null Evankeliumia eetteriin

Marja-Liisa ja David Ezzine käyttävät paljon aikaa vastatakseen Studio Al Morsalin kuulijoiden palautteeseen. – Joskus tapaamme myös henkilökohtaisesti, he kertovat. Kuva: Ilkka Kastepohja

Marja-Liisa ja David Ezzine käyttävät paljon aikaa vastatakseen Studio Al Morsalin kuulijoiden palautteeseen. – Joskus tapaamme myös henkilökohtaisesti, he kertovat. Kuva: Ilkka Kastepohja

Evankeliumia eetteriin

Kun kristityksi kääntynyt muslimi tapasi tiukan kommunistin, syntyi arabiankielinen radiolähetystyö.

Marokkolainen David Ezzine kohtasi tulevan vaimonsa lontoolaisessa pubissa. Alku ei ollut lupaava.
– Häivy, sanoi suomalainen Marja-Liisa Niemi, mutta palasi hetken kuluttua pyytämään anteeksi.

Muutamia kuukausia ennen nuorten tutustumista David oli käynyt elämänsä mittavimman painin. Englantilaiselta ystävältä hän oli kuullut, ettei taivaaseen mennä ilman Jeesusta. Casablancan lähellä kasvaneelle Davidille, tavalliselle muslimipojalle, se oli shokki.

– Asia pyöri mielessäni. Olin tyhjä, peloissani ja yksin. Lopulta aloin rukoilla Jeesusta ja sain rauhan, jota en ollut ennen kokenut.

Samaan saumaan nuori mies lopetti huumeiden käytön ja juhlimisen. Näillä eväillä hän lähestyi Marja-Liisaa, jonka aatemaailma ei tuntenut kristinuskoa.

– Olin vankka kommunisti, se oli elämäntapani. Uskonto edusti minulle vain mustiin vaatteisiin pukeutumista ja hymyttömyyttä.

David puhui uskosta tavalla, jota Marja-Liisa ei ollut ennen kuullut. Se oli asiastaan vakuuttuneen nuoren miehen henkilökohtaista todistusta.
– Olin rakastunut ja ajattelin, että ainahan voin kuunnella. Väittelimme kyllä paljon.

Pariskunta avioitui Suomessa, jossa Marja-Liisa opiskeli toimittajaksi. Hän suostui lähtemään miehensä mukana sunnuntaisin mielestään äärimmäisen tylsään paikkaan, kirkkoon. Jotain alkoi kyteä. Vuoden kuluttua erään jumalanpalveluksen jälkeen tuore rouva ratkesi itkuun tamperelaisen kirkon portailla.
– Tulin uskoon. Sen täytyi olla Jumalan aloittama prosessi.

Työtä radioaalloilla

Marokossa käydessään David Ezzine löysi hämmästyksekseen radiokanavan, joka lähetti arabiankielistä kristillistä ohjelmaa amerikkalaisen lähetysjärjestön tuottamana. Se oli askel kohti työnäkyä. Ezzinet päättivät lähteä Pariisiin opiskelemaan Raamattua.
– Siellä vahvistui ajatus lähteä lähetystyöhön, Marja-Liisa kertoo.

Marja-Liisa ja David Ezzinestä tuli Radiolähetysjärjestö Sanansaattajien työntekijöitä, jotka alkuun työskentelivät Arab World Media -nimisessä järjestössä.

– Radiolähetystyö oli 1980-luvun alussa uutta, kuten myös lähetystyö muslimien parissa, David muistelee.

Sanansaattajien oma Studio Al Morsal sai alkunsa vuonna 2001. Nyt Etelä-Ranskassa asuvat Ezzinet tekevät radiolähetystyötä Pohjois-Afrikkaan yhdessä kolmen kansallisen työntekijän kanssa. Pariskunnan kaksi lasta ovat jo aikuisia.  

Muun muassa Marokossa, Algeriassa ja Tunisiassa kuultavat arabiankieliset ohjelmat ovat luonteeltaan ajankohtaisia ja evankelioivia. Lisäksi studio tuottaa raamatunopetusohjelmia kahden Lähi-Idän satelliitti-tv-kanavan kautta.

– Tyypillinen kuulijamme on noin 18–27-vuotias islamilainen opiskelija. Enemmistö on naisia, David mainitsee.

Paljon palautetta

Vaikka ohjelmia ei mainosteta, palautteen määrä on suuri. Studio saa viikoittain noin 300–500 yhteydenottoa eri maista sähköpostitse, kirjeitse ja puhelimitse. Myös studion nettisivuja luetaan ahkerasti. Kiinnostus kristinuskoa kohtaan tuntuu Pohjois-Afrikassa lisääntyvän.

– Ihmiset haluavat kysellä, jakaa elämäänsä, keskustella ja rukoilla, radio- ja tv-pastori David toteaa ilahtuneena. Kristinuskoon kääntyneenä muslimina hän on tosin saanut myös haukkumisia ja uhkauksia.

– Kun syntyperäisenä marokkolaisena puhun Jeesuksesta, puhun epäsuorasti islamia vastaan. Koraanin mukaan olen petturi.

Kristinuskosta kiinnostuneita kuulijoita ohjataan paikallisiin kotikirkkoihin, jotka usein toimivat salassa. Kristityksi kääntyminen on muslimille suuri päätös, joka voi johtaa hänet hankaluuksiin yhteisönsä kanssa.

– Emme halua aiheuttaa ihmisille vaikeuksia, mutta haluamme jakaa evankeliumin, josta olemme itse saaneet niin paljon, David sanoo.

Marja-Liisa ja David Ezzine palaavat työhönsä kesällä. Sitä ennen heitä voi kuulla Radiolähetystyön kesäpäivillä Lahden Ristinkirkossa 26.–28.kesäkuuta.

Radiolähetysjärjestö Sanansaattajat r.y. (SANSA) on vuonna 1973 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö. www.sansa.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.