Espoon papit ajavat muutosta
Käydyssä vaalissa uutta oli se, että uudistusmieliset ehdokkaat loivat näkyvän, hiippakuntarajat ylittävän verkoston. Espoossa Muutoksen tekijät -verkostoa edusti Kevään kirkko -lista niin maallikkojen kuin pappien vaalissa. Pappisvaaleissa Kevään kirkko sai kolme paikkaa neljästä. Vaalitulos kertoo, että Espoon hiippakunnan papit ovat vahvasti uudistusmielisiä.
Jos uudistushenkisyyttä mitataan Muutoksen tekijät -verkostoon kuulumisella, muutos etenee pappisvetoisesti ja pääkaupunkiseudun voimalla. Koko maassa verkosto sai läpi yhdeksäntoista edustajaa, joista yli puolet on pääkaupunkiseudulta ja kaksi kolmannesta pappeja.
Kirkolliskokouksen toiminnan haaste on, että useissa asioissa päätöksiin tarvitaan määräenemmistö eli kolme neljäsosaa äänistä. Päätöksenteossa täytyy siis löytää ratkaisuja, jotka suurin osa pystyy allekirjoittamaan. Kaikkien kirkolliskokouksessa vaikuttavien ryhmien, myös muutoksentekijöiden, todellinen vaikutus riippuu siitä, kuinka he osaavat verkottua ja toimia eri tavoin ajattelevien kanssa.
Yhteistoiminta on koko kirkon yhteinen haaste. Viime vuosien kiistat naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ympärillä ovat luoneet kirkkoon rintamalinjoja, jotka näkyvät julkisuudessa ja seurakuntatyössä. Vastakkainasettelusta kärsivät kaikki.
Lähes kaikki ryhmät ovatkin korostaneet haluaan siltojen rakentamiseen. Tämä näkyy toivottavasti myös käytännössä. Kansankirkon säilyttäminen edellyttää, että sen sisälle mahtuu monenlaista väkeä.
Kaikki asiat eivät kirkossa pyöri mainittujen kiistakysymysten ympärillä. Kautensa aikana kirkolliskokous tulee päättämään muun muassa seurakuntien rakenneuudistuksesta. Sen ratkaisemisessa tullaan tarvitsemaan kaikki mahdollinen osaaminen ja asiantuntemus. Onneksi vertaus eduskuntaan ei tässä kohtaa toimi.
Kirkolliskokouksessa ei ole valmiiksi määriteltyä oppositiota, joka jo periaatteen vuoksi vastustaa. Vaikka joissakin arvokysymyksissä oltaisiin eri mieltä, toisissa kysymyksissä voidaan olla samassa rintamassa.
Maallikkovaalin tulos kirjoitetaan Espoossa vielä pienen kysymysmerkin kera. Tapiolan sinetöimättömien äänten vuoksi vaalista on todennäköisesti tulossa valitus, jonka hallinto-oikeus aikanaan ratkaisee.
On mahdollista, että tapiolalaisten äänillä kirkolliskokoukseen olisi noussut Espoon hiippakunnasta toinenkin espoolainen edustaja. Tärkeintä vaalin uusimisessa olisi kuitenkin se, että äänioikeutetut saisivat äänensä käyttöön.
Urpu Sarlin
urpu.sarlin@evl.fi
Jaa tämä artikkeli: