null Erilaisia lukuja yleisyydestä

Erilaisia lukuja yleisyydestä

Vuosina 2005–2010 tehdyissä uhritutkimuksissa selvitettiin tarkoilla ja yksityiskohtaisilla kysymyksillä, kuinka usein naiset ja miehet ovat joutuneet kumppaninsa pahoinpitelemäksi. Naisista 17–20 prosenttia ja miehistä 16 prosenttia on kokenut nykyisessä parisuhteessaan fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua.

Kansallisessa uhritutkimuksessa tiedusteltiin vuonna 2009 yleisluontoisesti perheväkivallasta. Sen kohteeksi kertoi joutuneensa vain 0,9 prosenttia naisista ja 0,4 prosenttia miehistä. Ulkomaisten tutkimusten mukaan laajat kysymykset jättävät parisuhdeväkivallan piiloon.

Puolisoidensa kaltoin kohtelemia naisia satutetaan keskimäärin useammin ja vakavammin seurauksin kuin miehiä. Tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä Mirka Smolej kertoo, että tyypillisin toistuvan väkivallan uhri on Suomessa päihdeongelmainen nainen, jota puoliso jatkuvasti terrorisoi. Vakavinta perhe- ja parisuhdeväkivaltaa on eniten huono-osaisimmilla.

Kun parisuhteessa tapahtunut pahoinpitely tuli vuonna 2007 poliisin tietoon, satutettu oli nainen yli kahdeksassa tapauksessa kymmenestä. Parisuhdeväkivallan haavoittamien naisten ja miesten suhde oli sama myös Marian sairaalassa vuonna 2003.

Lisätietoa: Tasa-arvotiedon keskus Minna.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.