null Esimerkki toimivasta kehitysyhteistyöstä

Puheenvuorot

Esimerkki toimivasta kehitysyhteistyöstä

Insinööri Arto Dorsén kannatti kehitysavun leikkaamista esittäen arvostelua kehitysavun hajanaisuudesta, byrokratiasta ja väärinkäytöksistä (Kirkko ja kaupunki 22.7.). Kirjoittaja ei liene itse ollut koskaan tekemisissä kehitysyhteistyön tai sen kohteiden kanssa. Asiantuntemattomuus näkyi kannanotossa.

Otan yhden esimerkin: Gambia. Pieni läntisen Afrikan valtio, 1,5 miljoonaa asukasta, joista noin 15 prosenttia kristittyjä ja loput muslimeja. Suomen NMKY ja eräät pienet yhdistykset ja yksityiset henkilöt ovat tehneet siellä kehitysyhteistyötä pari vuosikymmentä. Gambian NMKY on Suomen valtion tuella kehittänyt mm. ammattikoulutusjärjestelmän, jollaista maassa ei ollut. Nyt se kouluttaa satoja nuoria vuosittain ammatteihin, antaa heille starttilainoja ja opastusta yritystoimintaan. Varojen käyttöä on valvottu tehokkaasti NMKY-ketjun kautta. Suomesta saatu raha on mennyt kokonaan perille henkilökohtaisesti vietynä.

Hallinnon kulut sitten? Valtiosta en tiedä, NMKY hoiti homman muun työnsä ohessa ja vapaaehtoiset omilla varoillaan ja ajallaan. Jos Suomen valtio nyt lopettaa tällaisten projektien tukemisen niiden ”sirpaloitumisen” vuoksi, tuhotaan moni hyvin toimiva meidän mittakaavassamme pieni, mutta vastaanottajan kannalta mittava toiminta. Köyhässä maassa pienikin apu on tehokasta.

Esko Vepsä, eläkeläinen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.