Fiksu päätös

Fiksu päätös

Täytyy joskus antaa tunnustusta Kirkkohallituksellekin. Se antoi myönteisen lausunnon ehdotukseen, jonka mukaan kirkko ei enää vastaisuudessa saisi rahoitusta yhteisöveron tuotosta. Sen sijaan valtio antaisi suorana budjettimäärärahana kirkolle korvauksen niistä yhteiskunnallisista palveluista, joita se tuottaa.

Yhteisöveron tuotosta saatu rahoitusmalli on ollut ongelmallinen. Vaikka yritykset eivät olekaan maksaneet kirkolle enää vuosiin suoraan veroa, on ollut vaikea selittää, miksi kirkkoa rahoitetaan näin. Toivottavasti nyt loppuu ainainen kitinä siitä, että yritykset maksavat kirkolle, vaikkeivät sen palveluja käytä. Toinen ongelma on ollut yhteisöveron tuoton epävakaisuus, sillä välillä sitä on tullut paljon, toisinaan sitten taas ei.

Jälleen kerran on varmaan syytä selittää, miksi valtio antaa kirkolle rahaa. Historiallisista ja käytännöllisistä syistä kirkko hoitaa joitakin sellaisia asioita, jotka ovat yhteiskunnalle välttämättömiä tai joita pidetään yhteiskunnalle arvokkaina. Näiden kuluja valtio korvaa, etteivät kirkon jäsenet joutuisi kustantamaan niitä kaikkien muidenkin puolesta.

Näkyvin ja selkein tällainen tehtävä on hautaustoimi. Se on lailla määrätty kirkon tehtäväksi. Vainajien omaiset maksavat hautaamisen kuluista pienen siivun, mutta yhteiskunnan varoilla hoidetaan valtaosa. Näin taataan kaikille kansalaisille kunniallinen tapa päästä haudan lepoon.

Kirkolla on myös selkeitä viranomaistehtäviä muun muassa väestökirjanpidossa ja avioliittoon vihkimisessä. Kirkon hoitamina nämä palvelut ovat kokonaistaloudellisesti edullisempia, kuin jos valtio joutuisi yksin kantamaan niistä vastuun. Edelleen kirkko pitää huolta suuresta määrästä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kiinteistöjä.

Kaavailut summista, joilla valtion on määrä näistä kaikista tehtävistä koituvia kuluja maksaa, eivät kyllä likikään kata kaikkea. Etenkin Helsingille, jossa on paljon yrityksiä, entinen järjestelmä olisi ollut edullisempi. Viisautta on kuitenkin pyrkiä selkeämpään ja helpommin suuren yleisön ymmärrettävissä olevaan järjestelmään. Kiitos Kirkkohallitukselle fiksusta päätöksestä. Toivottavasti Kirkolliskokous on yhtä viisas, kun asia aikanaan tulee sen ratkaistavaksi.

Seppo Simola, päätoimittaja
seppo.simola@evl.fi

Jaa tämä artikkeli: