Engel-palkinto Mikki Kuntulle
Mikki Kunttu sai Engel-palkinnon.

Mikki Kunttu sai Engel-palkinnon.

Engel-palkinto Mikki Kuntulle

Valotaiteilija Mikki Kuntulle on myönnetty kirkkotaiteen Engel-palkinto. Kuntun teokset heijastettiin Helsingin tuomiokirkon ulkoseinille Valon vuodenaika – Season of Light -kaupunkitapahtumassa vuosina 2009–11.

Vuoden 2011 teos Armo, Tuomiokirkon ylätasanteelle rakennettu yli kahdeksanmetrinen valoristi, käsitteli kirkon ydinsanomaa universaalisti. Palkinnon myöntäjien mukaan Kunttu on tuonut teoksillaan kirkolle näkyvyyttä uudella, koskettavalla tavalla. Kirkkotaiteen Engel-palkintoa ei aiemmin ole myönnetty valotaiteen tekijälle.

Kirkkotaiteen Engel-palkinnon myöntää Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto taiteilijalle tai yhteisölle, joka on ansioitunut kirkkotaiteen alalla tai kirkkotilan rikastuttamisessa. Palkinto on myönnetty aiemmin 16 kertaa. Palkinnon saajan taiteilijantyö on lähes aina liittynyt tavalla tai toisella Helsingin tuomiokirkkoon. Palkinto voidaan kuitenkin myöntää myös sellaiselle taholle, joka on kulttuurin keinon merkittävästi edistänyt kirkon ydinviestiä, vaikkei kytkentää kirkkotilaan olisikaan.

Kirkkotaiteen Engel-palkinto perustettiin vuonna 1990, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Helsingin tuomiokirkon suunnittelijan Carl Ludvig Engelin kuolemasta. Aluksi palkinto jaettiin vuosittain ja vuodesta 2006 lähtien joka toinen vuosi.  

Engel-palkinnon aiemmat saajat
- elokuvaohjaaja Klaus Härö
- tekstiilitaiteilija Päikki Priha
- valokuvaaja Seppo J.J. Sirkka
- Cantores Minores -poikakuoro
- tekstiilitaiteilija Maija Lavonen
- sinfoniaorkesteri Vivo
- oopperalaulaja Eero Erkkilä ja professori Tapani Valsta
- gospelmuusikko Jaakko Löytty
- arkkitehti Tuula Mäkinen
- kuvataiteilija Riikka Juvonen
- näyttelijä Matti Ranin
- runoilija Lauri Otonkoski
- professori Vilhelm Helander
- entisöijä Jorma Pulla
- Lasten Keskus ry.
- kirjailija Anna-Mari Kaskinen

Jaa tämä artikkeli: