null Freskofiasko

Jeesus-fresko ennen restaurointia ja restauroinnin jälkeen.

Jeesus-fresko ennen restaurointia ja restauroinnin jälkeen.

Freskofiasko

Vuoden riemastuttavin tapahtumasarja liittyy Jeesus-freskoon Espanjassa. Pienessä Borjan kaupungissa aktiivinen seurakuntalainen, 81-vuotias Cecilia Giménez, päätti elokuussa tarttua pensseliin ja restauroida kotikirkkonsa haalistuneen Jeesus-freskon. Amatööritaiteilijan käsittelyn jäljiltä vuonna 1910 maalattu fresko sai todellakin uuden ilmeen.

Uutistoimisto BBC:n toimittaja Christian Fraserin mukaan ”kerran arvokas muotokuva näyttää nyt värikynäluonnokselta karvaisesta apinasta, jolla on yllään huonosti istuva tunika”. Seinämaalauksen nimi Ecce Homo (Katso, ihminen) kääntyikin pian muotoon Ecce Mono (Katso, apina).

Rouva Giménezin restaurointityöstä syntyi nopeasti ilmiö. Jeesus-fresko koristaa kännykänkuoria, kahvimukeja ja hautakynttilöitä. Sillä on Twitterissä oma tili @FrescoJesus ja 6500 seuraajaa. Kuvitteellisen freskohahmon twiitit liittyvät useimmiten sen ulkonäköön. Profiilitekstissään FrescoJesus ilmoittaa olevansa ”ennen komea fresko, nyt siili”.

Espanjalainen viininvalmistaja Bodegas Ruberte on valmistanut garnacha-rypäleistä El Ecce Homo -punaviiniä, jonka etikettiä koristavat Jeesuksen restauroidut kasvot.

Misericordian kirkko, jossa fresko sijaitsee on joutunut ottamaan käyttöön euron sisäänpääsymaksun hillitäkseen kirkon kävijämääriä. Päivittäin taideteokseen haluaa tutustua yli sata ihmistä.

Jotta tarina olisi täydellinen, restauroijarouva on sittemmin haastanut seurakunnan oikeuteen ja vaatinut tekijänoikeustuloja itselleen. Varat hän haluaa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.