null Ensimmäinen suomalaispiispa aloitti twiittaamisen

Nyt twiittaa jo piispakin.

Nyt twiittaa jo piispakin.

Ensimmäinen suomalaispiispa aloitti twiittaamisen

Espoon piispa Tapio Luoma twiittasi tällä viikolla ensimmäisenä suomalaispiispana.

- Kun astuin virkaan, päädyttiin siihen että sosiaalinen media on osa viestintäkokonaisuutta ja myös piispan on hyvä olla siellä virkansa puolesta. Tämä on yksi tapa, jolla kirkon ihmiset voivat olla siellä missä lukuisat muutkin, toteaa Tapio Luoma.

Facebookissa Luoma oli ensin yksityishenkilönä, sitten myös piispana nimeään kantavalla fanisivulla. Faneja sivulla on lähes 600, yhteisöpalvelu Twitterissä taas seuraajia kertyi ensimmäisen vuorokauden aikana lähes sata.

Läsnäolo sosiaalisessa mediassa on luonnollista. Usein sivun postaukset liittyvät puheisiin tai kannanottoihin.

- Vain sivulle laitettu linkki ei toimi, jutuissa täytyy olla kärki. Esitän sivulla kysymyksiä, joihin toivon kannanottoja itselleni vaikeisiin aiheisiin ja kysymyksiin. Koen että Facebookin kautta ihmisiin saa mutkattoman yhteyden.

Irja Askolan puuttuvat sivut eivät ole linjaratkaisu

Suomen piispoista neljältä löytyy sivu Facebookista. Mediassa ja verkossa muuten aktiivinen Helsingin piispa Irja Askola sitä vastoin ei ole Facebookissa. Miksi ei?

- Hyvä kun kolkuttelet omatuntoani tällä kysymyksellä. Hämmästelen sitä itsekin, kun olen vahvasti monipuolisen ja moniäänisen viestinnän kannattaja. Puutuvat sivuni eivät siis ole linjaratkaisu, toteaa Irja Askola.

Kyselyjä läsnäolosta sosiaalisessa mediassa on tullut.

- Työtoverini ovat ystävällisesti patistelleet tästä tekemättömästä työstäni – ja oikeassa ovat! Twiittaustakin on minulle suositeltu, sopisi kuulemma persoonaani, pohtii Askola.

- Sosiaalinen media on tapaamistori ja tasa-arvoisen tiedonvaihdon väline. Arvostan sitä suuresti ja luulen sen muuttavan yhteiskuntaamme ja kirkkoamme enemmän, kuin kukaan meistä vielä aavistaa.

Facebook toimii peilinä

Tapio Luoman sivuja päivittää piispan itsensä lisäksi hiippakuntasihteeri. Piispa arvioi itse tekevänsä noin puolet päivityksistä.

-Keskustelut sosiaalisessa mediassa ovat vaikuttaneet myös omaan ajatteluuni. Peilaan asioita sitä vasten, mitä sivujeni keskusteluissa nousee esiin.

- Läsnäolo verkossa on paljon myös sukupolvi-, resurssi- ja henkilökohtainen kysymys. Jos kirkon ihmiset loistavat poissaolollaan, se ei ole nykypäivää. Tämä ei koske vain piispoja, vaan myös muita kirkollisia kasvoja, kommentoi Luoma kirkon roolia sosiaalisessa mediassa.

Kirkon työntekijät ovat löytäneet tiensä sosiaaliseen mediaan. Helmikuussa oman sivunsa avasivat kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo ja Espoon seurakuntayhtymän hallintojohtaja Leena Kostiander. Molemmat päivittävät sivuillaan ajankohtaisia aiheita liittyen kirkkoon.

Tapio Luoma on pohtinut myös sosiaalisen median nurjaa puolta.

- Mitä tämä nettiin sitoutuminen tekee meille? Yhteiskunta koostuu ihmisistä, jotka ovat yhteydessä toisiinsa verkossa, mutta silti yksin.

Seuraa suomalaisia piispoja sosiaalisessa mediassa

Piispa Tapio Luoman Facebook-sivu

Piispa Tapio Luoman Twitter-tili

Piispa Matti Revon Facebook-sivu

Piispa Björn Wikströmin Facebook-sivu

Piispa Seppo Häkkisen Facebook-sivu

 

Teksti Lotta Numminen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.