Ensimmäinen kerta
Monet nuoret pääsevät äänestämään ensimmäistä kertaa kuukauden päässä käytävissä seurakuntavaaleissa. Niissä äänioikeusikärajaa on alennettu 16 vuoteen. Jos kokemukset ovat hyvät, sillä voi olla merkitystä esimerkiksi kunnallisvaalien järjestelyihin. Merkittävää on erityisesti se, kuinka aktiivisesti nuoret oikeuttaan käyttävät.
Kynnystä nuorten äänestämiseen pyritään madaltamaan monin konstein, muun muassa viemällä ennakkoäänestyspaikkoja kouluihin. Ilahduttavan paljon monissa Helsingin seurakunnissa on myös asetettu nuoria ehdokkaita. Heiltä tosin edellytetään edelleen vähintään 18 vuoden ikää. Nuorten luulisi olevan helppo äänestää lähellä omaa ikäänsä olevia ehdokkaita.
Hyppäys luottamuselinten todellisuuteen voi olla nuorille iso yllätys, jopa pettymys. Niissä toimiminen on pitkälti papereiden lukemista ja kokouksissa istumista. Suuria kumouksia ei yksittäinen luottamushenkilö tai ryhmä pysty nopeasti tekemään. Nuoret helposti turhautuvat hallintobyrokratiaan. Liian isoin ja nopein odotuksin ei edustukselliseen demokratiaan kannata lähteä.
Epäkohta kirkollisessa lainsäädännössä on se, että ihminen menettää luottamustehtävänsä vaihtaessaan seurakuntaa. Neljässä vuodessa monille nuorille tulee elämänmuutoksia, joissa asuinpaikka vaihtuu. Ainakin saman kunnan alueella pitäisi muutosta huolimatta voida jatkaa seurakunnallisessa luottamustehtävässä. Niin saataisiin etenkin nuorten osalta lisää pitkäjänteisyyttä kirkolliseen päätöksentekoon.
Vaikka yksittäinen luottamushenkilö ei suoraan ja heti suuria muutoksia kirkkolaivan kurssiin voikaan tehdä, ei toki ole yhdentekevää, millaisia ihmisiä seurakuntien päättäjiksi valitaan. Jokainen heistä on omalta osaltaan vaikuttamassa paitsi oman seurakuntansa asioihin, myös koko kirkon linjauksiin. Siksi vaalit ovat myös jokaiselle äänioikeutetulle vaikuttamisen paikka.
Äänestysprosentti on kirkollisissa vaaleissa ollut yleensä alhainen. Annetulla äänellä on siis suhteellisen suuri painoarvo. Kannattaa etsiä, esimerkiksi lähiviikkoina avattavasta vaalikoneesta, sellainen ehdokas, jonka ajattelu on lähellä omaa, ja vaikuttaa vaikka ensimmäistä kertaa elämässään siihen, mihin suuntaan kirkko kulkee.
Seppo Simola
päätoimittaja
Jaa tämä artikkeli: