Kuva: Esko Jämsä
Ervi Sirén luottaa tanssin voimaan
Minua koskettaa eniten tanssi, jossa tanssija uskaltaa olla täysin avoin yrittämättä esittää mitään ylimääräistä, sanoo Juicy – tuli vaan mieleen -teoksen koreografi Ervi Sirén. Harjoituksissa Helsinki Dance Companyn tanssijat liikkuvat keveästi, hellästi ja nopeasti. Tunnelma on rauhaisa.
– Hyvä, juuri noin. Muistakaa jalkapohjat, niistä liike lähtee, kannustaa koreografi. Samalla hän kuiskaa assistentilleen, että huomenna pitää palata alkuharjoitteisiin, joilla riisutaan turhaa yrittämistä pois.
Tanssijan ammattiin liitetään käsitys kehon piiskaamisesta yhä kovempiin suorituksiin ja loputon virheiden karsiminen. Koreografi ja pedagogi Sirénin opit ovat täysin päinvastaisia.
– Minulle tanssijassa on lähtökohtaisesti kaikki kohdallaan. Hyvä pitää vain houkutella esiin ja laajentaa sitä, hän sanoo.
– Iso salaisuus on se, että täytyy vain hengittää sisään ja ulos ja alkaa tanssia, jolloin unohtaa taistelun huonommuuden tunteen kanssa.
Siréniin on liitetty gurun maine, sillä hänen radikaalit oppinsa ovat olleet käänteentekeviä jo useammalle tanssisukupolvelle. 1960-luvulla alkaneen uransa aikana Sirén on toiminut muun muassa 2000-luvulla Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksen professorina.
Kyse ei ole pelkästä hengittämisestä, vaan syvemmästä kehon ja mielen yhteispelin ymmärryksestä. Liikkeen jalostamisessa yksinkertaisuus, tarkkuus ja tietoisuus ei ole helppoa. Prosessi vaatii opitun hylkäämistä, epävarmuudelle antautumista.
– Minunkin pitää hyväksyä epätietoisuuden hetket, se, etten tiedä yhtään, minne koreografia seuraavaksi vie.
Harjoituksissa Sirén huomasi sanovansa usein ”tuli vaan mieleen”. Siitä syntyi teoksen hauska nimi Juicy – tuli vaan mieleen.
– En osaa tehdä teoksia suurista teemoista, kuten väkivalta tai ilmastonmuutos. Kokemuksen myötä luotan jo, että kun mieleeni juolahtaa jotain, niin se on yhtä käypää materiaalia kuin niin sanotut suuret aiheet.
Sana juicy eli mehukas liittyy taas aistillisuuteen.
– Aistien avulla voimme saada paljon tietoa siitä, mikä on meille hyväksi ja mikä vahingoksi. Yksinkertaisimmillaan aistiminen toimii vaikka koiran kanssa metsäkävelyllä, jossa pääsen metsän syliin kehoni kautta. Aistimukset tuovat kehoon hyvän olon ja nostavat mielen. Tanssilla on sama valta ja voima: se kirjaimellisesti liikuttaa meitä niin, että katsojankin mieli liikuttuu.
Onnistuessaan tanssiteos on Sirénille puhdasta energiaa, joka siirtyy katsojaan.
– En rakenna tarinaa, mutta esimerkiksi teoksen valkoiset korkeat pylväät voivat jo johdattaa katsojan mielen sen alitajuisiin kerroksiin. Parasta onkin, jos pystyy vain uppoamaan teoksen maailmaan ja palaamaan sieltä energisoituneena.
Nykyinen himotreenaus ja liikuntasuoritusten mittailu ei Siréniä vakuuta.
– Minua ei kiinnosta rujous ja rankkuus vaan etsin kauneutta ja iloa, hän sanoo.
Vielä 67-vuotiaanakin Sirén tanssii, viimeksi paikatessaan sairastuneen tanssijansa soolon.
– Minulla ei ole mitään vaivoja ja on ihanaa saada edelleen tehdä tätä tärkeää työtä, hän päättää harjoitusten kahvitauon.
Raisa Rauhamaa
Helsinki Dance Companyn Juicy – tuli vaan mieleen Helsingin kaupungin-teatterin Studio Elsassa 25.3. saakka.
Jaa tämä artikkeli: