null Espoon vaalituloksesta tulee valitus

Espoon vaalituloksesta tulee valitus

Espoon hiippakunnan kirkolliskokousvaalitulos on selvillä. Vaalilautakunta vahvistaa tuloksen maanantaina 20.2. kokouksessaan.

Asia ei kuitenkaan ole loppuun käsitelty. Järvenpään kirkkovaltuuston jäsen Tomi Riihimäki aikoo valittaa vaalista.

Hän lähetti torstaina (16.2.) vaalilautakunnalle kirjeen, jossa hän esittää, että kirkolliskokouksen maallikkovaali on toimitettava uudelleen Espoon hiippakunnassa. Perusteena on se, että Tapiolan seurakunnan luottamushenkilöiden antamat äänet hylättiin. Ääniä oli kirkolliskokousvaalin osalta 19 ja hiippakuntavaltuuston jäsenten vaalissa sama määrä.

Syynä äänipotin poikkeukselliseen hylkäämiseen oli se, että Tapiolan vaalikokous jätti sinetöimättä kirjekuoren, jossa oli vaalitulos.

Kirkon vaalilaki edellyttää sinetöintiä, jotta kukaan ei pääse peukaloimaan äänestyslippuja ennen kuin kuori on toimitettu vaalilautakunnalle. Hiippakunnan vaalilautakunta avaa vaalikuoret, laskee äänet ja niiden painoarvot sekä julkistaa vaalituloksen. Vaalit käytiin 13.2., ja vaalilautakunta kokoontui seuraavana päivänä.

Vaalilainsäädänto vaatii tarkkuutta

Espoon hiippakunnan maallikkovaalissa annettiin yli 600 ääntä. Äänillä on kuitenkin erilainen painoarvo. Väkirikkaan kaupunkiseurakunnan äänet ovat painavampia kuin maaseutuseurakuntien.

Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Antti Rusama kertoo olevansa syvästi pahoillaan inhimillisestä virheestä, joka syntyi Tapiolassa. Myös vaalilautakunnan puheenjohtaja Juhani Korte harmittelee tapahtunutta.

”Vaalilautakunta ei epäile väärinkäytöksiä tapahtuneen, mutta meillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin hylätä tapiolalaisten luottamushenkilöiden äänet. Vaali on toimitettava lain mukaan.”

”En syytä ketään, vaan haluan, että vaalitulos olisi oikea. Tapiolalaisten äänillä olisi ollut suuri painoarvo, ja siksi ehdotan vaalien uusimista joko Tapiolassa tai Espoon hiippakunnassa”, sanoo Riihimäki.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Korte ymmärtää Riihimäen huolen, mutta sanoo, että vaalilautakunnan toimivalta on rajattu.

”Se voi ainoastaan hyväksyä tai hylätä vaalituloksen. Vaalilautakunnan päätäntävaltaan ei kuulu uusien vaalien järjestäminen. Vaalin tuloksesta on kuitenkin mahdollisuus valittaa, ja valitus tulee osoittaa hallinto-oikeuteen. Mikäli näin tulee tapahtumaan, harkitsee hallinto-oikeus asian tarkkaan.”

Tomi Riihimäki ennakoi, että hän tulee tarttumaan valitusoikeuteen, ”jotta ihmisten oikeustajua ei loukattaisi.”

Espoo hävisi vaalissa

Tapiolan äänten hylkääminen saattaa merkitä sitä, että Espoo menetti yhden maallikkoedustajan paikan. Kirkolliskokoukseen nousi Espoosta ainoastaan DI Heikki Sorvari, joka tuli uudelleen valituksi Kirkko lähellä ihmistä -listalta.

Samalta ehdokaslistalta meni läpi kirkkonummelainen yliopisto-opettaja Johanna Lumijärvi. Molemmat valitut kuuluvat vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen. Kirkko lähellä ihmistä -yhteislistalla oli ehdolla lähinnä espoolaisia luottamushenkilöitä, joilla on joko puoluepoliittista tai herätysliiketaustaa.

Eniten maallikkoedustajia sai Elävä kansakirkko -lista, jolta valittiin kolme edustajaa: kirjailija, toimintakeskuksen johtaja Anna-Mari Kaskinen Lohjalta, palvelualuejohtaja Tapio Tähtinen Keravalta ja lääkäri Hannele Karppinen Hyvinkäältä.

Elävä kansankirkko -listan edustajia luonnehtii maltillinen kansankirkollisuus.

Ruotsinkielisessä Porvoon hiippakunnassa käytiin omat vaalit. Espoolainen maallikkoehdokas, toimittaja Stig Kankkonen uusi kirkolliskokouspaikkansa.

Pappisvaalin voitti Kevään kirkko

Espoon hiippakunnan maallikkovaalin uutena ryhmänä oli Kevään kirkko -ehdokaslista, jolta valittiin kirkolliskokoukseen viestintäpäällikkö Markku Jalava Nurmijärveltä.

Kevään kirkko lukeutuu uudistusmieliseen Muutoksen tekijät -verkostoon, joka toimi valtakunnallisessa yhteistyössä.

Kevään kirkko -ehdokaslista menestyi Espoossa erityisesti pappisvaalissa, sillä kolme neljästä valitusta oli Kevään kirkon ehdokkaita: nurmijärveläinen Päivi Linnoinen, joka työskentelee Helsingin piispa Irja Askolan teologisena erityisavustajana. Kevään kirkon papeista tulivat valituiksi myös Leppävaaran seurakunnan kirkkoherra Kalervo Salo sekä Espoon seurakuntayhtymän kasvatuksen pastori Antti Siukonen Helsingistä.

Paikkansa kirkolliskokouksessa uusi Espoon tuomiokapitulin hiippakuntasihteeri Mika Nurmi, joka asuu Lohjalla. Nurmi valittiin listalta Elävä kansankirkko.

Maallikoiden äänestysprosentti kirkolliskokousedustajien vaalissa oli 82,2 prosenttia ja papiston äänestysprosentti kirkolliskokousedustajien vaalissa 77,5.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.