Gurun opissa: Miten edistää rauhaa?

Gurun opissa: Miten edistää rauhaa?

Mietiskele Jeesuksen sanoja rauhan­tekijöistä ja vihollisen rakastamisesta.

Jeesus opetti väkivallattomuutta. Hän käski meidän rakastaa vihollisiamme ja rukoilla vainoojiemme puolesta. Hän kehotti meitä antamaan anteeksi seitsemänkymmentä kertaa seitsemän kertaa – siis rajattomiin, kunnes viha asettuisi. Hän ei murehtinut sitä, kuinka pitkä matka pitää kulkea, että sovinto syntyisi. Hänen opetuksissaan tärkeintä oli anteeksiantamisen asenne.

”Rakastakaa vihamiehiämme!” Jeesus julisti seisoen jalat tukevasti maassa.

Mutta kuka vihamiestään rakastaisi? Mahdotonta! Koko maailma huutaa sinulle: Tuo käsky ei ole tästä maailmasta! Katso ympärillesi, lue historiaa. Sotiin ja väkivaltaan pitää varautua, pitää puolustautua.

Jeesus näki väkivaltaan turvautuvan maailman juuri sellaisena kuin se on, kun hän lausui: ”Joka miekkaa tarttuu, se miekkaan hukkuu.”

Hän ei kiellä vihollisten olemassaoloa. Hän tuntee meidät ja maailman. Hän tietää, mistä vihollisuus syntyy. Kun hän oli matkalla omaan pyhään kaupunkiinsa Jerusalemiiin, hän itki ja sanoi: ”Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on!”

Siinä kaupungissa Jeesus kuoli rauhan puolesta. Hän sai nimen Rauhanruhtinas, ja hän katsoo yhä sama suru sydämessään liian montaa jaettua kaupunkia ja revittyä kylää.

”Autuaita ovat rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.”

Nämä Jeesuksen sanat eivät ole vain kristittyjen omaisuutta. Ne kuuluvat kaikille. Mahatma Gandhin, hindulaisen rauhantekijän ja mystikon pienen asunnon seinällä oli Jeesuksen kuva. Gandhi rakasti Jeesusta ja tämän Vuorisaarnan opetuksia.

Väkivalta on ihmisen sydämessä. Kun sydämessä tapahtuu muutos, elämä muuttuu. Sen vuoksi mietiskely on tie muutokseen.

Mietiskele Jeesuksen sanoja rauhantekijöistä ja vihollisen rakastamisesta. Jeesus eli niiden mukaan ristille saakka, kuolemaansa asti. Ne sanat jäivät elämään. Niissä on elämä ja rauhan lupaus. Ne sanat purkavat raja-aitoja. Ne avaavat pyhän todellisuuden kaikkien oppien ja pyhinä pidettyjen totuuksien tuolle puolen. Elämä – aurinko ja sade – kuuluvat kaikille. Se, joka sen oivaltaa, laskee aseensa.

Jaa tämä artikkeli: