null Espoossa jännitetään Nokian irtisanomisia

Espoossa jännitetään Nokian irtisanomisia

Seuraavien viikkojen aikana selviää, kuinka raskaasti Nokian irtisanomiset koskevat Espoon toimintoja. Nokia ilmoitti viime viikolla vähentävänsä Suomesta 3 700 työpaikkaa. Nokialla on pääkaupunkiseudulla kaikkiaan 3 500 työntekijää.

Espoon seurakunnissa seurataan Nokian tilannetta nyt herkällä korvalla.

”Tämä on iso asia. Kirkon tärkein tehtävä on ihmisten kuunteleminen ja henkisen tuen antaminen. Ihmiset ovat vahvasti työkeskeisiä ja työn vieminen on syvästi järisyttävä kokemus”, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra ja yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Antti Kujanpää.

Kujanpää arvioi, että tällä hetkellä monessa espoolaisessa perheessä eletään valtavassa epävarmuudessa ja hädässä. Akuuttiin hätään ja ahdistukseen seurakuntien päivystävien pappien ja diakoniatyöntekijöiden palvelut ovat koko ajan käytettävissä.

”Espoon seurakunnissa ei ole olemassa valmista toimintamallia tilanteisiin, jossa suuri määrä ihmisiä irtisanotaan. Toimintaa suunnitellaan ja räätälöidään tarpeen mukaan. Jos esimerkiksi Nokialta tai muulta otetaan meihin yhteyttä, voimme yhdessä valmistella seurakuntien toimenpiteitä. Silloin tiedämme, mitä meiltä odotetaan. Kaiken kaikkiaan nyt kyse on pitkäaikaisesta ihmisten tukemisesta.”

Myös Espoon kaupunki on ilmoittanut tarttuvansa asiaan ja tehostavansa yhteistoimintaa Nokiasta irtisanottavien uusien urapolkujen tueksi.

”Espoo kehittää Otaniemen, Keilaniemen ja Tapiolan alueesta entistä paremman ja uusien työpaikkojen syntymisen kannalta vetovoimaisemman toimintaympäristön yhteistyössä Aalto-yliopiston, VTT:n, yritysten ja alueen muiden toimijoiden kanssa”, toteaa kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä

Nokian irtisanomiset tarkentuvat syksyyn mennessä ja ne toteutuvat ensi vuoden loppuun mennessä.

Tapiolan seurakunnassa alkoi keväällä työttömille ja työttömyysuhan alla oleville it-alan henkilöille tarkoitettu toiminta. Ensimmäisen kokoontumisen jälkeen käynnistyi 15–20 hengen vertaistukiryhmä, joka kokoontui neljä kertaa. Nyt on jo suunniteltu monipuolista toimintaa syksyksi.

”Työttömäksi jääminen on alussa shokki. On hyvä lähteä liikkeelle heti kun jaksaa. Ei ole hyvä jäädä yksin”, neuvoo Tapiolan työttömien toiminnasta vastaava kappalainen Aarne Laasonen.

”Yhteiskunnan nopeiden rakennemuutosten myötä me kaikki joudumme arvioimaan uudelleen suhdettamme työhön, työttömyyteen ja koko elämään.”

Laasonen vakuuttaa, että kirkko tekee työttömien parissa voimavarojensa mukaan kaiken sen, mitä on tehtävissä. 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.