Grimmin satu innoitti
Onnistunut valinta. J-P Valkeapää (oik.) kehuu Teppo Mannerta näyttelijänä luonnonlahjakkuudeksi.

Onnistunut valinta. J-P Valkeapää (oik.) kehuu Teppo Mannerta näyttelijänä luonnonlahjakkuudeksi.

Grimmin satu innoitti

J-P Valkeapää tuo valkokankaalle nykypäivän hannut ja kertut Grimmin satua mukaillen.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Sirpa Päivinen

Kahden yhteiskuntaan sopeutumattoman nuoren pakomatkasta kertova He ovat paenneet on J-P Valkeapään toinen pitkä elokuva. Hän sai elokuvaan idean pari vuotta sitten, kun Suomessa keskusteltiin paljon nuorten syrjäytymisestä.

– Jäin miettimään nuoria, jotka ovat olosuhteidensa vuoksi marginalisoituneet jo lapsina ja joilla ei ole työtä tai opiskelupaikkaa. Halusin kuvata sitä, miten yhteiskunnasta syrjään jäänyt lapsi kokee maailman ja säilyttää elämänuskonsa.

Elokuvansa tyylilajin Valkeapää kehitti Grimmin saduista, joissa on hurjia ja kammottaviakin käänteitä. Hän johdatti elokuvan toisen käsikirjoittajan Pilvi Peltolan kanssa tämän päivän hannut ja kertut sisään Grimmin satuun. Päähenkilöt joutuvat matkallaan synkkään paikkaan, eräänlaiseen lohikäärmeen luolaan, mikä ohjaa heitä oman identiteettinsä etsimisessä.

Ohjaajan mielestä kuvaaja Pietari Peltola on onnistunut tuomaan esiin He ovat paenneet -elokuvan kulmikkaan maailman vahvoine tunnetiloineen.

– Nyt ensimmäisen pitkän elokuvansa kuvannut Peltola on Suomen lahjakkaimpia kuvaajia ja valonkäyttäjiä. Hänen osaamisensa näkyy kirkkaimmin interiöörien valaisemisessa.

Elokuvan päähenkilöitä, ongelmanuorten laitokseen sijoitettua Raisaa ja sinne siviilipalvelumieheksi tulevaa Jonia, esittävät Roosa Söderholm ja Teppo Manner. J-P Valkeapää etsi näyttelijöitä pari kuukautta, kunnes nämä kaksi vakuuttavaa nuorta löytyivät koekuvausten kautta. Söderholm on näytellyt aiemmin harrastajateatterissa Turussa ja Manner Juho Kuosmasen palkitussa lyhytelokuvassa Taulukauppiaat.

Valkeapään mukaan molemmat amatöörinäyttelijät vastasivat hyvin odotuksiin.

– Ennen kuvausten aloittamista harjoittelimme kohtauksia kaksi viikkoa. Kuvauksissa taas annoimme Roosalle ja Tepolle normaalia enemmän aikaa, että he saivat työskennellä hosumatta.

22-vuotias Teppo Manner piti myös tästä elokuvatyöstä. Siihen sisältyi monenlaista änkyttämisen opettelusta lähtien: änkytyksestä hän tosin itse ei mielestään suoriutunut kovin hyvin.

– Roosan kanssa oli hyvä näytellä. Luottamus rakentui jo elokuvan harjoitusten aikana. Sain myös ohjaajalta vapauden itsekin luoda Jonin historiaa.

Elokuvatöistään huolimatta Manner ei suunnittele ammattinäyttelijäksi ryhtymistä, vaan hän opiskelee luonnonvaratuottajaksi. Manner nimittäin uskoo, että ihminen pystyy tulemaan toimeen luonnonantimien ja satunnaisten töiden varassa.

He ovat paenneet on ehtinyt saada kansainväliset ensi-iltansa Venetsian ja Toronton elokuvajuhlilla. Suomessa ensiesitys oli syyskuussa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla. J-P Valkeapää pitää festivaaleille osallistumista tärkeänä, koska elokuva saa näin tietyn laatuleiman ja melkoisesti näkyvyyttä ulkomailla.

Jaa tämä artikkeli: