null Etelä-Sudanissa pelätään uutta sisällissotaa – Kirkon Ulkomaanavun Juban toimisto suljettu toistaiseksi

Kirkon Ulkomaanavun työ jatkuu toistaiseksi pääkaupunki Juban ulkopuolella kuten Piborissa. Kuva: Ville Palonen/Kirkon ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanavun työ jatkuu toistaiseksi pääkaupunki Juban ulkopuolella kuten Piborissa. Kuva: Ville Palonen/Kirkon ulkomaanapu

Etelä-Sudanissa pelätään uutta sisällissotaa – Kirkon Ulkomaanavun Juban toimisto suljettu toistaiseksi

Väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet viikonlopun aikana Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Kirkon Ulkomaanavun asiantuntijat pelkäävät, että maa voi luisua kohti uutta sisällissotaa. Ulkomaanavun toimisto Jubassa on suljettu. Kaupungin ulkopuolella tehtävä työ jatkuu toistaiseksi.

Uutistoimistojen mukaan Juban levottomuuksissa on kuollut maanantaihin mennessä noin 300 ihmistä.

”Todennäköisesti loukkaantuneita ja kuolleita on paljon enemmän kuin kansainväliset uutistoimistot ovat kertoneet.  Taistelua käydään nyt raskaan asekaluston ja tankkien avulla”, toteaa Kirkon Ulkomaanavun Itä- ja eteläisen Afrikan alue-edustaja Mika Jokivuori.

Ulkomaanavun rauhantyön asiantuntija Marie Makweri lähti Jubasta perjantaina alkuiltapäivästä. 
”Kadut ja liikenneympyrät olivat täynnä raskaasti aseistettuja sotilaita ja siviilejä. Matkan varrella oli jatkuvasti tarkastuspisteitä. Tunnelma oli erittäin jännittynyt”, hän kuvailee.

”Lentokenttä oli aivan täynnä. Maasta oli selvästi poistumassa myös paljon paikallista eliittiä. Samoin matkalla oli paljon naisia, perheitä ja yksin matkustavia lapsia”.

Tuhannet ovat viikonlopun aikana etsineet turvaa myös kirkoista sekä YK:n tukikohdista.
Maanantaina Juban lentokenttä oli suljettu ja puhelinliikenne katkeili. 
”Uusi konflikti tarkoittaa sitä, että viemäröinti, infrastruktuuri ja koulutuksen järjestäminen ottavat taas valtavasti takapakkia. Ennen kaikkia tavallisen kansalaisen asema heikkenee entisestään. Kuitenkin Etelä-Sudanissa on saatu viime vuosina aikaan myös paljon hyvää”, sanoo Mika Jokivuori.

Työ jatkuu Juban ulkopuolella toistaiseksi

Lähes kaikki Ulkomaanavun ulkomaalaiset työntekijät on siirretty joko Keniaan tai Ugandaan. Etelä-Sudanissa Ulkomaanavun työ jatkuu toistaiseksi Mingkamanin alueella  Lakesin osavaltiossa  sekä Piborin alueella maan itäosissa. 

Yhteensä Ulkomaanavulla on Etelä-Sudanissa noin 25 työntekijää. Kirkon Ulkomaanavun työ keskittyy erityisesti koulutukseen. Lisäksi Ulkomaanapu on vahvasti mukana kirkkojen kautta tehtävässä rauhantyössä.

Lähde: Kirkon ulkomaanapu

Jaa tämä artikkeli: