null Feministiksi kasvanut

- Feminismi on sitä, että pyrimme elämään täyttä elämää, Isabel Phiri sanoo.

- Feminismi on sitä, että pyrimme elämään täyttä elämää, Isabel Phiri sanoo.

Feministiksi kasvanut

Malawilaissyntyinen teologi Isabel Phiri vaatii naisia kirkkojen johtoon.

Työhuoneen ikkunan läpi lentää kivi. Auto tuhotaan. Väkivaltainen reaktio yllättää Isabel Phirin. Mitta täyttyy, kun opiskelijat terrorisoivat Phirin lasten elämää. Perhe muuttaa Lilongwen kaupungista Malawista naapurimaahan Namibiaan.

Levottomuudet alkoivat, kun Isabel Phiri julkaisi tutkimuksen seksuaalisen häirinnän ja raiskauksien määrästä omassa yliopistossaan.

Isabel Phiri on sitä mieltä, että ympäristö muovaa ihmisen hengellisyyttä. Hänen hengellisyyteensä ovat vaikuttaneet muun muassa syntyminen vuonna 1957 kuusilapsiseen perheeseen Malawissa, isän kuolema pari vuotta Isabelin syntymän jälkeen, äidin uusi puoliso ja presbyteerisen kirkon virret.

Presbyteerit ovat yksi protestanttisuuden haara. Phirin sukulaiset olivat vankkoja presbyteerejä mutta eivät turhan tarkkoja kirkkomatkansa suunnasta.

– Yleensä mentiin lähimpään kirkkoon tunnustuskuntia miettimättä. Opin jo varhain rakastamaan kirkkoa, mutta en vain yhtä tiettyä kirkkoa.

Myöhemmin Phiri löysi itselleen helluntailaisen puolison. Tätä nykyä Genevessä asuva perhe käy vuoroviikoin presbyteerisissä ja helluntailaisissa palveluksissa.

Isabel Phirin uskoo kirkkojen väliseen yhteistyöhön eli ekumeniaan.

Malawin presbyteerinen kirkko salli naisten pappeuden vasta vuonna 2000, joten teologiaa opiskelleen Phirin ura ei johtanut pappeuteen vaan opetustyöhön ja viimein ekumenian huipulle Kirkkojen maailmanneuvostoon. Siellä hänen tittelinsä on apulaispääsihteeri ja erikoisalueenaan julistustyö ja diakonia.

Isabel Phiri puhuu paljon miesten vallasta.

– Se on yhä liiankin totta monissa kirkoissa. Mies on sääntö ja nainen poikkeus. Naista kohdellaan toisen luokan kansalaisena.

Se ei ollut Phirin mukaan Jumalan ajatus luomistyössä, vaan mies ja nainen tehtiin toistensa kumppaneiksi.

– Siksi myös naisilla pitää olla pääsy kirkkojen johtaviin asemiin, Phiri sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.