null Gurun opissa: Opettele nöyryyttä

Äiti Theodora on kreikkaa ja merkitsee Jumalan lahjaa. Egyptin erämaassa eli 300-luvulla useampikin Theodora-niminen nainen. Kuva: Matti Pikkujämsä

Äiti Theodora on kreikkaa ja merkitsee Jumalan lahjaa. Egyptin erämaassa eli 300-luvulla useampikin Theodora-niminen nainen. Kuva: Matti Pikkujämsä

Hengellisyys

Gurun opissa: Opettele nöyryyttä

Kuumeinen tekeminen ei tuo ruumiin ja sielun tasapainoa. Ehkä tasapaino löytyy vain nöyrtymällä.

Emme tiedä, miksi äiti Theodora oli lähtenyt autiomaahan. Hänen elämänvaiheistaan on muutenkin vähän tietoa, ja myöhemmin elämäkertatietoja kirjattaessa hänet on saatettu sekoittaa toisiin samannimisiin autiomaan naisiin. Melkoisella varmuudella kuitenkin tiedämme hänen eläneen 300-luvulla Egyptissä ja toimineen hengellisenä ohjaajana.

Äiti Theodoralta hakivat neuvoa niin naiset kuin miehetkin, kun heille tuli vaikeuksia tulla toimeen itsensä kanssa. Theodora ei neuvojen kysyjiä liiemmin lohdutellut vaan vastasi: "Aivan kuten puut eivät voi kantaa hedelmää, jos ne eivät seiso talven myrskyissä, niin on meidänkin laitamme. Tämä aikamme on myrskyisä, ja vain monien koettelemusten ja kiusausten läpi käytyämme voimme periä taivasten valtakunnan."

Erämaassa elänyt tiesi nahoissaan, mitä myrsky oli ja mitä sen laantuminen tarkoitti. Theodoran viesti oli, ettei kenestäkään tule kokonaista ihmistä vaivatta. Ilman kiusauksia, vastoinkäymisiä, paineita ja pettymyksiä ei selviä kukaan. Se on niin yksinkertainen ja tuttu asia, että se on helppo ohittaa. Erämaaisien ja -äitienkin piti muistuttaa siitä toisiaan aina uudestaan.
 

Erämaahan lähteneet etsivät ennen muuta syvää rauhaa itsensä, Jumalan ja lähimmäisen kanssa. He etsivät sitä rukoillen ja meditoiden. Ja juuri siinä piili vaikeus. Rukoileminen ja meditointi vaativat pysähtymistä, keskittymistä ja itsekuria, eivätkä ne ole ihmiselle helppoja asioita.
 

Nöyryyttä oppii, kun ei kaihda kysyä itseltään, kuka minua kuljettaa."
 

"Niin pian kuin yrität elää rauhassa, paha tulee, painaa sieluasi alas turhautumisella, voimattomuudella ja pahoilla ajatuksilla", Theodora totesi. Hän kertoi myös munkista, jota alkoivat vaivata vilu ja kuume aina, kun hänen olisi pitänyt nousta rukoilemaan ja mietiskelemään psalmin sanoja. Hän masentui niin, että uskoi olevansa jo lähellä kuolemaa. Kun hän päätti nousta vielä viimeisen kerran ja pitää kiinni rukoushetkestään, kuume kaikkosi.
 

Äiti Theodora kuvasi hyvin rukoukseen ja meditointiin liittyviä vaikeuksia: sisäistä levottomuutta, keskittymisen hankaluutta, ikävystymistä ja väsymystä. Hän oli omassa elämässään huomannut, että levottomuus tahtoi vallata mielen varsinkin silloin, kun alkoi tehdä jotakin keskittymistä vaativaa.
 

Nöyrä tuntee itsensä, lahjansa ja rajansa."
 

Tuntuuko tutulta? Sinulla on edessäsi jokin keskittymistä vaativa asia. Sinun pitäisi asettua aloillesi ja alkaa tehdä sitä. Kohta mielessäsi on sata muuta asiaa, mitä pitäisi tehdä, mitä mennä katsomaan, mihin lähteä, mistä hakea vauhtia

Helppoja neuvoja ei ole. Ehkä vastaus on nöyryys. Kuumeinen tekeminen ei tuo ruumiin, mielen ja sielun tasapainoa. Nöyrä tuntee itsensä, lahjansa ja rajansa. Hän tietää olevansa maan tomusta luotu ja Jumalan henkiin puhaltama. Nöyryyttä oppii, kun ei kaihda kysyä itseltään, kuka minua kuljettaa. Ja rauhoittuminen alkaa siitä, kun antautuu Luojansa kuljetettavaksi.

Luovien taukojen päivä -harjoitus

Kun sinulla on paljon asioita, tekemisiä ja tapaamisia, on hyvä pitää välillä lyhyitä taukoja ja oppia, että mikään ei kaadu, vaikka on hetken tekemättä mitään.

Valitse päivä, jolloin harjoittelet tätä tietoisesti. Pidä luova tauko aina, kun olet saanut jonkin asian valmiiksi. Istu hetki rauhassa tai kävele muutaman minuutin ajan. Aloita vasta sitten uusi asia.

Kun vietät päivän näin, voit huomata, miten kiireentuntu vähenee ja arkinen työnilo lisääntyy.

Ohjaajana Äiti Theodora

Theodora on kreikkaa ja merkitsee Jumalan lahjaa. Egyptin erämaassa eli 300-luvulla useampikin Theodora-niminen nainen.

Keisari Diocletianuksen toimeenpaneman kristittyjen vainon ajalta kerrotaan Theodorasta, joka vangittiin ja tuomittiin prostituoiduksi. Hänet auttoi kuitenkin pakoon kristitty sotilas.

Toinen Theodora pakeni erämaahan mieheksi pukeutuneena, kun selvisi, että hän oli pettänyt puolisoaan. Erämaassa hän sai lapsen, jonka kanssa asui lopulta luostarissa.

Kolmas Theodora oli roomalaisen virkamiehen vaimo, jonka erämaahan lähdön syytä ei tiedetä. Hänestä tuli suosittu hengellinen ohjaaja, jolta myös moni erämaaisä pyysi neuvoa. Hän on nyt myös meidän hengellinen ohjaajamme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.