null Epäpyhät ikonit

Epäpyhät ikonit

Eräs nuori taideopiskelija esitteli taidekoulunsa kevätnäyttelyssä kolme ikoneita irvailevaa maalausta. Pyhä Valtiatar -maalauksessa seisoo korsettiin ja sukkanauhaliiveihin sonnustautunut kurvikas nainen, jonka nivusista sojottaa musta tekopenis. Hänen päätään ympäröi sädekehä, ja hänen jalkojensa juuressa kiehnää kaksi mieshahmoa kuin hellyyttä kerjäävät koiranpennut.

Toinen maalaus jäljittelee ikonitaiteessa suosittua Pyhää Georgios Voittajaa, joka läntisessä traditiossa tunnetaan Pyhänä Yrjänänä, pahuuden voimien kukistajana. Taideopiskelijan versiossa Georgios on sotilasmalliseen takkiin ja pikkupöksyihin pukeutunut valkosaappainen nainen, joka uhkaa piestä piiskakimpullaan maahan tallaamansa koiranpäisen miehen.

Näyttelyn maalaukset lietsoivat erään ortodoksisen ikonimaalarin vimmaiseen vastalauseeseen: ”Työt ovat herjauksia meidän uskontoamme kohtaan… Töiden poistaminen on ensimmäinen vaatimus, mutta haluaisin, että ne tuhottaisiin.”

Netin jälkipuinnissa eräs toinen ortodoksi ilmoitti pitävänsä kuvia ”makeina”. Itse en pidä niitä sen paremmin makeina kuin loukkaavinakaan. Tämän uskallan sanoa pelkkien valokuvien perusteella, näyttelyä näkemättä.

”Jumalan pilkka on Jumalan ylistämistä”, opetti saksalainen keskiajan mystikko Mestari Eckhart. Hän yllytti ivaamaan ihmistekoisia mielikuvia Jumalasta, jotta sielussa syntyisi tilaa elävän, salatun Jumalan kohtaamiselle.

Hengen tietä kuljetaan usein epätoivon alhoissa. Kautta kristikunnan historian mystikot ovat kertoneet kohdanneensa Jumalan rukoillessaan henkensä hädässä sielun pimeässä yössä.

Myös ikonit auttavat keskittymään rukoukseen. Riivaajien runtelema venäläinen kirjailija Fjodor Dostojevski vietti kiusauksiin langettuaan tuntikausia polvillaan kotikirkkonsa ikonin edessä.

En usko, että taiteilijanalku, joka pyrkii herättämään taideyleisön huomion ikonien irvikuvillaan, kykenee herjaamaan kenenkään sellaisen uskoa, joka on nähnyt oman sielunsa pimeyden ja huutanut syvyyksistä Jumalan puoleen.

torstilehtinen@gmail.com Kirjoittaja on kirjailija ja filosofi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.