Espoolaiset haluaisivat puistoruokailun takaisin

Espoolaiset haluaisivat puistoruokailun takaisin

Pääkaupunkiseudulla vain Helsinki tarjoaa lapsille ilmaisen puistoruokailun kesäisin. Espoolaisvanhemmat kokoavat parhaillaan adressia, jotta Espookin palauttaisi ruuan jakelun takaisin puistoihin.

https://www.youtube.com/watch?v=E1hrUUuKTak&feature=youtu.beHelsingissä puistoruokailua on järjestetty vuodesta 1942 ja perinne on toistaiseksi saatu pidettyä yllä.  Vantaalla asukaspuistoja on ylipäätään vain muutama ja eikä puistoruokaa ole tarjottu pitkään aikaan.

Espoossa puistoruokailu päättyi keväällä 2009, kun Espoon kaupungin piti tehdä useampien miljoonien säästöt.

“Jouduimme tekemään säästöt pienistä eristä ja miettimään eri puolilta, mikä ei ole pakollista toimintaa, ja miten taata lakisääteiset palvelut”, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen.

Tossavainen tähdentää, että puistoruokailuun oltiin kaiken kaikkiaan tyytyväisiä. Vuoden 2009 jälkeen budjetissa ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuutta puistoruokailulle.

“Kysymys puistoruokailusta nousee aika ajoin esille, tosin harvakseltaan. Yleensä silloin, kun siitä kirjoitetaan jotain mediassa”, Tossavainen täsmentää.

Puistoruokailun kustannukset, kun asiaa viime kerran vuonna 2009 laskettiin, olisivat olleet noin 300 000 euroa.

Vantaalla puistoruokailulle ei ole ollut kysyntää

Vantaan ensimmäinen asukaspuisto kesäisine puistoruokailuineen avattiin vuonna 1986. Laman myötä ruuan tarjoamisesta luovuttiin jo neljä vuotta myöhemmin. Sen jälkeen ruokailulle ei ole koettu olleen tarvetta.

Varhaiskasvatuksen asiantuntija Ulla Packalén kertoo Vantaan järjestäneen kesäpuistotoiminnasta kokeilun omien eväiden muodossa vuonna 2008, mutta vastaanotto oli niukka.

“Tiedottaminen ja markkinointi jäi tosin melko lyhyeksi silloin", Packálen toteaa, "Ja kyselyymme vastasi vain 4 lasta”, kertoo Packalén.

Vantaalla asukaspuistoja ei ole kuin kolme, ja puistot tuskin vastaisivat tämän päivän vaatimuksia ruokailun suhteen. Vantaalla ollaan leikkipuistotoimintaa kehitetty enemmän pedagogiseen suuntaan.

Helsingissä puistoruokailu on perinne

Helsingin puistoruokailulla on pitkä perinne. Ilmaista ruokaa on tarjottu lapsille vuosikymmenestä toiseen - tosin 2000-luvun vaihteessa ruokailua kokeiltiin maksullisena. Kokeilu jäi yhden kesän mittaiseksi.

“Leikkipuistojen kävijämäärät romahtivat tosi alhaisiksi”, kertoo Helsingin Varhaiskasvatusviraston johtava leikkipuisto-ohjaaja Anja Virolainen.

Tämän jälkeen Helsingin päättäjät ovat halunneet pitää ilmaisesta puistoruokailusta kiinni.

“Sosiaalivirasto totesi aikoinaan, että ruokailu on ja pysyy”, Virolainen tiivistää.

Puistoruokailu nähdään arvokkaana perinteenä, ja se tuo osaltaan ratkaisun pienten koululaisten kesäpäiviin ajanvietto- ja ruokailupaikkana.

Puistoruokailun kustannukset pysyneet melko samoina

Helsingissä puistoruokailun kustannukset ovat viime vuosina pysyneet melko samoina. Siitä voineekin päätellä, että ruokailun suosio on myös säilynyt ennallaan. Toimitettujen annoksien määrä on noin 200 000 molemmin puolin.

Helsingissä aterian hinnaksi arvioidaan keskimäärin 1,10 euroa ja vuotuisat kustannukset määräytyvät aterian hinnan lisäksi kuljetuksista ja henkilökuluista. 

Espoolaisvanhemmat ovat kokoamassa adressia sen puolesta, että Espoon kaupunki ryhtyisi jälleen tarjoamaan ilmaisia puistoruokia lapsille.  Vanhemmat uskovat, että ruokailu toisi puistoihin yhteisen tapahtuman, jonka ympärille voisi rakentaa arjen, ruokailun ja sosiaalisen verkoston.

Vuonna 2008 toimitettujen annoksien määrä Helsingissä oli 200 460, kun vastaavasti Espoossa luku oli 102 510 annosta, jolloin ruokailu viimeksi järjestettiin Espoossa. Espoossa aterian hinnaksi vuonna 2008 määriteltiin noin 2 euroa.

MISTÄ KYSE?

Ilmainen puistoruokailu toimii Helsingissä läpi kesän eri puistoissa. Vastaava toiminta lopetettiin Espoosta vuonna 2009 säästösyistä. 

Espoolaisvanhemmat ovat laatimassa adressia ilmaisen puistoaterian puolesta. He toimittavat vetoomuksen Espoon kaupungin päättäjille syyskuussa 2016. Lue lisää espoolaisten adressihankkeesta täältä: Espoolaisvanhemmat:"Puistoruokailu loisi tasapuolisemmat puitteet lapsuudelle."

Edit 4.8.2016: Ulla Packalén kertoo Vantaan järjestäneen kesäpuistotoiminnasta kokeilun omien eväiden muodossa, ei "puistoruokailua", kuten jutussa aiemmin sanottiin.

 

Jaa tämä artikkeli: