null Gospel on nosteessa

Kuva: Gospel Helsinki

Kuva: Gospel Helsinki

Gospel on nosteessa

Gospel-musiikki kasvattaa suosiotaan erityisesti kuoromuotoisena.

"Gospelkuorot tuntuvat olevan nyt nosteessa, eivätkä vähiten Ruotsin kuninkaallisten häiden ansiosta", toteaa Paula Niittymaa Gospel Helsinki -kuoron tiedotustiimistä.

Gospelin nousun puolesta puhuu myös toimittaja Vellu Salminen, joka on 25 vuoden ajan itsekin ollut soittamassa eri gospelkuoroissa ja -yhtyeissä kuten Higher Groundissa.

"Konserteissa on ollut mukavan paljon väkeä jo monta vuotta. Ja niitä on ollut myös enemmän kuin aikaisemmin. TV-ohjelmissa tuntuu myös olevan tilausta gospelkuoron mukana ololle. Uusia kuoroja on myös perustettu jonkin verran ympäri Suomen", Salminen sanoo.

Omillakin keikoillaan havaitsemansa gospelbuumin syytä Salminen ei osaa tarkemmin määritellä.

"Varmaankin aika vaan on kypsä", hän arvelee.

Kirkkohallituksen tilastojen mukaan hienoista nousua on viime vuosina ollut myös seurakuntien järjestämässä nuorten ja aikuisten kuorotoiminnassa.

Alun perin termi gospel tarkoitti afroamerikkalaista rytmikästä, kristillistä kuoromusiikkia. Moderni gospel voi olla rockia, punkia, metallia tai vaikkapa dance-musiikkia. Suomalaiseen gospeliin puolestaan pääsee tutustumaan 5. syyskuuta Helsingissä, Meilahden kirkossa, jossa  järjestetään kaikille avoin Gospel workshop. Tämän jälkeen pidetään koelaulut, joten samalla reissulla voi myös aueta paikka Gospel Helsingin riveihin.

"Tämän tyyppistä mahdollisuutta ei Suomessa useinkaan ole. Gospel Helsinki haluaa omalla panoksellaan olla mukana levittämässä tietoisuutta gospelmusiikista ja nostamassa sitä sen ansaitsemaan arvoon", Niittymaa sanoo.

Gospel workshop 5.9. klo 12 alkaen Meilahden kirkossa

  • Tarkoitettu kaikille, jotka tahtovat tutustua gospelmusiikkiin tai kokeilla gospelin laulamista.
  • Workshop on ilmainen, eikä siihen ole pääsyvaatimuksia
  • Workshopin vetää Gospel Helsinki -kuoron johtaja, Meilahden seurakunnan kanttori ja musiikin maisteri Nina Pakkanen.
Gospel Helsinki -kuoro toimii Meilahdessa n. 60 laulajan ja bändin voimin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: