Asko Sahlberg on kirjoittanut muhkean romaanin Herodeksesta.
Galilean maisemissa
Asko Sahlberg: Herodes. WSOY 2013.
”Sinä yönä jokin minussa muuttui. Nukkumaan meni hyväuskoinen nuorukainen ja vuoteesta nousi aamulla epäluuloinen mies, joka himoitsi valtaa ja rikkauksia ja ymmärsi, että himonsa tyydyttääkseen hän joutuisi luultavasti kulkemaan kerran tietä, jonka varrelle jäisi ruumiita”, tiivistää ruhtinas Herodes muistellessaan nuoruuttaan.
Asko Sahlbergin muhkea romaani Herodes vie lukijan Roomaan, Jeesuksen ajan Galilean vehmaille rinteille ja keskelle Jerusalemin uskonnollisia ja poliittisia kiistoja. Samalla kirjan sivuilla avautuu syvä ymmärrys ajan lyhyydestä, unelmien romuttumisesta ja rauhan kaipuusta. Tekstiä maustavat herkulliset letkautukset tyyliin ”vaimo kannattaa hankkia niin kuin olisi hyvää lehmää tai kamelia ostamassa”. Lukukokemus on nautinnollinen.
Herodes on juurtunut Galilean maaperään. Siksi hän haluaa estää kansannousut, jotka johtaisivat maan tiukempaan Rooman hallintaan.
Galileaa hallitessaan Herodes joutuu tasapainoilemaan Jerusalemin papiston ja kirjanoppineiden kanssa. Pappisvallan määrää on monen nykylukijan vaikea kuvitella, sillä se ulottui paitsi uskontoon myös jokapäiväiseen elämään.
Kun profeetta Johannes menettää päänsä tai hänen serkkunsa Jeshua (Jeesus) naulitaan ristille, yhteen kietoutuvat valtapolitiikka, yksityiset pelot ja silkka sattuma. Johanneksen kohtaloa Herodes katuu vielä vanhanakin.
Herodes on inhimillinen hahmo: ystävyyttä kaipaava, erehtyvä, katuva, äkkipikainen ja viimein rauhan tunnistava. Sahlbergin Herodes mietteineen ei ole kovin kaukana meistä.
Näin Herodes summaa elämänsä: ”Ainaista varuillaan oloa, ikuista vehkeilyä, vaarallisten varjojen uumoilua varjoista.”
Jaa tämä artikkeli: