null Familia Clubilla opetetaan maahanmuuttajille suomea

Raija Sipilä on yksi tuiki tarpeellisista vapaaehtoistyöntekijöistä, jotka opettavat suomea maahanmuuttajille. Kuva: Eeva Mehto

Raija Sipilä on yksi tuiki tarpeellisista vapaaehtoistyöntekijöistä, jotka opettavat suomea maahanmuuttajille. Kuva: Eeva Mehto

Hyvä elämä

Familia Clubilla opetetaan maahanmuuttajille suomea

Kotoutuminen alkaa kielestä, tietää vapaaehtoinen kielenopettaja.

Eläkkeellä oleva kielten opettaja Raija Sipilä toivottaa tervetulleeksi jokaisen tulijan ja kyselee pikaiset kuulumiset. Helsinkiläisellä Familia clubilla on alkamassa maahanmuuttajille tarkoitettu keskustelupiiri.

Tänään paikalla ovat albanialaiset Odison ja Leko, eteläkorealainen Kyunghee, intialaiset Aditya ja Dada, syyrialainen Mohammed sekä venäläiset Alexander ja Rita. Joskus paikalla on ollut samanaikaisesti jopa 19 suomen kielen opiskelijaa.

Sipilä heijastaa piirtoheittimellä seinälle piirroksia sekä niitä selittäviä tekstejä. Keskustelu alkaa heti vilkkaasti. Tunnelma on energinen ja vapautunut. Oppilaat tapailevat sanoja, uskaltavat yrittää ja erehtyä.

Familia club edistää kotoutumista

Sopeutuminen uuteen maahan, kieleen ja kulttuuriin ei tapahdu hetkessä. Familia club kokoaa yhteen monikulttuurisuudesta kiinnostuneita ihmisiä ja edistää maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen.

Tässä ryhmässä keskustellaan suomeksi kotoutumisen kannalta olennaisista asioista: ajankohtaisista tapahtumista, juhlapäivistä ja suomalaisista merkkihenkilöistä...

– Olen nähnyt tunneillani eri-ikäisiä maahanmuuttajia ja pakolaisia, joille yhteistä on voimakas halu oppia suomea, löytää paikka yhteiskunnassa ja tulla hyväksi veronmaksajaksi, Raija Sipilä kertoo.

– Tärkeintä on, että opiskelija tuntee itsensä arvostetuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin hän on.

Oppilailla on motivaatio korkealla

Leko on ollut Suomessa vasta kaksi kuukautta, Rita jo vuosia ja muut siltä väliltä, joten keskustelijoiden suomen kielen ymmärrystasot vaihtelevat suuresti.

Raija sanoo nauttivansa vapaaehtoistyöstä. Oppilaat ovat tyytyväisiä ja tulevat mielellään opiskelemaan. On myös palkitsevaa, kun ympärillä on eri-ikäisiä ja eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä.

– Nämä ovat ystäviäni. Minulla on ollut ilo tavata hyviä ihmisiä.

– Olen kielten lisäksi opiskellut sosiologiaa, kasvatustiedettä ja filosofiaa, jotka tietysti omalla tavallaan avartavat mieltä.

Raija kiittää myös hyvää kotikasvatustaan. Hän sai jo lapsena oppia, että kaikkia ihmisiä kunnioitetaan ja kaikki ovat arvokkaita. Ainoana lapsena Helsingissä kasvaneen tytön elämän tekivät onnelliseksi myös kesät mummolassa Hämeessä, jossa oli useampi sukupolvi läsnä.

Kahvilla jutellaan suomeksi

Opintojensa jälkeen Raija Sipilä toimi kielten opettajana peruskoulussa sekä Helsingin yliopistossa. Kun Familia club etsi maahanmuuttajille suomen kielen opettajaa, hän sai paikan. Familian kautta löytyi myös tie Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijäksi, samaan tehtävään.

Rita näyttää mukanaan tuomaa sanomalehtileikettä, jonka otsikkoa ei ole ymmärtänyt. "Röyhkeä huijari söi ravintolan piikkiin".

– Mikä on piikki, Rita kysyy. Opettaja selittää, ja muu ryhmä kuuntelee uteliaana.

Aina keskustelutuntien jälkeen kokoonnutaan vielä pariksi tunniksi keittiönpöydän ympärille kahville. Puheensorina jatkuu. Puhutaan perheistä, opiskeluista, töistä ja kotimaahan jääneiden sukulaisten ikävästä. Lopuksi joogaopettaja Juba keventää tunnelmaa ja innostuu opettamaan kehon joustavuutta kehittävää intialaista tanssia. Kaikki liittyvät mukaan.

– Liikunta on hauskaa, ja uskomme sen myös nopeuttavan kielen oppimista, Sipilä kertoo.

P.S.

Asun vanhassa kerrostalossa Helsingissä.

Teen väitöskirjaa Englannin vanhasta runoudesta ja siinä esiintyvistä sanapareista.

Tärkeää on rakastaa lähimmäistä. Tämä viisaus voisi tuoda maailmaan rauhan.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.