta pysäytetä mikrotasolla.

Kun Shell laskee näin, olisi aika hälytyskellojen soida niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Ilmastonmuutosta epäilevienkin luulisi viimeistään nyt havahtuvan todellisuuteen.

Talouslaman ja sotauutisten varjoon on jäänyt muutama muukin ympäristöuutinen, kuten itäisen Etelämantereen isoimman jäätikön arvioitua nopeampi sulaminen ja Golfvirran hidastuminen Grönlannin sulamisen vuoksi. Toisaalta positiivisiakin uutisia on: Kiina investoi isoja summia uusiutuvaan energiaan ja sijoitukset aurinko- ja tuulienergiaan tekevät niistä siellä jopa taloudellisesti kannattavimpia energiamuotoja 5-10 vuodessa.

Vaikka kuluttajien käyttäytymisessä on tapahtunut paljon positiivista, muun muassa kierrätyksessä, ei ilmastonmuutosta pysäytetä mikrotasolla. Ihmiset ovat siihen aivan liian mukavuudenhaluisia ja itsekkäitä.

Tarvitaan valtioiden päätöksiä ja ennen kaikkea sitä, että puhtaasta teknologiasta ja uusiutuvasta energiasta tulee kannattava bisnes. Toivottavasti Suomessa uusi hallitus ottaa tässä rohkean etunojan, eikä ajattele, että ei meitä liikuta se, onko ihmiskunnalla sadan vuoden päästä kunnollisia elämisen edellytyksiä. Se olisi paitsi eettisesti väärin, myös taloudellisesti tyhmää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.