Et kuulu joukkoon
Valtakunnallisen Ahtisaari-päivän seminaarissa Helsingin yliopistolla puhutaan kiusaamisesta.
Kiusaaminen yhdistetään helposti pikkulasten hiekkalaatikkoleikkeihin ja koululaisten keskinäisiin kyräilyihin. Valitettavan moni tietää omasta karvaasta kokemuksestaan, ettei ongelma jää siihen.
– Kiusaamista esiintyy kaikissa ikäryhmissä päiväkodista korkeakouluihin ja työelämään saakka, toteaa Jyväskylän yliopiston puheviestinnän professori Maili Pörhölä.
Pörhölä puhuu torstaina Helsingin yliopistolla järjestettävässä valtakunnallisen Ahtisaari-päivän kiusaamisenvastaisessa seminaarissa aiheesta Kiusaamisen jatkumot koulusta korkeakouluun. Hän on tutkinut muun muassa koulun, korkeakoulun ja työelämän vuorovaikutussuhteissa esiintyvää henkistä väkivaltaa.
Tuoreimmat kouluterveyskyselyt osoittavat, että peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista kahdeksaa prosenttia kiusataan säännöllisesti. Tilanne ei paljon parane korkeakouluissakaan. Vuonna 2008 tehdyn korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan 5,5 prosenttia opiskelijoista kokee kiusaamista melko tai hyvin paljon.
Pörhölän mukaan kiusaaminen ilmenee eri ikäkausina eri tavoin, mutta myös yhdistäviä tekijöitä on.
– Lapsilla kiusaaminen on näkyvämpää, iän myötä se saa piilotetumpia ja epäsuorempia muotoja, hän kertoo.
Yksiselitteistä syytä kiusaamiselle on tutkimusten valossa vaikea antaa. Pörhölän mukaan yksi perustava kysymys liittyy kiusatun ja kiusaajan rooleihin, jotka usein seuraavat henkilöä elämäntilanteesta toiseen. Roolit vaihtuvat vain harvoin, esimerkiksi koulukiusattu joutuu usein myöhemminkin kiusatuksi.
– Yksi selitys voi olla vertaissuhdetaidoissa ja siinä, oppiiko lapsi näkemään itsensä vertaisryhmään kuuluvana vai ulkopuolisena ja käyttäytymään sen mukaan, Pörhölä sanoo.
Varhain opitut käyttäytymismallit saattavat heijastua läpi ihmisen elämän. Lapsena kiusattu vetäytyy helposti myöhemminkin syrjään, kiusaamaan oppinut taas dominoi ja manipuloi vertaissuhteita. Molemmat roolit aiheuttavat monenlaisia ongelmia henkilön hyvinvoinnissa ja sosiaalisissa suhteissa.
Pörhölän mielestä kiusaamisen ennaltaehkäiseminen on avainasemassa päiväkodista työelämään saakka.
– On tärkeää, että ongelman laajuus tiedostetaan ja vertaissuhdetaitoja kehitetään määrätietoisesti lapsesta lähtien.
Seminaarin tavoitteena on etsiä ratkaisuja kiusaamistilanteisiin sekä kiusaamisen kierteen katkaisemiseen. Yliopistopappi Leena Huovisen mukaan olennaista on, että ongelmasta puhutaan ja että kiusaamiseen puututaan mahdollisimman varhain.
– Kiusaamiseen puuttuminen on jokaisen ympärillä olevan velvollisuus, ja lasten kohdalla aina aikuisten vastuulla.
Huovinen tapaa työssään paljon opiskelijoita, jotka kantavat mukanaan kokemusta kiusaamisesta. Jotkut eivät ole koskaan osanneet puhua kiusatuksi tulemisesta. Myös muita kiusanneiden on usein vaikea käsitellä tekojaan.
– Vaikeneminen ja sen taustalla oleva häpeä ovat monelle raskas taakka. Kenenkään ei pitäisi jäädä kuormansa kanssa yksin, Huovinen sanoo.
Huovinen pitää seminaarin teemaa erityisen ajankohtaisena nyt, kun yksi syksyn kuumista keskustelunaiheista on ollut vihapuhe.
– Terveessä yhteisössä on tilaa kaikenlaisille yksilöille. Haluamme herättää kuulijat pohtimaan, mitä he voisivat tehdä omassa arkiympäristössään kiusaamisen torjumiseksi.
Seminaari on avoin aiheesta kiinnostuneille. Tapahtumassa puhuvat Pörhölänlisäksi CMI:n eli Crisis Management Initiative -järjestön toiminnanjohtaja Tuija Talvitie, Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Mirjam Kalland sekä opettaja, opettajakouluttaja Najat Ouakrim-Soivio Opetushallituksesta. Paneelikeskustelijoina ovat heidän lisäkseen Helsingin yliopiston vararehtori Jukka Kola, kansanedustaja Jani Toivola sekä dosentti, kriisipsykologi Salli Saari.
Tilaisuudessa kuullaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden ohella myös omakohtaisia kokemuksia kiusaamisesta. Tapahtuman juontaa Katja Ståhl.
Seminaarin järjestävät Helsingin seurakuntien oppilaitostyö, Helsingin yliopisto, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta sekä Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
Anu Heikkinen
Stop kiusaamisen kierteelle! Ahtisaari-päivän kiusaamisenvastainen tapahtuma to 10.11. klo 14–16 Helsingin yliopiston juhlasalissa, Unioninkatu 34. Vapaa pääsy.
Jaa tämä artikkeli: